Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Locul din România în care copiii vor învăța meșteșuguri vechi de sute de ani, cu diplomă autorizată: "Nu mai sunt meseriași"

Transilvania, cunoscută pe vremuri drept ţinutul meşteşugarilor, duce lipsă acum de olari, fierari sau cineva care să mai stăpânească războiul de ţesut. Pentru ca tradiţiile să nu dispară de tot, s-a deschis Casa Artelor din Sibiu. Un loc unde copiii pot învăţa meşteşuguri vechi de sute de ani, iar meşterii artizani vor primi pentru prima oară diplome autorizate.

de Ana Maria Gheorghe

la 18.05.2024 , 21:10

Sibiu, oraşul celor 40 de bresle. În Evul Mediu, de aici plecau în toată lumea mărfuri făcute de meşteşugari. Nu era stradă fără un tâmplar, fierar, pietrar sau tăbăcar. Cu toţii au început să dispară, odată cu industrializarea. Azi, tradiţia e readusă la viaţă într-o clădire din centrul oraşului.  

Într-un mic atelier, un meşter recondiţionează fereastra unei case vechi. E o muncă minuţioasă, dar merită efortul. Astfel salvează nu doar o bucată de lemn, ci şi o bucată de istorie. În epoca termopanelor, puţini mai ştiu această meserie.

  • Meșter: Mulţi şi-au ales să plece în altă ţară şi nu mai sunt meseriaşi. Încercăm să-i ţinem aici cât se poate. 
Vezi și

Aşa a apărut Casa Artelor. Un hub cultural în care oricine poate studia un meşteşug românesc. Azi, de exemplu, facem un ştergar. 

Pe acelaşi subiect

Mii de copii din toată ţara vor învăţa aici să coasă ii, să picteze motive folclorice româneşti, să modeleze lutul sau să sculpteze lemnul. 

  • Reporter: Cum a luat naştere proiectul acesta?
  • Ciprian Ștefan, director general Muzeul Astra Sibiu: Dintr-o nevoie. Pentru că da, avem meşteri care au o vârstă înaintată, peste 70 de ani, care încă mai pot să lucreze, dar nu era acest meşteşug şi încă nu este foarte tentant pentru tineri.

La Casa Artelor se vor forma astfel viitoarele generaţii de meşteşugari. Cu diplomă

  • Mirela Iancu, director general adjunct: Ei vor putea fi pentru prima dată evaluaţi şi certificaţi. Adică vor primi acea hârtie absolut necesară în ziua de azi, pentru a putea să intri cu mândrie şi demnitate pe piaţa muncii şi să fii plătit pentru adevărata ta valoare. 

Clădirea în care s-a deschis Casa Artelor nu a fost aleasă întâmplător. 

Mirela Iancu, director general adjunct: Are un istoric care se duce undeva în a doua jumătate a secolului 14. Şi a fost dintotdeauna o casă care a servit meşteşugarilor. 

La început a fost hala măcelarilor. Apoi, loc de întâlnire pentru cojocari şi pielari. A fost şi sală de teatru. În ultimii ani, începuse să de degradeze, dar cu o investiţie de 3 milioane de euro, în mare parte bani europeni, clădirea a fost complet transformată. În mansardă puteţi vizita o expoziţie dedicată meşteşugurilor din Transilvania. 

Casa Artelor este un proiect al Muzeului Astra, cel mai mare muzeu în aer liber din Europa, aflat la marginea Sibiului. 

Ana Maria Gheorghe Like

Norocoasă, energică, muncitoare, empatică, neobosită. Cam așa pot să mă decriu în câteva cuvinte. Iubesc oamenii. Și ei mă iubesc pe mine! Simt asta la fiecare reportaj, la fiecare interviu, la fiecare întâlnire cu telespectatorii.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » Locul din România în care copiii vor învăța meșteșuguri vechi de sute de ani, cu diplomă autorizată: "Nu mai sunt meseriași"