Antena Meniu Search
x

(P) Construirea unui viitor mai bun, scop strategic pentru BAT

Pentru BAT, una dintre cele mai importante companii din România transformarea portofoliului prin reducerea impactului asupra sănătății și dezvoltarea de categorii noi de produse cu risc redus pentru consumatori reprezintă principalul țel în momentul de față. Peste 1500 de cercetători lucrează în laboratoarele BAT, în centre științifice construite și dotate pe baza celor mai moderne tehnologii, în încercarea de a reduce cât de mult riscurile asociate fumatului.

de Redactia Observator

la 19.12.2023, 14:35

Vezi și

Jorge Araya, directorul Ariei Europa de Sud Est din cadrul BAT: "Noi încurajăm fumătorii să se lase. Singura variantă sigură este să nu fumezi, dar dacă oamenii decid să continue să fumeze, noi facem tot ceea ce putem mai bine să le oferim produse cu un risc cât mai redus. Acesta e scopul nostru, în esenţă, să reducem riscurile asociate țigărilor. Pentru a fi capabili să facem asta, afacerea trece printr-o transformare masivă. E o industrie care timp de foarte mulţi ani, decenii, s-a concentrat doar pe ţigări. Iar acum facem investiţii semnificative în cercetare, în ştiinţă."

Investițiile în cercetare ajung la aproape o jumătate de miliard de euro în fiecare an doar pentru proiectul de reducere a efectelor fumatului. În acest moment, produsele cu risc redus sunt disponibile în 57 de piețe din întreaga lume, inclusiv în România. Sume considerabile sunt alocate și modernizării capacităților de producție, iar un exemplu este fabrica din țara noastră.

Jorge Araya, directorul Ariei Europa de Sud Est din cadrul BAT: "Avem o poveste foarte frumoasă aici, în România. BAT e prezent pe piaţa de aici de 25 de ani, avem cea de-a doua fabrică din Europa ca mărime și am investit peste o jumătate de miliard de euro în această fabrică de ultimă generaţie. Principalul motiv pentru care facem asta îl reprezintă oamenii: calitatea lor, talentul lor, capacităţile lor."

Peste 70% din producția de la fabrica ploieșteană pleacă la export, către țări din întreaga lume, ceea ce contribuie la echilibrarea balanței comerciale a României. În cei 25 de ani de prezență pe piața românească, compania a avut un impact semnificativ în economie, cu o contribuție de peste 125 de miliarde de euro.

Pe acelaşi subiect

Jorge Araya, directorul Ariei Europa de Sud Est din cadrul BAT: "România e o ţară foarte bună pentru investiţii şi angajamentul BAT este unul foarte, foarte puternic."

De investit, BAT investește și în cei peste 3000 de angajați ai săi de pe piața românească, iar rezultatele se văd. Peste o treime dintre ei lucrează în companie de mai bine de un deceniu. Alături de ei sunt și angajați care au venit acum 25 de ani, odată cu înființarea companiei. Pe orizontală, vorbim de nu mai puțin de 30.000 de locuri de muncă generate în lanțul de aprovizionare și distribuție.

Jorge Araya, directorul Ariei Europa de Sud Est din cadrul BAT: "Ne preocupăm mult de dezvoltarea oamenilor noştri. Investim în pregătirea lor, investim în relocarea lor în diverse poziţii în companie şi azi putem spune cu mândrie că avem mulţi români în poziţii de conducere aici, în România, dar şi în alte filiale din lume. De aceea investim în ei, calitatea oamenilor din România este fantastică."

Investițiile permanente în oameni sunt necesare și datorită dezvoltărilor și schimbărilor spectaculoase din punct de vedere tehnologic. Susținerea inovației și a transformării afacerii necesită pregătire și formare profesională continue, dar și dezvoltarea abilităților de lider ce pot ajuta la schimbarea şi modernizarea afacerii. O afacere modernă, care se confruntă însă cu provocări din trecut: contrabanda cu țigări ocupă cel mai important segment din volumul bunurilor traficate ilicit la noi. Poziționarea țării noastre, cei 2000 de kilometri de graniță cu state non - UE, reprezintă un factor de risc și pentru bugetul de stat, și pentru siguranța comunităților.

Ileana Dumitru, Director juridic şi relaţii externe al Ariei Europa de Sud Est, BAT: "Facem o cercetare a pieţei, să vedem care e nivelul, care sunt sursele de provenienţă,pentru că România e destul de expusă acestui fenomen."

