Antena Meniu Search
x

Campionatul European de tineret: Cine este Ungaria, a doua adversară a României de la turneul final. Pariul nebun al lui Zoltan Gera

Naţionala de tineret a României dispută, la sfârşitul lunii martie, cele trei meciuri care contează pentru faza grupelor de la Campionatul European de fotbal, competiţie găzduită de Ungaria şi Slovenia.

Cristi Ioniţă
de Cristi Ioniţă

la 17.03.2021, 09:44

Zoltan Gera mizează pe un lot foarte tânăr la Campionatul European
Zoltan Gera este antrenorul naţionalei de tineret a Ungariei - site oficial Federaţia Ungariei de Fotbal
  • România - Ungaria se joacă pe 27 martie, de la 19.00, ora României.
  • România este în grupă cu Olanda, Ungaria şi Germania la Campionatul European de tineret.

România a fost repartizată în Grupa A a competiţiei, alături de Olanda, Ungaria şi Germania, iar pe 27 martie, în a doua etapă din faza grupelor, de la 19.00, ora României, formaţia noastră înfruntă chiar echipa Ungariei, una dintre gazdele competiţiei. Partida va avea loc la Budapesta, pe Bozsik Arena, iar formaţia antrenată de Adrian Mutu va înfrunta o echipă experimentală a Ungariei.

Asta pentru că Zoltan Gera, actualul selecţioner al naţionalei de tineret a Ungariei şi fost mare internaţional maghiar, 97 de selecţii şi 26 de goluri, a decis să abordeze turneu final cu o echipă extrem de tânără, alcătuită în special din jucători care ar putea juca pentru naţionala de tineret a Ungariei şi la următorul turneu final, cel din 2023.

15 dintre cei 23 de jucători pe care mizează Zoltan Gera au cel mult 21 de ani şi doar trei, portarul Patrik Demjen, mijlocaşul Kristof Hinora şi atacantul Adrian Szoke, sunt la limita vârstei de participare, adică sunt născuţi în 1998. Szoke este şi unul dintre cei doi stranieri pe care mizează Zoltan Gera, el evoluând în acest moment pentru echipa olandeză Heracles Almelo, după ce a trecut şi pe la FC Koln. Al doilea stranier al Ungariei este Botond Balogh, un fundaş de numai 18 ani care este coleg cu Dennis Man şi Valentin Mihăilă la AC Parma. 

Lotul Ungariei pentru Campionatul European de tineret:

Portari: Patrik Demjén (Zalaegerszeg), Balázs Bese (Budafok), Péter Kovács (Budaörsi).

Fundaşi: Botond Balogh (AC Parma), Bendegúz Bolla (Fehervar), László Deutsch (Academia Puşkaş), András Huszti (Budafok), Attila Mocsi (Haladas), Olivér Tamaş (Paks), Benedek Varju (MTK Budapesta).

Mijlocaşi: Andráş Csonka (Budafok), Kristóf Hinora (Vasas), Mihály Kata (MTK Budapesta), Szabolcs Mezei (MTK Budapesta), Martin Palincsár (MTK Budapesta), Norbert Szendrei (Honved Budapesta). 

Atacanţi: Donát Bárány (Debrecen), Palkó Dárdai (Fehervar), Tamáş Kiss (Academia Puşkaş), Márk Kovácsréti (Kişvarda), Alen Skribek (Budafok), Adrián Szőke (Heracles Almelo), Dániel Zsóri (Budafok).

Daniel Zsori, românul care înfruntă România la Campionatul European de tineret

Un caz aparte în lotul Ungariei îl reprezintă atacantul Daniel Zsori, de la Budafok, echipă la care este împrumutat de Fehervar. Despre fotbalistul de 20 de ani se poate spune că este un român care înfruntă României, în condiţiile în care atacantul s-a născut la Oradea şi a crescut în judeţul Arad înainte ca, la 10 ani, să se mute în Ungaria, pentru a se alătura academiei celor de la Békéscsaba. Mai mult, Zsori încă deţine dublă cetăţenie, fiind eligibil şi pentru naţionala de seniori a României, însă atacantul a precizat că ar prefera să joace pentru Ungaria, dacă ar avea de ales.

De altfel, Zsori nu este singurul jucător născut în afara Ungariei şi care face parte din lotul antrenat de Zoltan Gera. Attila Mocsi este născut în Slovacia, Olivér Tamáş este născut în Ucraina, Palkó Dárdai este născut la Berlin, într-o perioadă în care tatăl său, fostul mare internaţional maghiar Pal Dardai, juca pentru Hertha Berlin, iar Adrián Szőke este născut în Serbia.

Ungaria, calificată la Campionatul European de tineret din postura de ţară gazdă

Naţionala de tineret a Ungariei s-a calificat la turneul final al Campionatului European din postura de ţară gazdă. Cum Ungaria nu a fost obligată să joace preliminarii, trupa antrenată de Zoltan Gera a disputat doar două meciuri de verificare anul trecut. A fost 3-3 cu Slovenia într-un meci jucat în septembrie şi în care Ungaria a avut 3-0 până în minutul 68, graţie unui hattrick reuşit de Bence Biro, jucător care nu evoluează la turneul final. Ulterior, în noiembrie, Ungaria a învins echipa Rusiei cu 2-0, graţie golurilor marcate de Szendrei şi Kiss.

România şi Ungaria s-au întâlnit ultima dată la nivel de echipe de tineret în 1999, respectiv în preliminariile pentru turneul final din 2000 găzduit de Slovacia. În iunie 1999, România învingea echipa Ungariei, pe teren propriu, scor 2-1, într-un meci jucat pe Stadionul Giuleşti, din Bucureşti. Totuşi, ambele echipe ratau calificarea la turneul final, Slovacia şi Portugalia dominând clar grupa din care mai făcea parte, pe lângă România şi Ungaria, şi echipa Azerbaidjanului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Sport » Campionatul European de tineret: Cine este Ungaria, a doua adversară a României de la turneul final. Pariul nebun al lui Zoltan Gera