Antena Meniu Search
x

Video Preşedintele ales al Slovaciei cere suspendarea campaniei electorale pentru europarlamentare după tentativa de asasinat a lui Robert Fico

Slovacia este în pragul unui război civil, o spune chiar ministrul. Consiliul de securitate a ţării s-a întrunit de urgenţă, iar Europa fierbe. Cehia deja a întărit măsurile de securitate, iar liderii UE şi NATO sunt îngrijoraţi de situaţie. Cu mai puţin de o lună înaintea alegerilor parlamentare, preşedintele ales şi cel în funcţie s-au reunit şi cer o suspendare chiar a campaniei electorale. Clasa politică, la Bratislava, era deja scindată, premierul Fico având mai multă simpatie pentru Rusia lui Putin şi prietenii strânse cu premierul Orban al Ungariei. 

de Redactia Observator

la 16.05.2024 , 19:45

În urmă cu o lună, imediat după alegerile prezidenţiale, Robert Fico vorbea de războiul politic dur dintre coaliţia social-democrată şi naţionalistă pe care o conduce, şi adversarii săi, din Partidul Slovacia Progresistă. 

Robert Fico promisese că opreşte ajutorul militar oferit Ucrainei

Robert Fico, premierul Slovaciei: Avem confirmarea definitivă că nu luptăm cu o tabără care are doar o altă părere, ne luptăm cu oameni periculoşi, care nu tolerează alte opinii şi care acceptă orice fel de porcărie în lupta împotriva noastră.

Vezi și

Numele opoziţiei a fost invocat şi după tentativa de asasinat - aceasta este acuzată că a creat o atmosferă ostilă, care a învrăjbit populaţia. 

Pe acelaşi subiect

Premierul Fico, comparat de mulţi cu omologul său maghiar, din cauza apropierii de Moscova şi a criticilor aduse oficialilor de la Bruxelles, a promis anul trecut, imediat după scrutinul parlamentar, că va sista ajutorul militar către Ucraina. 

Valeriu Turcan, analist politic: Slovacia era o ţară puternic polarizată şi acest lucru s-a întâmplat inclusiv din cauza premierului pentru că atât el, cât şi apropiaţii domniei sale au pledat pentru o apropiere de Federaţia Rusă în timp ce, cetăţenii îşi doreau să meargă aşa cum îşi doreau spre Occident.

Garry Kasparov, dizident politic: Când ai un razboi fara sfarsit nu e ceva iesit din comun ca tarile vecine, cum e si Slovacia sa devina instabile. Iar Europa a primit inca un avertisment. Atata timp cat razboiul continua, va fi mai multa violenta.

Valeriu Turcan, analist politic: Slovacia este totuşi ţară membră NATO şi UE. Este o lecţie că atunci când polarizarea este tolerată, când discursul radical devine unul foarte utilizat în societate, astfel de evenimente devin inevitabile.  

Preşedinta Slovaciei şi preşedintele ales cer suspendarea campaniei electorale          

Preşedintele ales şi preşedinta încă în funcţie au cerut suspendarea campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare.  

Peter Pellegrini, preşedintele ales al Slovaciei: De asemenea, cred cu tărie că niciunul dintre politicieni nu va folosi acest eveniment tragic pentru a câştiga capital politic, pentru că o tentativă de asasinat la adresa premierului și asasinarea democrației nu trebuie să fie un instrument de luptă politică.

Robert Fico este la al patrulea mandat de premier. Cariera sa părea încheiată în 2018, când a demisionat, după proteste masive provocate de asasinarea reporterului de investigație Jan Kuciak, care ancheta corupția din partidul aflat la guvernare. S-a întors la putere anul trecut, când formaţiunea sa, Smer - SD, a obţinut aproape 23% dintre voturi. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei
Aţi ratat vreo vacanță din cauza întârzierii sau anulării unui zbor?
Observator » Stiri externe » Preşedintele ales al Slovaciei cere suspendarea campaniei electorale pentru europarlamentare după tentativa de asasinat a lui Robert Fico