Antena Meniu Search
x

Vești proaste pentru șoferii români care transportă pachete în Italia. Riscă amenzi uriașe și confiscarea mașinii!

Zilnic, zeci de microbuze românești transportă pachete și persoane între România și Italia, fără a avea însă autorizațiile necesare. Ei riscă atât confiscarea autovehiculului și a lucrurilor care le transportă, precum și amenzi usturătoare. 

Zilnic, zeci de microbuze românești transportă pachete și persoane între România și Italia, fără a avea însă autorizațiile necesare. Ei riscă atât confiscarea autovehiculului și a lucrurilor care le transportă, precum și amenzi usturătoare. 

Din luna februarie 2016, ministerul Transporturilor și cel de Interne din Italia au emis o circulară prin care se specifică obligativitatea existenței de documente care să dovedească proveniența pachetelor transportate.

În cazul în care, la un control, se găsesc astfel de pachete, neînsoțite de acele documente, autovehiculul este imediat confiscat și se aplică o amendă de la 2000 la 12.400 de euro.

În urmă cu două zile, pe autostrada A14, în dreptul orașului Ancona, un microbuz românesc care transporta persoane și pachete în Italia a fost oprit de poliția rutieră italiană, iar după controalele efectuate s-a dispus confiscarea veiculului și amendarea șoferului cu 2000 de euro, scrie gazetaromaneasca.com. Șoferul, transporta pachete fără a avea autorizația necesară sau documente care să însoțească transportul. 

Pe acelaşi subiect

Pasagerii, abandonați pe autostradă, s-au refugiat într-un ”Autogrill”. După plata amenzii de 2000 de euro, șoferul a recuperat mașina.

El a fost sancționat pentru încălcarea art. 43 din legea 298 din 1974, care reglementează trasportul de bunuri pe șoselele din Italia. Este vorba de un articol nou introdus de Legea Bugetului din 2016 (Legge di Stabilità), care prevede o înăsprire puternică a sancțiunilor pentru cei care fac transporturi internaționale fără documente de însoțire a mărfii. Dacă documentația există, dar șoferul nu o are cu el, sancțiunea este amenda de la 400 la 1200 de euro și sechestrul vehiculului până la prezentarea documentelor.

Dacă în schimb documentația nu este bine întocmită sau lipsește complet, atunci amenzile se înăspresc, de la 2000 la 6000 de euro. Dacă nu se poate verifica regularitatea transportului, atunci se aplică prevederile Legii 298/74 pentru transport abuziv (sancțiune de la 2.100 la 12.400 euro și oprirea vehiculului pentru maxim trei luni).

Potrivit circularei, șoferii SUNT OBLIGAȚI să aibă la bord documentația LEGALĂ de însoțire a mărfii, care poate fi vamală, administrativă, fiscală, sanitară și de siguranță, funcție de tipul mărfii transportate. Cu titlu doar de exemplu, circulara arată că documentele cele mai comune sunt CMR (scrisoarea de trăsură) și DDT (documentul de transport).

Circulara poate fi citită AICI

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Vești proaste pentru șoferii români care transportă pachete în Italia. Riscă amenzi uriașe și confiscarea mașinii!