Antena LIVE

Curs valutar

Video

Reacția Dianei Șoșoacă, după publicarea motivării CCR. Eurodeputata s-a plâns în Parlamentul European că statul de drept nu e respectat în România

Curtea Constituţională a publicat motivarea deciziei prin care Diana Şoşoacă rămâne în afara cursei pentru Cotroceni, dar i-a mai aplicat încă o lovitură: a respins contestaţia acesteia la a doua candidatură depusă, cea înregistrată cu doar 10 minute înainte de termenul limită şi invalidată de BEC. Curtea explică faptul că preşedintele e obligat să depună un jurământ în faţa Parlamentului când e investit în funcţie, prin care se angajează să respecte Constituţia ţării, iar declaraţiile Dianei Şoşoacă din trecut sunt în contradicţie cu acesta. Europarlamentara SOS România este decisă să nu lase lucrurile aşa şi a anunţat că se va adresa tribunalelor internaţionale. Până atunci, însă, Parchetul General s-a autosesizat cu privire la declaraţiile antisemite ale Dianei Şoşoacă. 

De la 08.10.2024, 08:29
WhatsApp
Vezi și:

Într-un document de peste 20 de pagini, judecătorii CCR au decis că Diana Șoșoacă nu poate candida la președinția României întrucât încalcă în mod constant Constituția, îndeamnă la schimbarea fundamentelor democratice, pune la îndoială şi desconsideră obligaţia de respectare a Constituţiei prin discursul său public referitor la calitatea României de stat membru al UE şi NATO.

Declaraţiile publice, luările de poziţii şi exprimarea unor convingeri în contradicţie cu valorile constituţionale şi cu exigenţele unei societăţi democratice, coroborate cu participarea la anumite evenimente publice, sunt temeiuri suficiente pentru a indica faptul că doamna Diana Iovanovici Şoşoacă, în calitate de candidat la funcţia de Preşedinte al României, pune la îndoială şi desconsideră obligaţia de respectare a Constituţiei prin discursul său public referitor la înlăturarea unor garanţii esenţiale ale valorilor şi opţiunilor fundamentale ale statului, respectiv calitatea de stat membru al UE şi al NATO. Prin urmare, este evident că respectarea Constituţiei şi apărarea democraţiei – condiţii pentru a candida la funcţia de Preşedinte al României – sunt aspecte străine discursului public promovat de aceasta.

Judecătorii Curții Constituționale invocă în decizia lor şi participarea Dianei Șoșoacă la o recepție organizată cu ocazia zilei naționale a Federației Ruse la ambasada acestei țări la București.

Doamna Șoșoacă a anunțat că își cere scuze Ambasadei Rusiei pentru protestul organizat în fața ambasadei ce a vizat masacrul de la Fântâna Albă. În continuare, după ce a fost implicată într-un scandal care a avut loc la Palatul Parlamentului și în care a avut calitatea de agresoare, a susținut că "România nu e stat de drept. În România s-a instaurat dictatura. Păi în Rusia e mai multă democrație decât în România de o mie de ori. Și în China e democrație".

Pe acelaşi subiect

Mesajul Dianei Şoşoacă pentru judecătorii CCR

La scurt timp după publicarea motivării, Diana Şoşoacă a transmis pe Facebook un mesaj pentru judecătorii CCR în care îi îndeamnă să înveţe drept constituţional, întrucât au anulat Constituţia prin decizia lor.  Europarlamentara anunţă că se va adresa tribunalelor internaţionale. 

Diana Şoşoacă, europarlamentar: Astăzi, am sesizat instituţiile internaţionale cu privire la încălcarea drepturilor omului în România. Mă voi duce la conducerea PE şi voi sesiza Comisia Europeană pentru încălcarea dreptului unui europarlamentar care a întrunit toate condițiile să fie europarlamentar, dar nu poate să ajungă președintele României.

