Antena Meniu Search
x

Special! De ce cheltuim prea mult? Explicaţia este incredibilă!

Cumpărătorii înrăiţi au de acum o scuză. Le-au găsit-o cercetătorii americani, care au găsit şi cine este vinovat de mania shoppingului: creierul

Vezi și

Cumpărătorii înrăiţi au de acum o scuză. Le-au găsit-o cercetătorii americani, care au găsit şi cine este vinovat de mania shoppingului: creierul

El este de vină pentru că unii oameni sunt incapabili să se oprească din cumpărat până când nu dau şi ultimul leu din portmoneu. Iar specialiştii noştri au şi o explicaţie pentru faptul că unii nu se pot opri din cumpărat.

"În momentul în care mergem la cumpărături şi observăm reduceri, sau produse care sunt mult sub preţul pieţei, în acel moment se întâmplă că în creierul nostru se declanşează o doză mare de dopamină. Dopamina este hormonul asociat plăcerii. În momentul în care se produce această plăcere de a cumpăra, fiind nivelul dopaminei mare, se şi întâmplă actul cumpărării în sine", spune Dorina Stamate, psihoterapeut.

Oricum, să nu trăiţi cu senzaţia că studiul este destinat exclusiv femeilor. Bărbaţii sunt la fel de cheltuitori, doar că ei au nevoie de un timp de căutare mult mai scurt. "În general, bărbaţii când merg la cumpărături, ştiu exact ce au de cumpărat, merg la cumpărături, merg la raionul respectiv, probează, cumpără şi atât. Doamnele, nu pot cumpăra din prima un produs, fără să meargă în două, trei magazine, să vadă mai multe obiecte, să facă o comparaţie, să vadă ce le-ar plăcea mai mult, procesul decizional are o durată mai lungă la doamne, pentru că plăcerea asociată acestei activităţi este mai mare".

De asemenea, bărbaţii sunt mai cheltuitori decât femeile atunci când vine vorba de a-şi oferi "mici" cadouri. Şi asta pentru că, atunci când îşi doresc un produs, nu mai contează preţul acestuia. Îl iau, chiar dacă sunt conştienţi că în câteva luni îl vor putea lua la jumătate de preţ.

În consecinţă, dacă ştiţi că sunteţi genul de persoană capabilă să cheltuiască tot ce are în mall, cel mai bine este să plecaţi la cumpărături cu o sumă fixă. Iar cardul lăsaţi-l acasă, într-un sertar.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Special! De ce cheltuim prea mult? Explicaţia este incredibilă!