Alegerile locale, ținute după diferite obiceiuri în mediul rural (Video)
Ne uităm acum şi la România rurală. În ziua votului, câte sate, atâtea obiceiuri. Sunt acei oameni de la ţară care nu mai au niciun fel de speranţă, dar sunt şi cei care încă reuşesc să facă haz de necaz. În ce priveşte regulile impuse de pandemie, la sat sunt mai puţin respectate. Neobişnuiţi cu noile măsuri, oamenii se comportă aşa cum ştiu - stau înghesuiţi, fără să păstreze distanţa obligatorie şi aşteaptă să fie îndrumaţi. Dar chiar şi membrii secţiilor de votare sunt dezorientaţi.
De Redactia Observator la 27.09.2020, 20:30- Măsurile impuse de autorități, mai puțin respectate în mediul rural.
- Specialiștii susțin că în mediul rural s-a votat mai mult decât în mediul urban.
În Suceava, alegătorii nu îşi dau masca jos nici măcar pentru identificare.
Membru secție de votare: În principiu, noi fiind din această localitate îi cunoaştem. Membrii consiliului care verifică pe liste sunt tot din Baia.
În schimb, cărţile de identitate trec prin mâinile membrilor secţiilor de votare.
Membru secţie de votare: Pentru că nu ştiu să pună buletinele singuri aici şi este mai greu. În lege scrie că se poate, am primit mesaj chiar în această dimineaţă.
Acelaşi judeţ, altă localitate, alte reguli încălcate. Ştampilele circulă din mână în mână, fără să fie dezinfectate, iar oamenii stau umăr lângă umăr în faţa secţiei de votare.
În Iaşi, oamenii fac haz de necaz. Stau cinci minute la vot, apoi comentează la birt.
Altora le-a pierit de mult zâmbetul. Într-un cătun uitat de lume din judeţul Galaţi, mai trăiesc 15 oameni. Unii merg la vot, dar fără prea mari aşteptări.
În comuna de care ţine cătunul, votul este pe locul doi, după biserică.
Şi astăzi, ca de fiecare dată, numărul celor care votează în mediul rural este mai mare decât al orăşenilor.