Antena Meniu Search
x

3 surse de informații online unde poți învăța câte ceva nou în fiecare zi

Internetul este o armă cu două tăișuri: ne „ajută” să pierdem timpul la muncă, trecând de pe o aplicație pe alta și de la o poză cu pisici la alta, sau ne poate ajuta să învățăm zilnic câte ceva nou. Iar spațiul online ne creează condițiile ideale să învățăm continuu și să ne îmbunătățim ca persoane, un lucru care nu poate avea decât efecte favorabile asupra noastră și a viitorului nostru.

Iată trei resurse online unde poți învăța câte ceva nou în fiecare zi, oricând ai la dispoziție câteva minute pe care nu vrei să le pierzi fără urmă. Încearcă una dintre variante sau chiar pe fiecare în parte: cu siguranță nu vei rămâne dezamăgit.

1. Enciclopedii și cursuri online

Internetul a reușit să scoată informația din bibliotecă sau din cercurile restrânse ale specialiștilor și să o mute integral în mediul online, la dispoziția oricui. Iar acest lucru este cel mai vizibil în enciclopediile online.

Wikipedia - este de departe liderul în topul enciclopediilor online. Platforma este îmbogățită constant și în timp real de voluntari care completează fiecare dintre milioanele de pagini existente cu informații concrete, pe măsură ce acestea apar. Deși sistemul folosit de Wikipedia poate să ridice semne de întrebare legate de veridicitatea informațiilor, acestea sunt verificate și aprobate de editori, dar și de utilizatori simpli.

Quora - spre deosebire de Wikipedia, Quora este o platformă bazată pe schimbul de întrebări și răspunsuri între utilizatori. Oricine poate pune o întrebare în secțiunea dedicată, întrebare care este apoi editată sau corectată de alți utilizatori pentru o mai bună înțelegere. Răspunsurile vin de obicei din partea unor utilizatori care au experiență în domeniul în cauză sau sunt chiar specialiști. De exemplu, o întrebare despre modul de funcționare a neuronilor poate primi răspuns din partea unui neurochirurg.

Coursera - Pe lângă informația liberă, tot în online poți găsi și cursuri ale unor facultăți internaționale de prestigiu. Lider în acest domeniu este platforma Coursera, care oferă peste 2000 de cursuri în domenii variate, de la universități americane de prestigiu cum ar fi Yale, Stanford, Caltech, Princeton, dar și cursuri ale unor universități europene.

2. Tutoriale video

Una dintre cele mai ușoare metode de învățare online sunt tutorialele filmate și postate pe Youtube. Fie că este vorba despre cum să prepari betonul pentru casă, sau cum să îți construiești un foișor, cum să îți cureți fierul de călcat sau cum să pregătești un fel de mâncare exotic, pe Youtube găsește aproape orice te interesează.

Avantajele sunt multiple: un video este mult mai ușor de urmărit și poți vedea în detaliu ce trebuie să faci ca să obții rezultatele pe care le aștepți. Mai mult, videoclipurile pot fi reluate ori de câte ori simți nevoia sau le poți salva pentru mai târziu. De exemplu, dacă ești fumător și folosești un dispozitiv IQOS, e important să vezi pe viu cum se utilizează în mod corect, și poți căuta un tutorial video care explică totul despre încărcarea IQOS.

3. Podcasturi

Podcastul este un fișier în format audio care poate fi descărcat de pe diverse site-uri și are un specific, în funcție de domeniul pe care îl abordează. Fișierul audio face parte dintr-o serie episodică și poate fi asemănat cu o emisiune audio, înregistrată, pe care o poți descărca și asculta apoi la momentul potrivit.

De obicei, podcasturile sunt disponibile contra unei sume mici de bani, dar poți găsi online și serii gratuite. Există mai multe site-uri care adună la un loc podcasturi din întreaga lume și le cataloghează în funcție de subiecte. Ca să găsești un podcast despre filme, pescuit sau știință ai nevoie doar de o aplicație de mobil. CastBox este disponibil și pentru IOS, și pentru Android, iar Podcast Addict e una dintre cele mai utilizate aplicații gratuite de profil.

Pe lângă resursele menționate mai sus, un alt site unde poți găsi materiale video interesante și scurte este TED. Aici poți învăța lucruri noi despre oameni, despre lumea înconjurătoare dar și despre tine și despre cum te poți autoeduca pentru a-ți depăși limitele.  Singurul lucru de care ai nevoie, într-un final, este dorința de a învăța.

Sursa foto: Shutterstock

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi simţit discriminaţi la interviul de angajare din cauza vârstei?

Observator » Tehnologie » 3 surse de informații online unde poți învăța câte ceva nou în fiecare zi