Antena Meniu Search
x

Sărbatoare mare pe culmile munţilor, în judetul Hunedoara (Video)

Sătenii din Ţinutul Pădurenilor s-au reunit pentru o petrecere câmpenească, unde au încins hore. În ţinutul unde verile sunt scurte, iar iernile durează jumătate de an, locuitorii se încăpăţânează să păstreze tradiţiile.

de Redactia Observator

la 30.07.2019, 16:53

Vezi și

Sătenii din Ţinutul Pădurenilor s-au reunit pentru o petrecere câmpenească, unde au încins hore. În ţinutul unde verile sunt scurte, iar iernile durează jumătate de an, locuitorii se încăpăţânează să păstreze tradiţiile. Aşa că, şi în ziua de azi, trăiesc după datini şi obiceiuri vechi de sute de ani.

La aproape 1.000 de metri altitudine, ascunse pe culmile munţilor Poiana Ruscă se află satele pădurenilor. Localităţi înconjurate de păduri şi peisaje care îţi taie răsuflarea.

O dată pe an, toţi oamenii din zonă se adună în acelaşi loc pentru a petrece împreună. Ca sa anunţe sărbatoarea mult aşteptată, sătenii folosesc telefonul pădureanului -un corn de vită, al cărui sunet se aude la zeci de kilometri distanţă.

Şi asta pentru că sunt zone, unde nu există semnal la telefon.

După anunţ, sătenii se adună apoi la o petrecere câmpenească, unde încing hore care ţin până în zorii zilei.

Straiele tradiţionale de sărbătoare sunt confectionate chiar de pădureni, în propriile gospodării.

Spre seară se încinge jocul tradiţional numit "brâul pădurenesc".

După petrecere, oamenii îşi reiau din nou activităţile zilnice. Ca sa rezişti la traiul şi viaţa de la munte trebuie să stii să creşti animale, dar si să te pricepi la dulgherie şi mecanică.

Agricultura este la fel de importantă. Oamenii mănâncă doar ce cultivă în propriile grădini.

În ultimele decenii, populaţia satelor de pădureni s-a diminuat, însă localnicii au continuat să păstreze tradiţii vechi de secole.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri sociale » Sărbatoare mare pe culmile munţilor, în judetul Hunedoara (Video)