Video

Primar dintr-o comună suceveană, pus să curețe o groapă de gunoi ilegală. Edilul dă vina pe sătenii care aruncă resturi menajere

De Redactia Observator.
Publicat: 17.04.2021, 09:35.
Actualizat: 17.04.2021, 09:43

Amendat şi pus la treabă! Primarul unei comune din Suceava trebuie să cureţe o groapă de gunoi care se întinde pe 3.000 de metri pătraţi până la sfârşitul lunii. Altfel va avea probleme noi cu Garda de Mediu. Edilul spune că aici ar trebi aduse doar resturi vegetale, dar dă vina pe oamenii care ar arunca şi gunoiul menajer. Localnicii zic, însă, că aici se aruncă aruncă de toate, de mai bine de un deceniu.

Reporter: Ce-aţi adus? Ce aruncaţi?

Localnic: Nişte haine. Haine ale unei femei bătrâne care a murit.

Reporter: Aruncă toată lumea, nu?

Localnic: Aici e pentru aşa ceva.

Groapa ilegală de gunoi se întinde deja pe trei mii de metri pătraţi. Oricine consideră că poate arunca aici deşeurile în linişte.

Iulian Antohi, comisar Garda de Mediu Suceava: Tocmai am aplicat măsuri contravenţionale în sarcina administraţiei publice locale Comuna Ilişeşti. Amendă în cuantum de 15.000 de lei pentru abandonarea şi depozitarea necomformă a unui volum semnificativ de deşeuri de orice fel.

Primarul comunei spune că a amenajat aici la începutul primăverii un spaţiu în care să fie aduse doar resturi vegetale şi molozul care urma, oricum, să fie ridicat de o firmă specializată. Doar că oamenii din zonă ar fi profitat pentru a arunca şi gunoiul menajer.

Reporter: Toate gunoaiele de acolo sunt din primăvara asta?
Radu Avasiloaie, primar Comuna Ilişeşti: Da. Că nu din ştiinţa mea a dus şi celelate gunoaie menajere. Am acceptat doar crengi şi moloz.

Oamenii din comună însă îl contrazic. Spun că se aruncă gunoiul acolo de cel puţin un deceniu.

Reporter: De când e groapa asta de gunoi?
Localnic: Are vreo 10 ani. Mai bine poate. Nu mai ştiu exact.

Groapa de gunoi a atras şi căutătorii de vechituri. Printre ei, un bărbat îmbrăcat în uniforma Poliţiei Locale. Nu se ştie dacă a găsit-o tot la gunoi, dar e mândru de ea.

Reporter: Ce zic oamenii din comună când vă văd aşa cu haina?
Localnic: Dar ce pot să-mi zică? Mă salută. Dacă ţine cald mă mândresc!

Ovidiu Doroftei, şef Poliţia Locală Suceava: Este o haină mult mai veche care făcea parte din dotarea poliţiei locale la un moment dat. La momentul acesta mai au nişte elemente distinctive.

Şeful Poliţiei Locale spune că, fiind vorba de o uniformă veche, bărbatul o poate păstra. Însă groapa de gunoi trebuie să dispară. Primăria trebuie să îndepărteze deşeurile până pe 30 aprilie.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.