Antena Meniu Search
x

Video Rezervaţia unică din România unde liliacul este rege. Deşi a fost declarată zonă protejată acum două decenii, floarea e pe cale de dispariţie

Singura rezervaţie de liliac din ţară e pe cale de dispariţie. În pădurea liliacului, din Mehedinţi, cu greu mai găseşti florile parfumate. Mulţi arbuşti s-au uscat din cauza mărăcinişului care i-a năpădit. 

Diana Speretoiu
de Diana Speretoiu

la 05.05.2023, 20:55

Vezi și

Există un loc în România în care liliacul e rege. În Ponoarele, o localitate din Mehedinţi, parfumul florilor sălbatice e cel mai îmbătător vestitor al primăverii. De zeci de ani, liliacul a devenit cartea de vizită a localităţii Ponoarele. Florile parfumate compun o imagine numai bună de pus în ramă în special pe cărările ce duc spre principalele obiective turistice din zonă.

Singura rezervaţie de liliac din ţară e pe cale de dispariţie

Unică în România, pădurea a fost descrisă drept o minune a naturii şi e protejată prin lege. Din păcate, de la an la an, florile sunt tot mai puţine. 

"Chiar voiam să văd liliac galben. N-a fost chip. Am văzut puţin alb.'' 

Pe acelaşi subiect

"Din păcate, se pierde. Mare păcat. Era singură zonă cu liliac din ţară.''

Aria protejată se întinde pe aproximativ 20 de hectare. Însă pentru că nu s-a intervenit la timp şi nu au fost curăţate speciile invazive, liliacul începe să fie pe cale de dispariţie. Pădurea a fost declarată zonă protejată în anul 2000, dar autorităţile nu-şi permit să cureţe pădurea şi să protejeze mai mult liliacul. Speră să facă asta cu fonduri europene.

Costurile s-ar putea ridica la câteva milioane de lei.

Georgică Pătraşcu, primar Ponoarele: Unul din factorii care face să dispară liliacul este lipsa animalelor domestice, lipsa caprei. Odată cu dispariţia ei, nu mai are cine să mănânce aceste specii invazive, capra nu se apropia de floarea de liliac şi de frunză pentru că era amară şi atunci proteja liliacul.

Liliacul are propria sărbătoare

În comună, liliacul are propria sărbătoare. Pe platoul de lângă pădure, de peste 100 de ani, sătenii se strâng la foc de tabără, se prind în horă şi petrec. Tradiţia este respectată cu sfinţenie. Anul acesta, festivalul va avea loc pe 6 şi 7 mai.

Georgică Pătraşcu, primar Ponoarele: De la Războiul de Independenţă, după ce au venit soldaţii acasă, victorioşi, veneau şi petreceau în pădurea de liliac. Se adunau din toate satele şi încingeau o horă cu lăutarii zonei.

Nu doar liliacul atrage vizitatori în mica localitate din Mehedinţi. Podul lui Dumnezeu, o arcadă din piatră impresionantă, e pe locul doi ca mărime în Europa, iar pe lista obiectivelor din zonă mai sunt peşteri, biserici şi sate pitoreşti.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Travel » Rezervaţia unică din România unde liliacul este rege. Deşi a fost declarată zonă protejată acum două decenii, floarea e pe cale de dispariţie