Video

Toader Bârsan, tâmplarul de porţi din Maramureş care l-a uluit pe Bill Clinton, despre dragostea de ţară, într-un reportaj Euronews: Ce avem noi românii, nu are nimeni în lumea asta

De Simona Vasiac.
Publicat: 21.05.2021, 16:48.
Actualizat: 21.05.2021, 16:49

Priceperea unui tâmplar de porţi din județul Maramureş a ajuns până în America. Toader Bârsan este recunoscut pentru lucrările sale, care ajung să coste şi 100.000 de euro. Iar recent, cei de la Euronews au făcut un reportaj despre el şi porţile tradiţionale maramureşene. Îl cunoaştem şi noi, chiar acum.

Când doarme bărbatul în pat, cu lanţul îl leagă peste pat şi cu ăsta îi face masaj pe spate la bărbat. Aici avem unul pentru femei, mai periculos

Cu același buzdugan de lemn își începe reportajul realizat pentru EuroNews și Eva zu Beck. Impresionantă de povestea maramureșeanului, tânăra influencer învață de la priceputul meșter ce înseamnă să dai viață unei bucăți de lemn. Iar nea Toader face acest lucru de peste 50 de ani.

Toader Bârsan, meșter: Prima dată am lucrat cu lucrul ăsta, cruci făceam, mai mari, mai micuţe pentru cimitir. După aceea am început cu lanţuri dintr-o bucată. După ce am făcut lanţ nou din aceeaşi bucată, nu m-a crezut aproape nimeni pe aceeaşi bucată până nu am demonstrat cum se face.

Citește și:

Demonstraţie în faţa Parlamentului din Washington

Cu aceeași demonstrație l-a uluit și pe Bill Clinton, când, în fața Parlamentului din Washington, a cioplit o poartă maramureșeană. Lucrarea a rămas pe meleagurile americane, iar astăzi poate fi admirată la Muzeul Smithsonian.

Toader Bârsan, meșter: Am făcut una am dus-o gata de aici şi una am făcut-o acolo, am lucrat pe ea, am demonstrat cum se lucrează. E mare, e făcuta ea, e încheiata tot şi am vrut să demonstrez cum se face acolo. Au stat lângă mine când lucram, nu pot să vă spun ce fu acolo.

Meşterul tâmplar a umblat peste tot în lume, dar de fiecare dată s-a întors acasă, la Bârsana.

Toader Bârsan, meșter: Toată lumea o cunosc, dar o ţărişoară cum avem noi românii nu are nimeni în lumea asta, vă spun. Sunt ţări mai bogate faţă de noi, dar dau de una nu au alta, dau de alta nu au alta, noi românii începând de la agricultură, pomicultură, minerit, săruri, ape, dealuri, munţi de tot felul.

Astăzi, nea Toader a predat meseria unuia dintre copiii săi, care duce tradiția familiei mai departe. O tradiție din care ia naștere cea mai mare frumusețe, după cum spune chiar meșterul: poarta tradițională maramureșeană.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Imagini exclusive de la nunta Sandrei Izbașa cu Răzvan Bănică / FOTO
spynews.ro
Ce spune un primar din Bulgaria despre România, după ce a vizitat țara noastră
libertatea.ro
Mărturia unui român care s-a întors din Grecia abia intrată în zona roșie: ”N-a fost nici măcar un control minim în vama Giurgiu, să mă întrebe dacă am vaccinul”
Ziare.com
Cele mai dificile zodii. 3 nativi care au o personalitate greu de mulțumit
CaTine.ro
Cât a ajuns să coste un șezlong în Mamaia. Turiștii au făcut „drum întors”!
gandul.ro
Simona Halep, apariție spectaculoasă alături de Ion Țiriac la turneul WTA de la Cluj! Sportiva a petrecut momente de neprețuit alături de mentorul ei | GALERIE FOTO
prosport.ro
Cum l-a păcălit o elevă cu 40.000 de euro pe un bărbat din Vaslui, cu 30 de ani mai în vârstă! El muncea în Finlanda când a cunoscut-o pe Facebook
bzi.ro
Ce voiau să facă preotul Costel Paizan și soția lui chiar înainte să moară
redactia.ro
Actorii din Adela, Mara Oprea, Oana Moșneagu și Vlad Gherman, fac spectacol pe plajă. Cum se distrează
tvhappy.ro
Descoperire șocantă! La 6 ani de la tragedia din „Colectiv”, Arena Națională nu respectă normele de siguranță la incendiu
GSP
Primul român care va face închisoare pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Cine este Matei Strugurel
money.ro
Cum arată bruneta sexy care l-a însoţit pe miliardarul Ion Ţiriac la plajă! Imagini de pe nisipul fierbinte din Mamaia
as.ro