Antena Meniu Search
x

Sf. Alexandru, sărbătorit pe 30 august 2023. Cine a fost el

Ca în fiecare an, pe 30 august 2023 credincioşii ortodocşi fac, printre altele, pomenirea Sfântului Ierarh Alexandru, ocazie cu care numeroşi români îşi sărbătoresc şi ziua de nume.

de Redactia Observator

la 30.08.2023, 08:35

Sfântul Alexandru a trăit în urmă cu circa 1700 de ani
Sfântul Alexandru a trăit în urmă cu circa 1700 de ani - crestinortodox.ro
  • Alexandru al Constantinopolului, Sf. Alexandru, a trăit în urmă cu circa 1700 de ani.

Pe 30 august 2023, totul este despre cei care poartă în special numele de Alexandru sau Alexandra, dar şi derivate ale acestora. Asta pentru că se face pomenirea Sfântului Ierarh Alexandru, patriarh al Constantinopolului în timpul Împăratului Constantin cel Mare (313-337).

Despre Alexandru al Constantinopolului nu se cunosc foarte multe detalii concrete, considerându-se că multe dintre informaţii ar aparţine legendei. Totuşi, se spune că Alexandru s-a născut într-o zonă care astăzi aparţine de Italia şi a trăit încă din tinereţe într-o mânăstire.

Renumele şi moartea Sf. Alexandru 

Alexandru al Constantinopolului a încercat în mai multe rânduri să se ţină la distanţă de atacurile sarazinilor, alături de doi dintre ucenicii săi. A călătorit mult, în special în jurul Greciei, şi a ajuns vicar al bătrânului episcop Mitrofan al Bizanţului.

Pe acelaşi subiect

După moartea lui Mitrofan, Alexandru a fost timp de 23 de ani episcop al Bizanţului. A luptat cât a putut împotriva ereziei lui Arie, preot creştin din Alexandria, Egipt, dar de origini libiene. Alexandru a murit la Constantinopol, în 337, la vârsta de 73 de ani, şi a fost canonizat ca sfânt al Bisericii. 

Tradiţii şi obiceiuri de Sf. Alexandru 

Pe lângă tradiţionalul mesaj de LA MULŢI ANI pe care îl adresaţi celor care îşi serbează ziua de nume, Alexandru, Alexandra, etc. există mai multe tradiţii şi obiceiuri de care puteţi ţine cont în această zi.

Printre altele se spune că, de Sf. Alexandru, nu este bine să-ţi vorbeşti aproapele de rău. De asemenea, se recomandă credincioşilor să fie milostivi cu cei năpăstuiţi de soartă şi se spune că ar fi bine să spunem în mod special rugăciunea Sfântului Alexandru.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri sociale » Sf. Alexandru, sărbătorit pe 30 august 2023. Cine a fost el