Antena Meniu Search
x

EXCLUSIV Un fost angajat al unui alt centru din Vâlcea rupe tăcerea, după scandalul de la Măciuca

La mai bine de două saptamani de la izbucnirea anchetei la Măciuca, un fost angajat al unui alt centru din Vâlcea rupe tăcerea. În spatele porţilor închise ale Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, pacienţii sunt legaţi inutil.

Vezi și

La mai bine de două saptamani de la izbucnirea anchetei la Măciuca, un fost angajat al unui alt centru din Vâlcea rupe tăcerea. În spatele porţilor închise ale Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, pacienţii sunt legaţi inutil.

Legaţi şi murdari, acoperiţi cu pături rupte, unii dintre oamenii internaţi la Măciuca au fost mâncaţi de muşte. Pentru Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vâlcea această realitate este doar un TRUCAJ. Chiar şi aşa, fostul director de la Măciuca a fost relocat TEMPORAR la un alt centru din Vâlcea, la Băbeni. Centru unde imobilizarea brutală este o practică pusă în aplicare dintotdeauna. O recunoaşte chiar o fostă angajată, pe care echipa Observator a filmat-o cu o cameră ascunsă. 

-Tratament nu au corespunzător, nu au la timp, nu au îndeajuns. Cauţi să îi imobilizezi pentru a te putea descurca. Ce să mai, mai faci câte o tâmpenie, că nu ai cum să îi stăpâneşti.

La serviciu, pentru minorii pe care i-a avut în grijă, Maria a fost şi mamă şi torţionar. 40 de ani. La fel şi acasă. Recunoaşte că şi-a legat propriul băiat cu probleme neuropsihice în repetate rânduri. Lucruri pe care le neagă brusc la vederea microfonului. 

Pe acelaşi subiect

-N-a fost pentru ca să îl ţii, ca să îl ţii legat, sau să îl ţii să îl subestimezi, nu au fost probleme, nu sunt probleme aşa grave.

Pentru a sterge urmele abuzurilor, mulţi au murit anonimi, fără ca decesul să fie raportat, ori investigat. Este şi cazul unei fetiţe de 11 ani. Pe ea o vom numi Alexandra. La trei ani de la instituţionalizare s-a stins la un spital din Vâlcea. Stop cardio-respirator. Fără alte explicaţii. La fel ca majoritatea pacienţilor decedaţi. 

De cazul Alexandrei au aflat şi locuitorii din Băbeni. 

-Zice că noaptea a murit în somn şi dimineaţă a găsit-o moartă.

-A fost internată, exact numele ăsta, dar de doi ani de zile nu mai e, a zis că nu ştie <07:54>

De modul în care a murit Alexandra nu ştiu foarte multe nici părinţii copilei. La 11 kilometri distanţă, am găsit-o pe mama vitregă a fetei. 

-Era într-un centru. I-a făcut tatăl acte. Nu avea cum să stea cu patru copii. Patru, şase, parcă. Doi, patru, şase copii şi cu ea, şapte.

Mihaela numără copiii pentru care a devenit, peste noapte mamă vitregă, la fel cum socoteşte şi banii cheltuiţi pe înmormântarea Alexandrei. Condiţiile în care fata a murit nu l-au interesat nici pe tată, plecat la munca să câştige un ban. Mama celor şapte fraţi i-a părăsit cu ani în urmă.

-Dar nu ştiu de la centru de ce nu s-a dat nimic? Chiar nimic să nu se dea, că a avut o alocaţie fata, sau au cheltuit-o acolo pentru îngrijire, nu ştiu nici eu cum e. Patru milioane i-a dat primăria, dar nu i-a dat în mână

Ajunşi la centrul din Băbeni, doamna doctor, care are în grijă unitatea, nu ne-a primit înăuntru până nu l-a sunat pe directorul DGASPC Vâlcea. El nu ne-a dat voie să intrăm cu o cameră de filmat. Ea ne-a dezvaluit, însă, că centrul unde sunt şi acum internaţi copii a fost desfiinţat. Recent.

În total, în ultimii şase ani, în centrele subordonate DGASPC Vâlcea au murit, pe lângă Alexandra, alti opt copii, dintre care cinci bebeluşi. Nici aceste morţi nu au fost anunţate la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » EXCLUSIV Un fost angajat al unui alt centru din Vâlcea rupe tăcerea, după scandalul de la Măciuca