Antena Meniu Search
x

Sărbătoare 8 februarie 2024. Cine a fost Sfântul Teodor Stratilat

Joi, 8 februarie 2024, românii îl prăznuiesc pe Sfântul Teodor Stratilat, un sfânt cu care suntem mai puţin familiarizaţi.

de Redactia Observator

la 07.02.2024, 18:10

- arhiepiscopiatargovistei.ro
  • Sfântul Teodor Stratilat a fost ucis de Liciniu, împăratul Romei.

Sfântul Teodor Stratilat este un sfânt despre care se ştie că a trăit în perioada sfârşit de secol III - început de secol IV. Sfântul Teodor Stratilat a avut mult de furcă cu împăratul Liciniu, care a trăit în perioada 265-325 şi care a fost împăratul Romei în perioada 308-324.

Conform crestinortodox.ro, împăratul Liciniu i-a prigonit pe creştini şi i-a ucis pe cei 40 de mucenici din Sevastia, dar şi mulţi creştini care refuzau să se închine idolilor.

Sursa amintită precizează că împăratul Liciniu a mers în Iracleea pentru a-i cere lui Teodor Stratilat să jertfească idolilor, ştiind că Teodor era creştin şi convertea mulţi păgâni la creştinism.

Sfântul Teodor i-a cerut împăratului Liciniu statui din aur şi argint pentru a se închina lor, dar a distrus statuile şi a împărţit aurul şi argintul săracilor. 

Pe acelaşi subiect

Cum a murit Sfântul Teodor Stratilat 

Văzând că i-a distrus statuile din aur şi din argint, împăratul Liciniu a decis ca Teodor Stratilat să fie aruncat în temniţă. Şi, după ce a fost supus timp de cinci zile unor chinuri îngrozitoare, a fost răstignit precum Hristos, iar tinerii arcaşi i-au folosit trupul drept ţintă.

Cu capul ridicat spre cer, Teodor Stratilat ar fi fost auzit transmiţând următorul mesaj: "Doamne, ai zis mai înainte: Eu sunt cu tine, iar acum pentru ce m-ai lăsat? Vezi Doamne, că fiarele cele sălbatice m-au chinuit pentru Tine. Luminile ochilor mei sunt scoase, mi se răneşte faţa, mi se sfărâmă dinţii, iar oasele pe cruce mi se frâng. Pomeneşte-mă, Doamne, pe mine, cela ce rabd cruce pentru Tine, fier, foc şi piroane; de acum, primeşte duhul meu, ca să mă duc din viaţa aceasta".

Din acel moment, Teodor Stratilat nu ar mai fi făcut niciun zgomot, iar împăratul Liciniu, crezând că acesta este mort, l-a lăsat pe cruce. Noaptea, îngerul Domnului l-ar fi eliberat pe Teodor Stratilat, l-ar fi dat jos de pe cruce şi l-ar fi însănătoşit. Iar în urma acestei minuni, mulţi păgâni s-ar fi convertit la creştinism.

Sfântul Teodor Stratilat a murit după ce împăratul Liciniu i-a tăiat capul. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 3 voturi
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri sociale » Sărbătoare 8 februarie 2024. Cine a fost Sfântul Teodor Stratilat