Diana Şoşoacă s-a plâns în Parlamentul European că statul de drept nu este respectat în România

De altfel, eurodeputata s-a plâns luni seară în Parlamentul European, la procedura discursurilor de un minut, că decizia CCR este abuzivă şi că nu a fost luată pe motive de constituţionalitate.

"Vreau să vă aduc la cunoştinţă un caz extrem de grav care se întâmplă de trei zile în România. Sunt preşedinta partidului SOS România şi conform sondajelor reale deţineam primul loc pentru preşedinţia României care va avea loc pe 24 noiembrie", le-a spus Diana Şoşoacă eurodeputaţilor care erau încă prezenţi în plenul PE în jurul orei locale 23.00 (24.00 ora României). "Curtea Constituţională, pentru prima dată în istorie, mi-a anulat candidatura la preşedinţia României, nu pe motive de constituţionalitate, pentru că erau îndeplinite toate formele, ci pentru faptul că am luptat împotriva vaccinării obligatorii, pentru că am luptat împotriva botniţei din pandemie, pentru că am fost amendată de un poliţist că am depăşit viteza, deşi sunt în proces cu acel poliţist, pentru că am făcut declaraţii politice în Parlamentul României ca senator, încălcându-se articolul 72 din Constituţia României şi articolele 9 şi 10 CEDO prin care declaraţiile politice ale unui parlamentar au imunitate. Nu putem să fim condamnaţi pentru aşa ceva", a spus eurodeputata. "Nu am fost judecată, nu am fost citată, nu am avut dreptul la apărare şi am fost judecată pe articole din ziar", a mai spus ea, potrivit Agerpres. Diana Şoşoacă tocmai le cerea colegilor săi eurodeputaţi să ia act că în România statul de drept este încălcat, când microfonul i-a fost întrerupt de preşedinţa de şedinţă pentru depăşirea timpului de vorbire.

Șoșoacă nu mai are nicio cale de atac pe plan intern

Eliminată de Curtea Constituțională din lupta pentru Cotroceni, Diana Șoșoacă nu mai are nicio cale de atac pe plan intern. În cazul său au existat două contestații depuse la CCR.

Una, legată de faptul că ar fi depus semnături false la Biroul Electoral Central, iar cealaltă pentru apropierea de Ambasada Federatiei Ruse la Bucureşti și numeroasele declarații împotriva NATO și a Uniunii Europene. Pe baza acestor acuzatii, cinci dintre judecătorii Curții Constituționale au ajuns la concluzia că Diana Șoșoacă ar fi incapabilă să respecte Constituția României, dacă ar ajunge în funcția supremă în Stat. Decizia este una fără precedent în istoria alegerilor din România.

Augustin Zegrean, fost preşedinte CCR: Libertatea cuvântului în România este respectată, este garantată, libertatea de exprimare este garantată în România, Constițutia garanteză libertatea de exprimare. Nu poate să îi interzică să meargă la ambasadele respective, nu contează care ambasade. Nu poți să nu îl lași să candideze că a fost în vizită la Ambasada Rusiei.

Liderii PNL și USR i-au acuzat pe social-democraţi că ar fi influențat decizia Curții Constituționale

Decizia Curții, luată cu o majoritate de 5 la 2, a provocat tensiuni chiar si în rândul judecătorilor. Surse Observator spun că aceştia au avut ieri dezbateri aprinse în legătură cu motivarea Hotărârii, iar judecătoarele Iuliana Scântei si Mihaela Ciochină ar fi venit cu opinii separate, în care au criticat decizia adoptată sâmbătă prin votul judecătorilor care au ajuns la Curte cu sprijinul PSD si UDMR.

De altfel, liderii PNL și USR i-au acuzat pe social-democraţi că ar fi influențat decizia Curții, cu scopul de a-i asigura lui Marcel Ciolacu un adversar mai ușor în finala prezidențială - pe liderul AUR George Simion, cel care ar putea atrage voturile din bazinul Dianei Șoșoacă. 

