Șoriciul, aliment de lux în magazinele din România
Şoriciul. Un deliciu pentru români. O gustare ciudată pentru străinii care abia dacă îl încearcă. În preajma sărbătorilor, e un preparat tradiţional care, cel puţin la noi în ţară, nu lipseşte de pe masă.
Şoriciul. Un deliciu pentru români. O gustare ciudată pentru străinii care abia dacă îl încearcă. În preajma sărbătorilor, e un preparat tradiţional care, cel puţin la noi în ţară, nu lipseşte de pe masă. Nutriţioniştii trag însă un semnal de alarmă: trebuie consumat cu moderaţie. Mare atenţie şi de unde îl cumpăraţi. Şoriciul din abatoare n-are gustul celui tradiţional, deşi ajunge să coste şi 80 de lei kilogramul.
E un deliciu la sat, dar şi la oraş. În pieţe şi magazine, kilogramul se vinde cu cel puţin 65 de lei.
În Piteşti, de exemplu, oamenii spun că e şi de patru ori mai scump decât un kilogram de carne de porc.
România este singura țară din Europa în care abatoarele prelucrează șoriciul pentru consum. În ceea ce îi priveşte pe nutriţionişti, părerile sunt împărţite. Unii consideră că o cantitate moderată e bună pentru sănătate - şoriciul conţine mai puţine toxine decât carnea. Totuşi, în cantităţi prea mari, devine indigest.
Aşa că alţi specilişti în nutriţie ne recomandă să îl dăm la o parte, aşa cum ar trebui să facem şi cu pielea de pui.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