Antena Meniu Search
x

Ucrainenii au atacat masiv Rusia cu peste 100 de drone. 35 de explozii în Novorossisk. 2 depozite de petrol și 2 terminale, lovite

Război în Ucraina. Rușii anunţă atacuri ucrainene masive cu peste o sută de drone aeriene și navale asupra peninsulei Crimeea şi a altor trei regiuni rusești, inclusiv Novorossisk, cel mai important port rusesc de la Marea Neagră.  În Krasnodar a fost lovită rafinăria de petrol Tuapse, care și-a reluat luna aceasta operațiunile după atacuri anterioare, iar în Novorossisk, activitatea în port a fost întreruptă după mai multe explozii. În Sevastopol, o substație electrică a fost avariată și au fost semnalate întreruperi de curent în oraș.

de Redactia Observator

la 17.05.2024 , 11:00

Ucrainenii au atacat masiv Rusia cu peste 100 de drone. 35 de explozii în Novorossisk. 2 depozite de petrol și au 2 terminale, lovite
Ucrainenii au atacat masiv Rusia cu peste 100 de drone. 35 de explozii în Novorossisk. 2 depozite de petrol și au 2 terminale, lovite - Telegram

Rusia susţine că a distrus sau interceptat peste 100 de drone ucrainene în noaptea de joi spre vineri, în cursul unor atacuri lansate asupra sud-vestului teritoriului rus şi a Crimeei ocupate. Ministerul Apărării rus afirmă într-un comunicat că au fost neutralizate 51 de drone aeriene care au atacat Crimeea, alte 44 deasupra regiunii Krasnodar, şase deasupra regiunii Belgorod şi încă una deasupra regiunii Kursk.

 "În cursul nopţii, aviaţia navală şi vasele de patrulare ale Flotei ruse din Marea Neagră au distrus şase drone navale în apele Mării Negre", se spune în comunicat însoţit de un clip video cu distrugerea unor drone navale.

Articolul continuă după reclamă

35 de explozii în Novorossisk. 2 depozite de petrol și au 2 terminale portuare, lovite 

Pe acelaşi subiect

Numeroase filmări postate pe Telegram de canalele ruseşti par a arăta explozii puternice în portul Novorossisk. Potrivit canalului de Telegram Astra, dronele au lovit cel puțin 2 depozite de petrol și au avariat alte 2 terminale, inclusiv unul de păcură. 

În plus, potrivit ASTRA, a fost atacat şi depozitul de petrol Gazprom din satul Kirilovka și a depozitul de petrol Transneft din Grushovaya Balka. Nu au fost victime, potrivit sursei citate.

Localnicii au declarat pentru ASTRA că au auzit peste 35 de explozii în oraș în cursul nopții. Unele atacuri au fost chiar filmate. Guvernatorul regiunii a anunțat oficial o 'tentativă nereușită de atac a forțelor  armate ucrainene" și doborârea a 10 drone, dar bloggerii militari ruşi au confirmat "sosiri", adică lovituri ale dronelor. 

Potrivit localnicilor, portul a rămas fără curent în timpul nopţii. Autorităţile locale au avertizat oamenii să nu-și părăsească locuințele dis-de-dimineață, când traficul era blocat în oraș iar transportul în comun nu a funcționat, potrivit canalului Astra.  

Incendiu de la rafinăria petrolieră Tuapse din Krasnodar 

Autorităţile au reuşit să limiteze incendiul de la rafinăria petrolieră rusă Tuapse, care a izbucnit după un atac cu drone ucrainene, au declarat oficiali din regiunea Krasnodar, citaţi de Reuters.S

Staţie electrică, avariată în Sevastopol

În acelaşi timp, o staţie electrică a fost avariată în Sevastopol, baza Flotei ruse din Marea Neagră, în urma atacului cu drone de noaptea trecută, a indicat pe Telegram guvernatorul local Mihail Razvojaev, anunţând întreruperi în alimentarea cu curent electric în unele zone ale oraşului-port. 

"Având în vedere situaţia, am luat decizia de a anula cursurile în toate şcolile, instituţiile de învăţământ secundar profesional şi de a închide grădiniţele", a afirmat responsabilul prorus, citat de Reuters.

Armata rusă afirmă că respinge cu regularitate atacurile nocturne cu drone ucrainene, dar rareori revendică doborârea unui număr atât de mare de aparate.

O mamă şi un copil, ucişi de o dronă ucraineană în Belgorod

Guvernatorul regiunii Belgorod, situată la frontiera cu Ucraina, a anunţat moartea unei mame şi a copilului ei de patru ani în timpul unui atac cu drone asupra localităţii Oktiabrski.

O maşină la bordul căreia se aflau patru persoane a fost vizată de o dronă, mama a decedat pe loc, iar copilul ei de patru ani a muritt mai târziu, din cauza rănilor, la spital, a declarat Viaceslav Gladkov, precizând că o altă dronă a vizat o staţie de benzină în apropiere de satul Bessonovka.

Regiunea de frontieră Belgorod este vizată deseori în ultimul timp de drone ucrainene, Kievul avertizând Moscova că va muta pe teritoriul rus războiul pe care Rusia l-a declanşat în urmă cu peste doi ani împotriva Ucrainei, unde oraşe şi sate întregi au fost transformate în ruine, milioane de ucraineni au fost constrânşi să-şi părăsească casele fugind din calea ostilităţilor, iar mii au fost ucişi.

Rusia acuză Ucraina că atacat duminica trecută oraşul Belgorod cu rachete, provocând prăbuşirea unui bloc şi moartea a cel puţin 16 persoane.

Lovituri ucrainene în oraşul Doneţk, ocupat de forţele ruse: Patru femei ucise

Patru femei au fost ucise joi în urma unor atacuri ucrainene asupra Doneţk, un oraş ocupat de forţele ruse, au anunţat autorităţile stabilite de Moscova, relatează AFP, citat de Agerpres. Doneţk este ocupat din 2014 de forţele ruse sau pro-ruse şi este situat la mai puţin de 10 km de linia frontului de est, unde au loc lupte intense.

"Patru femei născute în 1986, 1980, 1961 şi 1952 au fost ucise pe strada Petrovsky, lângă staţia de transport public Şcoala nr. 106", au declarat autorităţile pro-ruse într-o postare pe Telegram.

De asemenea, atacul s-a soldat cu doi răniţi, un copil născut în 2018 şi un bărbat născut în 1987, în timp ce o altă lovitură asupra unui oraş învecinat a rănit un septuagenar, potrivit sursei citate Şeful administraţiei regionale pro-ruse, Denis Puşilin, a calificat loviturile drept "barbare", atribuindu-le armatei ucrainene.

Kievul nu a reacţionat imediat, dar neagă în general că vizează civili la Doneţk şi în alte regiuni ocupate de Moscova în sudul şi estul ţării. Aceste lovituri au survenit în timp ce Ucraina a evacuat aproape 9.000 de civili din sate de la graniţa sa de nord-est în faţa unei ofensive terestre ruse în Harkov

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Aţi fost nevoit să apelaţi la terapie, pentru copilul vostru, în adolescenţă?
Observator » Stiri externe » Ucrainenii au atacat masiv Rusia cu peste 100 de drone. 35 de explozii în Novorossisk. 2 depozite de petrol și 2 terminale, lovite