Antena Meniu Search
x

Cine sunt jucătorii naţionalei României de hochei care au cântat imnul Ţinutului Secuiesc după meciul cu Ungaria. Ministrul Tanczos Barna a fost prezent în tribune

Ministrul Tanczos Barna a fost în prezent la meciul în care o parte din jucătorii naţionalei de hochei a României au intonat imnul Ţinutului Secuiesc, meci care a stârnit un adevărat scandal în spaţiul public din ţara noastră. Incidentul a avut loc la partida cu Ungaria, din ultimul meci al Campionatului Mondial de Hochei de la Ljubljana, când era deja cunoscut faptul că naţionala României a retrogradat din Divizia I, grupa A, în urma rezultatelor înregistrate.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 10.05.2022, 15:33

Naţionala României a pierdut meciul cu Ungaria de la Campionatul Mondial de hochei pe gheaţă
Naţionala României a pierdut meciul cu Ungaria de la Campionatul Mondial de hochei pe gheaţă - Facebook Tanczos Barna

Ministrul Tanczos Barna s-a aflat printre cei aproximativ 100 de suporteri din Harghita şi Covasna care i-au încurajat pe "tricolori" la meciul cu Ungaria de la Campionatul Mondial din Slovenia. După victoria cu 4-2 a Ungariei, la staţia de amplificare a fost intonat imnul echipe câştigătoare, după care cei 100 de suporteri români veniţi din Harghita şi Covasna au început să cânte şi imnul secuiesc. 

La acest moment ar fi asistat şi o parte din jucătorii echipei naţionale, mai precis cei 12 originari din zonă, în timp ce ceilalţi 10 jucători (4 de origine română şi 6 naturalizaţi - 3 ruşi, 2 ucraineni şi un slovac) s-au retras, la vestiare sau în altă zonă a patinoarului. Ritualul a fost însă repetat la toate cele patru meciuri jucate de România în Slovenia şi este nelipsit la partidele disptuate atât de naţionala României, cât şi de echipele de club din Harghita şi Covasna de mai mulţi ani.

Rostogolit pe reţelele de socializare, gestul a devenit viral şi a ajuns şi în atenţia politicienilor. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a cerut "măsuri urgente" şi "cele mai dure sancţiuni" după ce hocheiştii din naţionala României "au cântat aşa-zisul imn al Ţinutului Secuiesc".

"Ca timişorean, înţeleg perfect ce înseamnă să trăieşti într-o comunitate multiculturală şi multietnică, în care toată lumea este respectată. Nu pot însă să înţeleg şi să tolerez gestul infam al hocheiştilor din naţionala României care au cântat aşa-zisul imn al Ţinutului Secuiesc. Este un afront şi o lipsă neruşinată de respect faţă de România, faţă de români şi faţă de tricolor. Şi sper ca lucrurile să nu rămână nepedepsite. Cer Federaţiei Române de Hochei, Ministerului Sportului şi tuturor celorlalţi factori responsabili să ia măsuri urgente pentru a aplica cele mai dure sancţiuni după acest gest incalificabil. Cine nu respectă România nu are ce căuta în roşu, galben şi albastru! Pentru noi aceste culori înseamnă totul! PS: Respect celor trei jucători români care s-au dat la o parte şi nu au participat la această mascaradă!", a scris Grindeanu, pe Facebook.

Tanczos Barna explică prezenţa la meciul de hochei unde a fost intonat imnul Ţinutului Secuiesc

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a precizat că a fost la Campionatul Mondial de Hochei de la Ljubljana pentru a susţine "jucătorii din Miercurea-Ciuc, Gheorgheni şi Braşov, care au făcut tot posibilul ca să ţină naţionala României în Divizia I, grupa A".

"Am participat alături de sute de suporteri din Harghita, Covasna şi Braşov care ar fi vrut să asiste la o performanţă istorică. Din păcate nu a fost să fie. Pe mulţi dintre jucători îi cunosc personal, îmi sunt prieteni. Ştiu că şi-au dorit un singur lucru: ca România să rămână în această grupă valorică.

În legătură cu informaţiile care au apărut în presă, conform cărora am vizionat meciul din tribuna maghiară, trebuie să vă spun că inclusiv suporterii români au stat în această parte a patinoarului. La un moment dat, la câţiva metri de mine stătea o familie, ai cărei membri erau îmbrăcaţi în tricoul echipei naţionale. Şi, for the record, am purtat tricoul de campioană a României a echipei mele de suflet, Sport Club Miercurea Ciuc", a explicat Tanczos Barna.

Ce nu a spus ministrul este că pe spatele tricoului, purtat de ministru şi în alte ocazii, scrie "Székelyföld Csíkszeredá", adică "Ţinutul Secuiesc Miercurea Ciuc". 

