Antena Meniu Search
x

Video Capitala, otrăvită: aerul a depăşit de 30 de ori limita de poluare. Garda de Mediu a găsit "vinovatul" şi spune că nu are de ce interveni

Aer otrăvit în Capitală. Senzorii care măsoară calitatea aerului din Bucureşti au indicat nivelul maxim de poluare, cu depăşiri de 30 de ori a valorilor permise de specialiştii în Sănătate. Activiştii de mediu dau vina pe arderile ilegale de deşeuri la periferia oraşului, dar comisarii gărzii de mediu au altă variantă: încălzirea locuinţelor e cauza.

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 14.02.2023, 19:48

Vezi și

Capitala s-a înroşit peste noapte. De dimineaţă, senzorii care măsoară calitatea aerului din Bucureşti au indicat nivelul maxim de poluare pentru tot nord-vestul oraşului. Piața Rahovei și Prelungirea Ghencea sunt zonele unde s-au înregistrat valori de poluare extremă. Tocmai de aceea, specialiștii le recomandă oamenilor să reducă activitățile în aer liber pe cât posibil, pe tot parcursul zilei de astăzi.

Localnic: Mă înec. Absolut oribil. Se respiră ingrozitor. Ddacă iesi pe langa o artera unde sunt ft multe masini incearcă să respiri, că nu mai poţi.

Valorile de poluare au depăşit de 30 de ori limita medie admisă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Oana Neneciu, Coordonator aerlive.ro: Valoarea pt pm 2,5 a urcat pana la 175 micrograme pe mc, asta inseamna aproximativ de 7 ori valoarea maxima admisa pt protejarea sănătăţii umane. Extrem, extrem de rău.

Pe acelaşi subiect

În zona de nord a Capitalei, efectele s-au văzut cu ochiul liber.

Octavian Berceanu, fostul şef al Gărzii de Mediu: Dacă ne uităm la linia orizontului este cenuşiu spre maro, cu tente inchise. Undeva la 20, 30, 50 de metri, poluarea persistă deasupra Ilfovului si deasupra Bucureştiului.

Localnic: E poluat. Adică se simte in fiecare zi. E un miros foarte neplăcut.

Localnic: Observ de exemplu probleme în respiratie.

Localnic: Singura diferenţă pe care o fac este când ies din Bucureşti si mă duc undeva unde simt că e aerul mai curat si e un miros diferit.

Ce efect are asupra sănătăţii

Magda Ciobanu, medic pneumolog: Favorizează aparitia si declansarea crizelor de astm sau bronhopneumopatie cronica mai pe româneşte, bronşita cronică. Persoanele care au boli cardiace au un risc mai mare de a face infart miocardic.

Specialiştii de mediu spun că principala cauză a poluării din Capitală o reprezintă arderile ilegale.

Octavian Berceanu, fostul şef al Gărzii de Mediu: Lucrul ăsta se întâmplă pentru că autorităţile nu sunt prezente în teren, nu dau amenzi. Un singur camion de cabluri ars, cu 17 tone de cabluri generează undeva intre 50 si 60.000 de euro si arderile se petrec in două ore.

Explicaţia Gărzii de Mediu

Aurelian Paduraru, comisar general Garda de Mediu: Toţi aceşti senzori din reţeaua naţională de monitorizare a calităţii aerului sunt ai Agenției Naționale pentru Protecția Mediului. Ei monitorizează, ei verifică ce se întâmplă, la ce au depăşiri, iar dacă depăşesc mediile zilnice ne sesizează pe noi.

Reporter: Aţi fost sesizaţi?

Aurelian Paduraru, comisar general Garda de Mediu: Nu. Nu.

​Reporter: Când aţi fost sesizaţi ultima oară?

Aurelian Paduraru, comisar general Garda de Mediu: Nici nu îmi amintesc sincer. Nu ştiu dacă am avut vreo sesizare anul trecut.

Liderul USR Cătălin Drulă a sesizat comisia de mediu din Camera Deputaţilor.

Cătălin Drulă, lider USR: Acum suntem intr-o situaţie in care toti senzorii sunt pe mov. Comisarul sef al gărzii de mediu să vină aici si să dea explicaţii.

Răspunsul e pregătit deja.

Aurelian Paduraru, comisar general Garda de Mediu: Din punct de vedere al anotimpului, factorii sunt cunoscuţi dacă facem o analiză. Ne referim aici la încălzirea rezidenţială, ne referim la trafic, ne referim la şantierele existente. Nu este un poluant de la o sursă de poluare astfel încât sa trebuiască să intervenim intr-un anume loc.

ONG-urile de mediu cer executivului un sistem de alertare a populaţiei atunci când valorile de poluare cresc.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi simţit discriminaţi la interviul de angajare din cauza vârstei?

Observator » Evenimente » Capitala, otrăvită: aerul a depăşit de 30 de ori limita de poluare. Garda de Mediu a găsit "vinovatul" şi spune că nu are de ce interveni