Sărbătoare 23 februarie 2024. Cine a fost Policarp, sfântul născut în temniţă
Vineri, 23 februarie 2024, românii îl prăznuiesc pe Sfântul Policarp, sfântul născut în temniţă şi cu care românii sunt mai puţin familiarizaţi.
- Sfântul Policarp este prăznuit pe 23 februarie.
Pe 23 februarie, românii îl prăznuiesc pe Sfântul Policarp, un sfânt care s-a născut în temniţă, în jurul anului 70, în Efes, unde părinţii săi erau deja închişi pentru că nu lepădaseră credinţa în Hristos.
Conform crestinortodox.ro, Sfântul Policarp a primit, la botez, numele de Pangratie, iar apoi a fost ucenic al Sfântului Apostol Ioan.
Pangratie a fost dat în grijă Calistei, o femeie bogată şi credincioasă. Pangratie a dat săracilor tot ce a găsit în hambarele Calistei, iar pentru ca mama sa vitregă să nu fie prea tulburată, Pangratie s-a rugat lui Dumnezeu şi hambarele s-au umplut la loc. A fost momentul în care Calista i-a schimbat numele din Pangratie în Policarp, Policarp însemnând "cel cu multe roade".
Sursa amintită precizează că Sfântul Policarp a fost hirotonit diacon şi preot de Sfântul Vucol, iar episcopii prezenţi la înmormântarea Sfântului Vucol, l-au hirotonit episcop.
Există informaţii care arată că Sfântul Policarp avea să viseze modul în care urma să moară. Concret, Sfântul Policarp şi-a visat perna în flăcări, înţelegând astfel că urma să moară prin aruncare în foc.
Pentru că refuza să jertfească zeilor, Sfântul Policarp a primit pedeapsa de a fi aruncat în foc. Însă, pentru că focul nu se atingea de el, Sfântul Policarp a fost străpuns cu sabia până când sângele şiroind din el a stins focul. Trupul neînsufleţit a fost, în cele din urmă, ars.
Moaştele Sfântului Policarp sunt, la momentul actual, în Franţa, excepţie făcând o părticică păstrată la Mănăstirea Zografu din Muntele Athos.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