Antena Meniu Search
x

Video Floarea unică în lume care creşte din piatră, în România. Turiştii bat cale lungă, să o vadă măcar o dată în viaţă

Pe Clisura Dunării a înflorit laleaua galbenă de Cazane. Sfioase, printre stânci, mai multe exemplare aşteaptă să fie admirate de turiştii curioşi care ajung în zonă în această perioadă. Vizitatorii fac expediţii special pentru a admira cele câteva mii de flori timpurii. 

de Redactia Observator

la 09.04.2023, 10:21

Vezi și

Laleaua galbenă de Cazane înfloreşte în fiecare an la începutul lunii aprilie. Clisura Dunării este singurul loc din lume unde exemplarele cresc în salbăticie, pe stânci. Iar la florile de pe versanții abrupţi ai Cazanelor poți ajunge doar cu barca. Cei care fură startul sunt turiştii care o admiră prin obiectivul aparatului foto. 

A înflorit laleaua galbenă

"Intrăm în cea mai spectaculoasă zonă a Defileului Cazanele Dunării, Cazanele Mari, porţiunea din Dunăre care nu se poate vedea decât de pe apă. Mai ales în această perioadă este spectaculoasă, datorită înfloririi lalelelor galbene de Cazane, tulipa ungarica, o specie endemică, care creşte doar aici, în Cazane", arată Alin Subţire, ghid.

Şi doar timp de aproape o lună pe an. După drumul pe apă de câteva zeci de minute, laleaua poate fi privită şi de aproape, în toată splendoarea ei. "E pentru prima dacă când am venit aici. Pe asta chiar nu am văzut-o, îmi place. Cred că ar trebui mai mult promovată", spune o femeie. "Interesant. Am şi eu în grădină, dar nu creşte în piatră. E interesant şi curios că poate să vieţuiască acolo", comentează un bărbat.

Pe acelaşi subiect

Cât timp rezistă florile

Lalelele se găsesc în pâlcuri de câte 20 - 30 de exemplare. În total, în Clisurile Dunării sunt câteva mii de flori din această specie. "Nu-mi imagineam că pe stâncile astea vor înflori şi lalele", se miră un turist. "Am văzut-o şi m-am bucurat că o vedem şi înflorită şi aşa, după atâtea zile de vreme vitregă", adaugă o femeie.

Dacă vremea este rece, florile rezistă chiar şi până la 1 mai. Laleaua galbenă de Cazane este o specie protejată prin lege, iar ruperea ei se sancţionează cu amendă. În timp, floarea a devenit un simbol al zonei şi ajută la creşterea numărului de turişti. "Sunt persoane care vin, ne sună: Vă rog anunţaţi-ne, spuneţi-ne când înfloreşte laleaua, când este în perioada ei cea mai spectaculooasă pentru că vin special ca să poată vedea acest lucru", povesteşte Alin Subţire, ghid.

Pe langă aceste flori, turiştii pot admira şi chipul lui Decebal - o altă emblemă a Clisurii. Rezervaţia în care se află floarea este administrată de regia naţională Romsilva. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri sociale » Floarea unică în lume care creşte din piatră, în România. Turiştii bat cale lungă, să o vadă măcar o dată în viaţă