Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Filmul naufragiului misterios din Marea Neagră. O navă cu destinaţia Ucraina s-a scufundat, dar autorităţile păstrează tăcerea. Ipotezele analiştilor militari

Naufragiu misterios în Marea Neagră. O navă cu destinaţia Ucraina s-a scufundat, azi-noapte, la 80 de kilometri de Sfântu Gheorghe. Din 11 marinari, doar opt au fost salvaţi. Înghiţiţi de întuneric şi valuri, ceilalţi au fost căutaţi ore în şir, dar fără rezultat. Autorităţile păstrează tăcerea în acest caz, de la încărcătura vaporului până la cauzele accidentului. Analiştii militari iau în calcul, însă, şi explozia provocată de o mină de război, provenită din zona de conflict din apropiere. 

de Cristina Niță

la 19.05.2024 , 03:50

SOS-ul din mijlocul mării a venit la ora 4 dimineaţă. Echipajul navei Mohammad Z, sub pavilion Tanzania, a anunţat că era în pericol şi a cerut ajutor. La bord erau marinari din Siria şi Egipt.

Nava cu 11 marinari la bord s-a scufundat în dreptul localităţii Sfântu Gheorghe

Naufragiul a avut loc la 26 de mile marine depărtare de ţărm, în dreptul localităţii Sfântu Gheorghe din Delta Dunării. Vaporul venea dinspre stramtoarea Bosfor şi ar fi trebuit să ajungă în portul Sulina. Marinarii au sperat că pot rezolva singuri criza, dar când cargo-ul a început să ia apă, au lansat mesaje SOS. În câteva minute, vaporul s-a scufundat. 

Vezi și

Două nave rapide de la Agenţia de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare şi două de la Poliţia de Frontieră au plecat de urgenţă spre locul naufragiului. Înaintea lor au intervenit, însă, echipajele unor nave civile, care au ajutat marinarii aflaţi în pericol de moarte. 

Pe acelaşi subiect

Irina Puşcau, purtător de cuvânt ANR: 8 dintre aceştia au fost salvaţi de către nava comercială Michel, care se afla cel mai aproape de locul accidentului şi care a fost coordonată de ofiţerii MRCC. În acest moment se continuă eforturile pentru căutarea celorlalţi trei membri ai echipajului daţi dispăruţi. Toţi sunt de naţionalitate siriană.

Aceştia sunt căutaţi inclusiv de un un elicopter militar Puma, care a decolat de la baza Mihail Kogălniceanu. Între timp, marinarii salvaţi, începeau să îşi spună povestea autorităţilor. 

Cristina Niţă, reporter Observator: Cei 8 supravieţuitori au fost aduşi în port, au fost evaluaţi medical şi urmează să fie audiaţi de procurori.

Anchetatorii se feresc să vorbească despre cauza scufundării

Deşi i-au audiat pe cei 8 marinari care lucrau pe nava scufundată, anchetatorii se feresc să vorbească despre cauzele probabile ale naufragiului. 

Cristi Popovici, reporter Observator: Ipotezele privind cauzele nauvragiului sunt multiple. De la o explozie la bord până la o ciocnire cu altă navă sau lovirea unei mine. Accidentul naval a avut loc într-o zonă catalogată cu risc ridicat de către asigurători, din cauza minelor de război. Anul trecut, un cargobot sub pavilion turcesc a lovit un obiect exploziv fix în acelaşi perimetru maritim. Atunci pagubele au fost minime. 

Mircea Mandrescu, analist militar: Ce-ar fi sa fie o auto-scufundare, nu, o nava, ne gandim ca s-ar lua niste bani pe asigurare sau de ce nu ar putea fi si aceasta cauza a unei explozii, o sursa externa, care a gaurit bordajul navei sub linia de plutire.

Varianta ciocnirii între două nave pare cea mai plauzibilă

Adrian Mihălcioiu, Sindicatul Liber al Navigatorilor: Ar fi fost o coliziune cu o alta nava care este acum în zonă. O navă, comercială, sub pavilion Belize. Se intampla in toata lumea coliziuni marine, unele se scufunda, altele sunt doar avariate, depinde unde s-a produs coliziunea.

Nava care s-a scufundat în Marea Neagră era veche de aproape 40 de ani. Ar fi transportat mărfuri generale, iar destinaţia finală ar fi fost un port din Ucraina.

Cristina Niță Like

Ce iubesc la profesia asta? E simplu. Faptul că nicio zi nu seamănă cu cealaltă.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Evenimente » Filmul naufragiului misterios din Marea Neagră. O navă cu destinaţia Ucraina s-a scufundat, dar autorităţile păstrează tăcerea. Ipotezele analiştilor militari