(P) Cum să păstrezi florile uscate pentru o lungă perioadă de timp
Care este cel mai bun mod de a le curăța? Și să-și păstreze culoarea neschimbată? Să descoperim secretele acestor buchete care cuceresc din ce în ce mai mult case.
Dacă gândurile tale se îndreaptă către compozițiile prăfuite și decolorate care erau atât de populare în dulapurile bunicilor tăi sau la și mirosul său îndoielnic, ești pe drumul greșit. Astăzi utilizarea de flori uscate se eliberează de aceste stereotipuri pentru a invada casele cu grație și eleganță. Nu numai. Au devenit o tendință florală atât de prezentă încât au cucerit chiar și miresele care aleg aceste buchete pentru ziua nunții.
Secretul succesului constă în practicitatea extremă: în comparație cu florile proaspete tăiate, florile uscate nu necesită o îngrijire specială, iar compozițiile rămân frumoase ani de zile. O solutie ideala asadar pentru decorare fara prea mult efort. Dar cum putem profita la maximum de aceste flori? Am dezvoltat un manual util care ajută la menținerea frumuseții lor naturale în timp. Începând cu alegerea speciilor cele mai potrivite. Experții mărcii specializate în livrarea de flori, plante și cadouri la domiciliu afirmă că „florile cu culori reci precum mov, albastru sau indigo și violet durează mai mult decât culori precum roz, portocaliu, galben și roșu. În timp ce florile care se pretează cel mai bine la uscare sunt trandafirii, bujorii și margaretele”.
Așadar, iată cele mai importante lucruri de știut în patru puncte:
1 - Nu le plac lumina directă a soarelui și sursele de căldură: buchetele de flori uscate trebuie protejate de lumina directă a soarelui pentru a preveni estomparea culorilor și este indicat să evite sursele directe de căldură, cum ar fi seminee, sobe si calorifere.
2 - Mai bine dacă sunt plasate într-un loc aerisit și liniștit: pentru a vă asigura că florile uscate durează mai mult, este important să le plasați într-un mediu uscat și aerisit. Evita curentele de aer dar in acelasi timp evita si incaperile fara ferestre. Verificați din când în când aspectul tulpinilor: dacă sunt umede, uscați-le și schimbați vaza. Experții recomandă și amplasarea buchetelor de flori uscate în locuri „liniștite” din casă, de exemplu la îndemâna prietenilor cu patru picioare și unde nu trebuie să fie mutate continuu. De asemenea, pot fi utilizate simultan cu flori artificiale pentru un plus de culoare.
3 - Curățați-le cu mare grijă: florile uscate trebuie curățate regulat pentru a îndepărta praful care, în timp, se acumulează și le face fragile și sfărâmicioase. Puteți folosi o metodă tradițională, de casă, cum ar fi un uscător de păr la setarea cea mai joasă și la o setare rece. Aerul vă permite să îndepărtați praful fără a deteriora florile. O altă metodă de casă este să folosești sare grunjoasă și o pungă de plastic. Punga de plastic în care s-a pus în prealabil sare grunjoasă și flori uscate se scutură. Procedăm apoi prin întoarcerea buchetului cu capul în jos, astfel încât sarea grunjoasă să poată aduna toată murdăria pe măsură ce trece pe lângă aceasta. Daca in timpul curatarii buchetelor observi ca cad niste petale sau frunze, poti aduna totul intr-o punga mica de bumbac si sa o folosesti ca deodorant de garderoba.
4 - Nu trebuie udate niciodată: chiar dacă poate părea evident, nu este. Apa nu este un bun aliat pentru florile uscate deoarece tulpinile slăbesc și pot deveni mucegăite. Sfatul este să le păstrați întotdeauna cât mai uscate, ferindu-le de umiditate.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