Antena Meniu Search
x

Video Cetatea care atrage mii de turiști în fiecare an. Cât plătesc vizitatorii pentru a admira fortăreața care datează din secolul 14

Cetatea Neamţ reprezintă una din cele mai importante atracţii pentru turiştii care ajung în zona Moldovei. Fie în concediu, fie doar pentru o ieşire în weekend, oricine vizitează cetatea are parte de o adevărată lecţie de istorie. Situată pe Culmea Pleşului, fortăreaţa veghează asupra oraşului Târgu Neamţ încă din secolul 14. 

de Angela Bertea

la 12.03.2023, 09:17

Vezi și

Cetatea Neamț datează încă din secolul al 14 lea și a fost construită în timpul lui Petru I Muşat. Intrarea în Cetate se face pe un pod, sprijinit pe 11 piloni de piatră, în formă de arc.

Ioan Butnariu, custodele Cetăţii Neamţului: Un pod strategic, care are formă de arc, de oarece în atac asupra cetăţii putea fi dus m doar de pe acest pod. Şi bineînţes că forma lui făcea să se răsfire trupele duşmane. 

Vizitatorii pot admira diferite încăperi ale fortăreței

La capătul podului există aşa zisa „capcană pentru șoareci“, o groapă ascunsă, acoperită de o trapă, în care inamicii cădeau fără scăpare.

Pe acelaşi subiect

Ioan Butnariu, custodele Cetăţii Neamţului: Când pătrundeau în interiorul cetăţii, pe această punte mai lăţită - evident că nu erau balustradele acestea şi nici acest grătar, sub greutatea adversarului aceste trape se înclinau, ei cădeau în groapă şi puntea revenea la poziţia iniţială. 

Vizitatorii pot admira diferite încăperi ale fortăreței. Sala Armelor, monetăria, paraclisul, închisoarea sau sala de sfat și judecată se numără printre cele 21 de încăperi ce așteaptă să fie descoperite.

Angela Bertea, reporter Obsevator: Sala armelor, una dintre cele mai reprezentativă şi căutate a cetății Neamţului. Aici turistii pot vedea cum erau echipați oștenii și ce arme foloseau. 

De pe terasa cetății poate fi admirat oraşul Târgu Neamţ, dar și Ozana cea frumos curgătoare. Între anii 2007-2009 Cetatea Neamţului a fost reabilitată cu fonduri europene. Un bilet costa 24 de lei pentru adulţi, iar grupurile și elevii plătesc jumătate din bilet. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Travel » Cetatea care atrage mii de turiști în fiecare an. Cât plătesc vizitatorii pentru a admira fortăreața care datează din secolul 14