Antena Meniu Search
x

Video Un monument din România atrage vizitatori chiar și cu porțile ferecate. Cetatea stă închisă din cauza unui lung șir de bâlbâieli birocratice

Unul din cele mai cunoscute obiective turistice din centrul țării este închis de aproape trei ani. Autoritățile nu reuşesc să ducă la bun sfârşit lucrările de reabilitare. Este vorba despre Cetatea Râșnov, un monument care, culmea ironiei, adună vizitatori chiar și cu porțile ferecate. 

Claudiu Loghin
de Claudiu Loghin

la 07.01.2023, 09:36

Vezi și

17 milioane de lei. Aceasta este valoarea finanțării europene cu care Primăria Râșnov trebuia să consolideze zidurile, să reconstruiască turnurile de apărare și o parte a căsuțelor din cetate. În plus, mai trebuia să amenajeze muzee, ateliere meșteșugărești și o zonă de spectacole. Șantierul a fost deschis în 2020. 

Claudiu Loghin, reporter: Așa-și întâmpină turiștii unul din cele mai cunoscute obiective turistice din zonă, Cetatea Râșnov. Pe poartă este un lanț, sunt două lacăte, iar în loc de urări de bun venit, turiștii primesc avertismente asupra pericolului de accidente, asupra faptului că șantierul este în lucru și interdicția de intrare. 

Reporter: Cine credeți că pierde din situația asta?

TuristPăi mă gândesc că toată lumea, nu? În primul rând comunitatea din zonă, turiștii și așa mai departe. 

Pe acelaşi subiect

Turist: Toată lumea pierde, începând de la comunitate. Sunt bani care se duc, se pierd, care vin, care vizitează lumea, e închis. 

Un lung șir de probleme și bâlbâieli birocratice

Situaţia de acum e consecinţa unui lung şir de probleme şi bâlbâieli birocratice. Constructorul ales prin licitație publică a cerut majorarea cu 55 la sută a costului lucrărilor. Legal, titularul proiectului - Primăria Râșnov, nu putea oferi o majorare peste 50%. Și așa s-a ajuns la rezilierea contractului. Acum, o firmă trebuie să stabilească la ce stadiu a ajuns lucrarea și cât costă lucrările rămase. 

Răzvan Iancu, purtător de cuvânt Primăria Râșnov: Dacă ne referim la orașul Râșnov, toată lumea pierde, pentru că, în ultimul an în care a funcționat cetatea, am avut peste 450.000 de turiști plătitori de bilete, la cetate. 

Expertiza lucrărilor trebuie să fie gata până la sfârșitul lunii februarie. Abia apoi va fi lansată o nouă licitaţie pentru găsirea unui alt constructor care să preia şantierul abandonat. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Evenimente » Un monument din România atrage vizitatori chiar și cu porțile ferecate. Cetatea stă închisă din cauza unui lung șir de bâlbâieli birocratice