Antena Meniu Search
x

Sărbătoare 23 februarie 2024. Cine a fost Policarp, sfântul născut în temniţă

Vineri, 23 februarie 2024, românii îl prăznuiesc pe Sfântul Policarp, sfântul născut în temniţă şi cu care românii sunt mai puţin familiarizaţi.

de Redactia Observator

la 22.02.2024, 11:22

Sfântul Policarp este prăznuit pe 23 februarie
Sfântul Policarp este prăznuit pe 23 februarie - crestinortodox.ro
  • Sfântul Policarp este prăznuit pe 23 februarie.

Pe 23 februarie, românii îl prăznuiesc pe Sfântul Policarp, un sfânt care s-a născut în temniţă, în jurul anului 70, în Efes, unde părinţii săi erau deja închişi pentru că nu lepădaseră credinţa în Hristos.

Conform crestinortodox.ro, Sfântul Policarp a primit, la botez, numele de Pangratie, iar apoi a fost ucenic al Sfântului Apostol Ioan.

Pangratie a fost dat în grijă Calistei, o femeie bogată şi credincioasă. Pangratie a dat săracilor tot ce a găsit în hambarele Calistei, iar pentru ca mama sa vitregă să nu fie prea tulburată, Pangratie s-a rugat lui Dumnezeu şi hambarele s-au umplut la loc. A fost momentul în care Calista i-a schimbat numele din Pangratie în Policarp, Policarp însemnând "cel cu multe roade".

Sursa amintită precizează că Sfântul Policarp a fost hirotonit diacon şi preot de Sfântul Vucol, iar episcopii prezenţi la înmormântarea Sfântului Vucol, l-au hirotonit episcop.

Pe acelaşi subiect

Există informaţii care arată că Sfântul Policarp avea să viseze modul în care urma să moară. Concret, Sfântul Policarp şi-a visat perna în flăcări, înţelegând astfel că urma să moară prin aruncare în foc.

Pentru că refuza să jertfească zeilor, Sfântul Policarp a primit pedeapsa de a fi aruncat în foc. Însă, pentru că focul nu se atingea de el, Sfântul Policarp a fost străpuns cu sabia până când sângele şiroind din el a stins focul. Trupul neînsufleţit a fost, în cele din urmă, ars.

Moaştele Sfântului Policarp sunt, la momentul actual, în Franţa, excepţie făcând o părticică păstrată la Mănăstirea Zografu din Muntele Athos.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Obişnuiţi să reciclaţi medicamentele expirate?

Observator » Stiri sociale » Sărbătoare 23 februarie 2024. Cine a fost Policarp, sfântul născut în temniţă