Video

Toţi peștii din două păstrăvării din Piatra Neamt au murit: ”Săreau de parcă îi curenta cineva. S-a albit apa în câteva minute”

De Redactia Observator.
Publicat: 05.05.2021, 08:07.
Actualizat: 05.05.2021, 14:46

Toţi peștii din două păstrăvării din Piatra Neamț au murit, după ce pârâul Bicaz, cel din care erau alimentate bazinele, a fost poluat cu amoniac. Acum, administratorii păstrăvăriilor aşteaptă să fie despăgubiţi.

Cele cinci bazine contaminate sunt situate lângă fabrica ciment de la Taşca. De acolo ar fi ajuns amoniacul în apa pârâului Bicaz şi în păstrăvării.

Sârbu Elena, angajat păstrăvărie: "Paznicul era aici pe marginea aleii şi dintr-o dată a văzut sărind peştii de parcă îi curenta cineva. Imediat şi-a dat seama, s-a albit apa în câteva minute…".

Iftime Petrariu Comisarul Șef al Gărzii de Mediu Neamț: "La evacuarea apelor reziduale din incinta combinatului cea mai mare concentrare era acolo, de 1900 de ori mai mare. Cei mai afectaţi au fost proprietarii celor două păstrăvarii care au o mortalitate totală.

Citește și:

Şi localnicii s-au panicat imediat ce au simţit mirosul izbitor de amoniac care venea dinspre pârâul Bicaz. "Nu ştim exact ce am văzut, dar nu era curat".

Poluare masivă

Lupa Mariu: "Directorul fabricii de ciment de la Tașca. Este prima dată când se întâmplă. Regretăm cele întâmplate dar colaborăm îndeaproape cu autorităţile competente pentru a stabili cauzele şi circumstanţele acestui incident".

Totuşi, nu pare să fie prima dată când oamenii se confruntă cu problema poluării.

"Am mai avut probleme cu fabrica. Au reparat filtrele, electrofiltrele anul acesta, dar nu s-au văzut diferenţe. Elimină noxe, nu doar prin apă, ci şi prin aer pentru că au cuptoarele. La cuptoare filtrele sunt vechi. Miros de amoniac s-a simţit astăzi …au murit peşti".

Acum, proprietarii păstrăvăriilor cer sa fie despăgubiţi.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Top știri

Ploaie de foc pe cerul Israelului. Iron Dome-ul a interceptat zeci de rachete către Tel Aviv. O clădire Hamas cu 13 etaje din Gaza a fost distrusă de bombardamente
1
Extern • pe 11.05 la 23:41

A doua noapte de război între Israel și Fâșia Gaza. Militanții palestinieni din Gaza au tras peste 100 de rachete asupra Israelului în urma distrugerii unui bloc rezidențial din Gaza. O clădire din suburbia Holon din Tel Aviv a fost lovită, iar un autobuz gol și mai multe mașini au luat foc. Cel puţin 28 de oameni au murit în enclava palestiniană și 2 în Israel.