De asemenea, la meci au asistat şi 10 suporteri români, îmbrăcaţi în tricourile tricolore, care au stat în tribuna opusă maghiarilor. 

Marcel Ciolacu vrea o discuţie în coaliţie şi cere respect dinpartea UDMR

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, marţi, întrebat despre prezenţa ministrul Mediului, Tanczos Barna, la un meci de hochei unde s-a intonat imnul secuiesc, că este "ferm convins" că va fi o discuţie în coaliţie. "Trebuie să existe respect între noi şi cred că eu, personal, şi colegii mei am arătat acest respect şi UDMR-ului şi celorlalte minorităţi, nu cred că astfel de lucruri şi astfel de manifestări duc în direcţia corectă", a susţinut Ciolacu.

"N-a fost imnul Ungariei, a fost secuiesc. Am văzut şi eu postarea domnului Grindeanu şi cred că este una corectă, ceea ce a spus domnul Grindeanu, totuşi venind dintr-un oraş cu o diversitate chiar ieşită din normal... ţinând cont că Timişoara are un primar care nu este cetăţean român, este doar cetăţean german, şi totuşi există o convieţuire şi un respect între locuitorii TImişoarei, indiferent de etnie... Cred că sunt exagerări care nu mai trebuie să aibe loc pe teritoriul României după 30 de ani de democraţie şi toate lumea va trebui să înţeleagă că România şi Europa a intrat într-o altă etapă", a afirmat Ciolacu.

El a adăugat că, în contextul războiului, "să vii şi cu astfel de provocări mi se pare de netolerat".

Întrebat dacă subiectul va fi discutat şi în coaliţie, Ciolacu a replicat: "Sunt ferm convins că va fi o discuţie în interiorul coaliţiei. Trebuie să existe respect între noi şi cred că eu, personal, şi colegii mei am arătat acest respect şi UDMR-ului şi celorlalte minorităţi, nu cred că astfel de lucruri şi astfel de manifestări duc în direcţia corectă".

Ce jucători sunt în lotul României de hochei pe gheaţă

La Campionatul Mondial de la Ljubljana, România a deplasat un lot de 22 de jucători.

 • 1.POLC Patrik - CSM Corona Brasov
 • 2.BERDILA Catalin - Adrian-CSM Galati
 • 4.RASULOV Timur - CSM Corona Brasov
 • 5.KOZMA Zsolt - ACSH Gheorgheni
 • 6.BORS Huba - CSM Corona Brasov
 • 7.FODOR Csanad - SC Miercurea Ciuc
 • 8.FARKAS Tamas - SC Miercurea Ciuc
 • 9.BORYSENKO Pavlo - CSM Corona Brasov
 • 10.FERENCZ-CSIBI Robert - ACSH Gheorgheni
 • 11.TRANCA Daniel - ACSH Gheorgheni
 • 12.YEMELIANENKO Yevhen - CSM Galati
 • 13.GLIGA Roberto - CSM Corona Brasov
 • 16.ROKALY Szilard - SC Miercurea Ciuc
 • 17.ROKALY Norbert - SC Miercurea Ciuc
 • 18.ZAGIDULLIN Albert - CSM Corona Brasov
 • 19.PETER Balazs - SC Miercurea Ciuc
 • 21.RESZEGH Tamas - SC Miercurea Ciuc
 • 22.CONSTANTIN Mircea - CSM Galati
 • 24.MOLNAR Zsombor - CSM Corona Brasov
 • 25.SKACHKOV Yevgeni - CSS Miercurea Ciuc
 • 28.CASANEANU Eduard - SC Miercurea Ciuc
 • 30.TOKE Zoltan - CSM Corona Brasov

Naţionala României a fost învinsă de echipa Ungariei, cu scorul de 4-2 (2-0, 1-2, 1-0), duminică, la Ljubljana, în ultimul său meci de la Campionatul Mondial de hochei pe gheaţă, Divizia I, Grupa A.

România a pierdut toate cele patru meciuri, 1-9 cu Slovenia, 1-4 cu Coreea de Sud, 4-5 cu Lituania şi 2-4 cu Ungaria, retrogradând în Grupa B, al treilea eşalon valoric al Campionatului Mondial.

Slovenia a încheiat pe primul loc, promovînd astfel în eşalonul de elită al hocheiului mondial. Ungaria a ocupat locul secund, fiind urmată de Lituania, Coreea de Sud, în timp ce România s-a clasat ultima, fără vreun punct.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi fi dispuşi să plătiţi mai mult pentru ciocolată şi cafea?

Observator » Sport » Cine sunt jucătorii naţionalei României de hochei care au cântat imnul Ţinutului Secuiesc după meciul cu Ungaria. Ministrul Tanczos Barna a fost prezent în tribune