Antena Meniu Search
x

Video Veniturile bugetarilor, rotunjite de tot felul de sporuri: de praf, de antenă, de bacterii şi de calculator. Premierul ameninţă cu tăiarea lor

Spor de praf, de antenă, de bacterii şi de calculator. Sunt doar câteva dintre bonificaţiile care rotunjesc cu mii de lei veniturile bugetarilor în fiecare lună. Premierul, fost ministru al finanţelor, e luat prin surprindere de beneficii şi ameninţă cu tăiarea lor.

Francesca Simionescu
de Francesca Simionescu

la 04.02.2021, 20:24

Vezi și
  • Un muncitor necalificat dintr-o instituţie primește sub 300 de lei bonificaţie.
  • Un secretar general primeşte peste 3.000 de lei bonificaţie.

Sunt bugetari care sunt plătiţi în plus pentru că îşi uzează corpul la muncă sau pentru suprasolicitare nervoasă. Nu toţi la fel însă. Cu cât funcţia e mai mare, cu atât creşte şi bonificaţia. De exemplu un muncitor necalificat dintr-o instituţie primește sub 300 de lei, în timp ce un secretar general, peste 3.000 de lei. Angajaţii Parlamentului, ai Ministerului de Interne sau cei care lucrează la SRI primesc şi.spor de antenă. Pentru că, pe instituţie, există antene parabolice

Pentru orele muncite în faţa calculatorului, un angajat aflat într-o instituţie a statului, ar putea primi 15% din salariul de bază. Astfel, pe lângă un salariu de bază de 3.000 lei, ar putea primi în plus încă 450 lei.

Salariaţii din ministerul fondurilor europene primesc cele mai multe sporuri doar pentru că gestionează aceşti bani. În timp ce judecătorii Curţii constituţionale primesc aproape 10.000 lei din două sporuri. Pentru stres. Angajaţii de la Avocatul Poporului au bonificaţii pentru că lucrează în praf, în bacterii şi la calculator.

În ultimul deceniu, premierii care au trecut prin palatul victoria au ameninţat cu tăierea sporurilor.

Oficialii anunţă, din nou, limitări pentru a reduce din cheltuieli

Florin Cîţu, premierul României: Sporurile sunt date după ureche. Acele sporuri pentru condiţii vătămătoare. Care, de fapt, înseamnă lucruri pe care noi, astăzi, le facem de zi cu zi. Să scrii la un calculator nu mai este o condiţie vătămătoare în anumite instituţii. Vor dispărea!

Raluca Turcan: Proiectul va reajusta numărul de sporuri existent și cuatumul unor sporuri. Unele dintre ele, în mod evident, pot fi acordate în sumă fixă, nu procentual raportat la salariul de bază.

Bogdan Hossu: Eu sper mai mult că a fost o declaraţie politică de atenţionare către proprii membri ai guvernului pentru a se conforma în sensul în care să producă reformele necesare de reorganizare.

Acum, legea prevede ca totalul sporurilor să nu depăşească 30% din salariul de bază.

Suma sporurilor, compensațiilor, adaosurilor, primelor, premiilor și indemnizațiilor, inclusiv cele pentru hrană și vacanță, acordate cumulat pe total buget pentru fiecare ordonator de credite nu poate depăși 30% din suma salariilor de bază, a soldelor de funcție/salariilor de funcție, soldelor de grad/salariilor gradului profesional deținut, gradațiilor și a soldelor de comandă/salariilor de comandă, a indemnizațiilor de încadrare și a indemnizațiilor lunare, după caz.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Veniturile bugetarilor, rotunjite de tot felul de sporuri: de praf, de antenă, de bacterii şi de calculator. Premierul ameninţă cu tăiarea lor