Antena Meniu Search
x

Suedia nu va iniția un vot pentru aderarea României și Bulgariei în Schengen, fără un acord cu Austria și Olanda

Reprezentantul permanent al Suediei la UE, Lars Danielsson, a cărui țară a preluat președinția rotativă a Uniunii, a explicat că țara sa nu va iniția un vot privind aderarea Bulgariei și României la Schengen până când nu se va ajunge la un acord cu țările care se opun aderării lor. El a clarificat faptul că guvernul nu a fost niciodată împotriva Stockholm admiterii celor două țări în spațiul de liberă circulație, notează agenția de știri bulgară Novinite.

de Redactia Observator

la 10.01.2023, 21:09

Vezi și

Ambasadorul a declarat că președinția suedeză va organiza consultări cu privire procesul de aderare al României și Bulgariei la Schengen. "Asta include, desigur, cele două țări în cauză, precum și țările care au indicat că au o problemă cu acest proces. Observăm, de asemenea, că unele dintre motivele pentru care nu a existat o decizie pozitivă în decembrie nu sunt direct legate de chestiuni europene sau de cele care se află în prerogativele președinției", a mai subliniat oficialul.

"Am început deja consultările bilaterale cu părțile afectate. Nu pot spune acum când aceste discuții vor oferi ocazia de a reintroduce problema pe agenda Consiliului pentru Justiție și afaceri Interne. În opinia noastră (n.r. a Suediei), cu cât mai repede, cu atât mai bine. Dar nu vedem niciun rost să o punem pe ordinea de zi până când nu este clar că există o șansă rezonabilă de a obține aprobarea în Consiliu. Așa că vom încerca să facem acest lucru în timpul președinției suedeze, dar nu pot garanta că se va întâmpla. Acest lucru nu depinde în primul rând de noi, ci de părțile implicate."

La votul de la începutul lunii decembrie, aderarea României și Bulgariei a fost respinsă din cauza voturilor negative venite din partea Austriei și Olandei. Trebuie făcută precizarea că olandezii au ținut să sublinieze că votul lor nu a fost împotriva țării noastre, ci a bulgarilor. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cunoaşteţi cazuri în care medicii au refuzat nejustificat să facă întrerupere de sarcină?

Observator » Stiri externe » Suedia nu va iniția un vot pentru aderarea României și Bulgariei în Schengen, fără un acord cu Austria și Olanda