Cristina Prună, deputat USR: Nu ne place doamna Șoșoacă, dar nu putem să închidem ochii la o chestiune atât de gravă, cum ar fi punerea în pericol a proceselor democratice.

Cum se impart voturile Dianei Şoşoacă

Andrei Țăranu, analist politic: S-ar putea ca o parte din electoratul doamnei Șoșoacă să se duca cu totul la alte partide, mai degraba USR, sau alte partide decat spre AUR. O parte dintre cei care o votau pe doamna Șoșoacă sa se simta nereprezentati şi să nu se ducă (la vot).

Între timp, Parchetul General a deschis un dosar penal, în care Diana Șoșoacă ar putea fi citată pentru audieri. Asta după ce a glorificat Mişcarea Legionară și pe Corneliu Zelea Codreanu, lucru interzis de legea din România.

Campania electorală va începe oficial pe 25 octombrie, iar primul tur al alegerilor prezidenţiale va avea loc pe 24 noiembrie, urmând ca finala pentru Cotroceni să fie pe 8 decembrie.  

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

diana sosoaca candidatura prezidentiale 2024 biroul electoral central motivare ccr curtea constitutionala
Întrebarea zilei
Vă costă mai mult chiria anul acesta faţă de 2023?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Singurul fruct care poate curăța celula nervoasă. Medicul Vlad Ciurea spune că...
Fanatik.ro
Publicat 08.10.2024
Marsilia, orașul unde nu se mai poate trăi de violență – Povestea unui...
spotmedia.ro
Publicat 07.10.2024
Cât de des îți schimbi lenjeria de pat? Adevărul despre așternuturile tale...
spotmedia.ro
Publicat 07.10.2024
Fructul care păstrează sănătos creierul toamna. Doctor Vlad Ciurea:...
Gandul
Publicat 07.10.2024
O nouă triplă epidemie este așteptată în această toamnă. Spitalele vor fi...
Adevărul
Publicat 08.10.2024
Ce etnie are Valeriu Gheorghiță, de fapt. Puțin știu acest detaliu despre...
A1
Publicat 07.10.2024
Horoscopul zilei de 9 octombrie 2024. Scorpionii se gândesc la fericirea lor....
CaTine
Publicat 08.10.2024
Oana Ciocan, avertisment pentru Jador, după ce cântărețul a spus că a...
spynews.ro
Publicat 08.10.2024
Grecii sunt uimiți de de nota de plată uriașă achitată de Becali la Salonic....
GSP
Publicat 08.10.2024
Ce pensie alimentară uriașă plătește Valeriu Gheorghiță pentru cei doi copii
Click.ro
Publicat 08.10.2024
Google va urmări locația „la fiecare 15 minute”, chiar dacă GPS-ul e...
Useit
Publicat 07.10.2024
Cine a prins buchetul de mireasă la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu...
Redacţia.ro
Publicat 08.10.2024
Mesajul lui CTP după ce Diana Șoșoacă a fost interzisă de CCR la...
libertatea.ro
Publicat 07.10.2024
Jennifer Lopez a avut prima sa apariție importantă în public după divorțul de...
ZU
Publicat 08.10.2024
Imam bayildi. Cum poți prepara acasă celebra rețetă turcească
Hello taste
Publicat 07.10.2024
Recuperarea după naștere. Ce recomandă specialiștii să faci în această...
Deparinti
Publicat 08.10.2024
Ingredientul din dietă care face minuni în organism: Scade cu 60% riscul de...
ziare.com
Publicat 08.10.2024
RBD celebrează aniversarea de 20 de ani cu o victorie. Artiștii au câștigat...
Happy
Publicat 08.10.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Ce este herpesul bucal. Care sunt cauzele apariției lui și cum poți să-l previi
Medicool
Publicat 08.10.2024
Gigi Becali, moment rar în văzul echipei! I-a spus doar câteva cuvinte unui...
orangesport.ro
Publicat 06.10.2024