Antena Meniu Search
x

Video Fiica unei paciente internate la Victor Babeş susţine că sunt probleme cu oxigenul: "Fac un compromis, conectează doi pacienţi la o butelie"

Fără locuri la Terapie Intensivă sau în saloane şi, mai nou, fără oxigen suficient pentru bolnavi. Este o situaţie tot mai des întâlnită, inclusiv în Capitală. Fiica unei femei internate la Spitalul Victor Babeş din Capitală spune că pacienţilor care nu sunt la Terapie Intensivă li se dă oxigen cu porţia. Sunt ore bune în care acesta nu există deloc sau, în cel mai bun caz, sunt conectate două persoane la o butelie. Conducerea spitalului neagă acuzaţiile, dar admite că sunt consumuri uriaşe în această perioadă.

de Bogdan Ocnaru

la 27.11.2020, 20:17

Vezi și
  • Spitalele au ajuns să consume cantităţi enorme de oxigen
  • Nou record al pacienţilor în stare gravă, la ATI - 1.226

Fiica unei paciente: A căutat, acum două nopţi, o doctoriţă de gardă în tot spitalul o butelie de oxigen. Să găsească pentru o colegă de pat, care avea saturaţia mult mai mică decât a mamei mele. Avea nevoie de oxigen şi nu era oxigen în tot spitalul. 

Vocea este a unei femei care şi-a internat mama, în urmă cu 10 zile, la Spitalul Victor Babeş din Capitală. Aceasta este infectată cu noul coronavirus şi trece printr-o formă medie a bolii. Chiar dacă nu a fost nevoie să fie dusă într-o secţie de Terapie Intensivă, din cauza saturaţiei mici, doctorii au decis să îi pună o mască cu oxigen. Doar că, susţine fiica sa, nu îl poate primi regulat. 

Fiica unei paciente: Problema este lipsa acută de oxigen, acele butelii de oxigen de care au nevoie toţi bolnavii de Covid, cu probleme respiratorii medii spre grave, nu cei intubaţi, oxigenul la butelie. Mama mea mi-a povestit că există sincope de 12-14 ore în care ei rămân fără acel oxigen de care au nevoie să se recupereze.

În ultimele luni, spitalele au ajuns să consume cantităţi enorme de oxigen. Dacă înainte de pandemie erau alimentate o dată pe lună, acum sunt aprovizionate chiar şi de 20 de ori. Potrivit specialiştilor, oxigenul reprezintă jumătate din tratamentul unui bolnav Covid, iar lipsa sa poate duce la deces. 

Fiica unei paciente: Se întâmplă frecvent, aproape în fiecare zi. Se întâmplă chestia asta de 10 zile. Mai fac şi un compromis, conectează doi pacienţi la o butelie, cu un debit mai mic, ca să menţină cumva funcţia respiratorie, la doi pacienţi, în limite normale.

Conducerea Spitalului Victor Babeş recunoşte că există un consum foarte mare de oxigen, dar că pacienţii nu au de suferit, dozele fiind aduse la timp. Nimeni nu a dorit să fie înregistrat cu acest punct de vedere.

Probleme cu oxigenul și la Spitalul de Urgență din Ploiești

Observatorul v-a prezentat, ieri, situaţia de la Spitalul de Urgenţă din Ploieşti. Şi acolo, conducerea unităţii medicale recunoaşte că rămâne uneori în pană de oxigen. 

Fiica unui pacient infectat: L-au ţinut undeva la vreo două ore între investigaţii, au zis că nu mai au oxigen. În aceste opt ore o perioadă a stat pe nişte scaune alături de alte persoane. O perioadă cu oxigen, o perioadă fără. Vorbea foarte greu, respira foarte greu. Ca ai mei părinţi sunt toţi cei care ajung acolo. 

Bogdan Nica, manager SJU Ploieşti: Am mărit capacitatea de oxigen a spitalului. La secţia de boli infecţioase am pus prize de oxigen în fiecare salon şi am înlocuit staţia de oxigen. La boli infecţioase a crescut de 30 de ori iar în spital de 10 ori. Consumul astăzi e de aproape 6.000 de litri. Înseamnă că umplem stocatorul în fiecare zi. Ne aşteptăm ca necesarul de oxigen al bolnavilor să crească. 

Astăzi România a raportat 8499 de cazuri noi, în scădere faţă de cifrele din ultimele două săptămâni. 1283 de infectări au fost raportate doar în Capitală. La Terapie Intensivă azi am avut un nou record al pacienţilor în stare gravă - 1226. Bilanţul deceselor a ajuns la aproape 11.000.

În ultimele 24 de ore au murit 172 de oameni. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Fiica unei paciente internate la Victor Babeş susţine că sunt probleme cu oxigenul: "Fac un compromis, conectează doi pacienţi la o butelie"