În ultimii 6 ani, România a pierdut la bugetul de stat 15,8 miliarde de lei din cauza contrabandei cu țigări, potrivit estimărilor industriei. Din fericire însă, procentul contrabandei e în scădere, de la media de 27% în 2010, la 7,1% anul trecut, conform Novel Research.

Ileana Dumitru, Director juridic şi relaţii externe al Ariei Europa de Sud Est, BAT: "Nivelul actual înseamnă 400 milioane de euro pierduţi anual."

Cele 2 miliarde de lei ar putea fi folosiți la modernizarea a peste 500 de kilometri de drum naţional sau la construirea a 30 de kilometri de autostradă. Contrabanda cu țigări înseamnă rețele de criminalitate organizată care se întind dincolo de granițe și care nu ezită să folosească violența pentru a-și apăra profiturile. Sumele uriașe obținute din contrabandă sunt folosite adeseori pentru a alimenta alte tipuri de criminalitate, cum ar fi traficul de persoane, de droguri, de arme sau chiar terorismul, arată datele instituțiilor internaționale.

Însă provocările nu vin doar din această direcție, ci și din tendințele generale de pe piață. Obiectivele de sustenabilitate devin din ce în ce mai concrete și acoperă un spectru larg, de la atingerea excelenței în protejarea mediului la principii stricte de bună guvernanță și generarea unui impact pozitiv în societate.

Ileana Dumitru, Director juridic şi relaţii externe al Ariei Europa de Sud Est, BAT: "Produsele noi pe care le punem pe piaţă, am creat pentru ele o infrastructură de a recupera de la consumatori produsele vechi şi a le recicla, avem o campanie în acest sens."

Pentru ca și consumatorii să fie parte din călătoria sustenabilă a companiei, BAT a dezvoltat o infrastructură de peste 400 de puncte de colectare la nivel național a dispozitivelor electronice în vederea reciclării. Este doar unul din seria de proiecte dezvoltate pentru atingerea obiectivelor de sustenabilitate în România. La nivel de grup, eforturile în acest sens sunt recunoscute internațional, BAT fiind singura companie din industrie inclusă în Dow Jones Sustainability Index pentru 21 de ani consecutiv și recunoscută de Financial Times drept Climate Leader în aprilie 2023, pentru al treilea an consecutiv.

  • Investiţii susţinute în cercetare ştiinţifică şi dezvoltarea inovaţiei
  • BAT trece printr-un amplu proces de transformare prin intermediul unui portofoliu divers de produse cu risc redus
  • În 2022, BAT a investit peste 2 miliarde de lire sterline în dezvoltarea noilor categorii de produse
  • BAT este prezentă în România de peste 25 de ani, odată cu începerea producției la fabrica din Ploiești în 1997
  • Fabrica BAT din România este a doua ca mărime a grupului din Europa
  • Industria tutunului contribuie în mod pozitiv la balanţa comercială a României
  • 125 de miliarde de euro contribuţie totală a BAT în economia românească
  • 24 de miliarde de euro plătiți direct la bugetul de stat sub formă de taxe și accize
  • Fabrica BAT din Ploieşti are în prezent circa 1.000 de angajaţi
  • Echipa de leadership din BAT România coordonează business-ul BAT pe piaţa locală şi în cele 12 pieţe ale ariei Europa de Sud-Est
  • Oamenii de ştiinţă din cadrul BAT au publicat peste 150 de studii efectuate asupra noilor categorii de produse
  • BAT a dezvoltat platforma stopcontrabanda.ro, primul integrator al capturilor de țigarete ilegale din România
  • România are 2.000 de km de graniţă cu ţări non-UE, în care preţul tutunului poate fi de până la 3 ori mai mic decât în România
  • În 2023, BAT a publicat primul raport anual combinat al performanţei de business şi sustenabilitate
  • Fiecare container de ţigări ilegale înseamnă circa un milion de euro profit pentru reţelele de contrabandă
  • Circa 17.000 de dispozitive electronice colectate până în prezent în vederea reciclării

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

În vacanţa de vară, preferaţi să vă lăsaţi copilul cu rudele sau la grădiniţă?

Observator » Advertoriale » (P) Construirea unui viitor mai bun, scop strategic pentru BAT