Antena Meniu Search
x

Spitalele României sar în aer unul după altul. Imagini cu momentul izbucnirii incendiului de la Matei Balș

Spitalele României sar în aer unul după altul iar bolnavii pier mistuiţi de flăcări! O explozie a avut loc azi dimineaţă într-un pavilion al Institutului Matei Balş, din Capitală, cel mai mare spital Covid din țară. Cinci oameni au murit şi zece au fost răniţi grav. Locul în care îşi căutau salvarea a devenit rapid locul din care a trebuit să fie salvaţi. Vă avertizăm că urmează imagini şi informaţii care au un puternic impact emoţional.

de Redactia Observator

la 29.01.2021, 19:46

Vezi și
  • O explozie a avut loc azi dimineaţă într-un pavilion al Institutului Matei Balş, din Capitală.
  • Cinci oameni au murit şi zece au fost răniţi grav.

E puţin după ora 5 dimineaţa. Într-un salon de la parterul Institutului Matei Balş are loc o explozie, urmată de o flacără uriaşă. Incendiul se răspândeşte cu repeziciune la o cameră de pe partea opusă a clădirii. Camerele de supraveghere ale unui imobil surprind momentul. În salon se vede o siluetă care se mişcă în apropierea geamului şi încearcă să îl deschidă, cel mai probabil, ca să intre aer. Câteva secunde mai târziu, o pâclă groasă năvăleşte afară. Timp de 3 minute, iese doar fum înecăcios.

Martor 1: ”M-a trezit din somn explozia, am auzit explozia în somn. Aveam impresia ca e la noi în bloc și am văzut fumul prima dată, fumul, atât. A venit la un moment dat o flacăra foarte mare. Foarte multe ambulanțe, oameni duși pe targă, multi doctori, asistenți au fost toți acolo”

Martor 2: ”Fum! Fum, mamă, fum şi galagie mare. O bubuitură mare de tot, m-a sculat din somn şi geamurile au zornăit”.

Sună alarma de incendiu şi în 8 minute ajung pompierii. Focul a cuprins deja şi al doilea salon şi flăcări mari ies pe geam. Pacienţi sunt scoşi din clădire. Unii merg pe picioarele lor, alţii în cărucioare. Cei mai grav, sunt duşi chiar în cearşafuri. 

Imaginile şi mirosul din aerul îngheţat amintesc de tragedia de la Colectiv.

10 apeluri la 112 au anunţat haosul

Primul la 5 şi patru minute. Au fost 57 de secunde în care s-au auzit doar zgomote de fond. Pentru că nimeni nu spunea ceva, operatorul de la serviciul de urgenţe a sunat înapoi. În acest timp, pe o altă linie, o femeie anunţa incendiul. Alte 8 apeluri ale disperării au fost înregistrate în minutele următoare.

Klaus Iohannis, președintele României: ”Din pacate, pentru câțiva a fost prea târziu”.

În pavilionul 5, locul tragediei, erau internaţi peste 100 de pacienţi cu coronavirus. La parterul clădirii sunt 18 bolnavi, iar în salonul în care a izbucnit focul erau trei paturi, conectate la staţia de oxigen. Una dintre ipoteze este că o aerotermă ar fi produs scânteia care a declanşat explozia. O altă variantă luată în calcul ar fi că instalaţia electrică a fost suprasolicitată de aparatul de încălzire.

Trei bărbaţi care stăteau într-un salon n-au avut nicio şansă - au murit carbonizaţi. Unul între paturi, unul pe hol şi unul pe balcon. A patra persoană care a decedat este o femeie de 80 de ani, scoasă în viaţă din clădire. A fost resuscitată, dar a murit după ce a fost transferată la Spitalul de Urgenţă Floreasca. Avea arsuri pe 20% din corp. 

A cincea victimă, carbonizată, găsită după șase ore

Aproape şase ore mai târziu, autorităţile au anunţat că există şi o a cincea victimă. Ar fi fost găsită în toaleta unui salon. Nimeni nu şi-a dat seama până la amiază că în interior mai este o femeie moartă.

Raed Arafat, șeful DSU: ”Condoleanțe familiilor pacientilor care din pacate au pierdut viața. Vorbim de 4 persoane, 3 găsite ulterior dupa ce s-a degajat fumul, din păcate, carbonizate și unul pentru care s-a încercat resuscitarea”

În clipele de haos, când nu se ştia nici cine sunt morţii, nimeni nu a luat legătura cu rudele celor internaţi.

Aparţinătorii au venit la poarta institutului să afle dacă cei dragi se numără printre victime sau sunt în viaţă.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Printre cei internaţi la Matei Balş, două etaje mai sus de locul incendiului, se afla şi actorul Toni Grecu. Soţia acestuia, dar şi alţi aparţinători ai pacienţilor, susţin ideea că pacienţii se încălzeau cu aeroterme, deşi acest lucru este interzis.

Cristina Grecu, soţia lui Toni Grecu: ”Mi-a spus în prima zi, când s-a internat, că e cam frig, că stă lângă geam. După care mi s-a spus că nu mai e frig, că au adus o aerotermă. Foloseau aeroterme pentru că era frig!”

Câteva ore mai târziu, în curtea spitalului, şeful statului şi ministrul Sănătăţii caută răspunsuri.

Klaus Iohannis, președintele României: ”Situatia se repeta cumva. Avem acum la Balș această tragedie, vinovații vor fi sancționați”

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Spitalele României sar în aer unul după altul. Imagini cu momentul izbucnirii incendiului de la Matei Balș