Şoşoacă s-a plâns de decizia CCR exact unde a făcut scandal monstru în iulie: în Parlamentul European. S-a ales cu o sală goală şi indemnizaţia tăiată
Diana Şoşoacă are o conduită persistentă care amenință fundamentele constituționale ale României și apartenența la structurile euroatlantice. Aşa a motivat Curtea Constituţională refuzul de a o lăsa să intre în cursa pentru Cotroceni. Judecătorii mai susţin că fosta senatoare pune în pericol securitatea naţională prin susţinerea propagandei ruse. Şefa formaţiunii SOS România a replicat imediat că explicaţiile sunt "penibile şi naziste", iar decizia a transformat-o într-un erou naţional şi martir.
De Redactia Observator la 08.10.2024, 19:14- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
"Curtea Constituțională pentru prima dată în istorie mi-a anulat candidatura la Președinția României nu pe motive de constituționalitate, ci pentru faptul că am luptat împotriva vaccinării obligatorii", a declarat Diana Şoşoacă, europarlamentar SOS România.
Această a fost reacția Dianei Şoşoacă în plenul Parlamentului European de la Strasbourg. Nu a ascultat-o însă nimeni, pentru că sala a fost goală. "Nu am fost citată, nu am fost judecată, am avut dreptul la apărare și am fost judecată pe articole din ziar", a adăugat Diana Şoşoacă, europarlamentar SOS România.
Motivarea CCR în cazul candidaturii Dianei Şoşoacă
Preşedinta SOS România ar mai fi continuat dar, după expirarea timpului alocat, i s-a tăiat microfonul. La două zile după decizia care a cutremurat scenă politică, judecătorii CCR au publicat și motivele pentru care i-au interzis candidatura în lupta pentru funcția supremă în Stat.
- Liberalii au decis: Nu ies de la guvernare, deşi au anunţat că rup coaliţia. Cum vor gestiona relaţia cu PSD
- CCR a respins o nouă contestaţie împotriva neînregistrării candidaturii Dianei Şoşoacă pentru alegerile...
- "Nu pot fi tolerate manifestări și derapaje anarhice". După lovitura primită de la CCR, Diana Şoşoacă are şi...
Motivarea Curții Constituționale arată că Diana Şoşoacă a pus la îndoială apartenența României la NATO și la Uniunea Europeană. În același timp, judecătorii CCR susțin că prin declarațiile și conduită din spațiul public Diana Şoşoacă a îndemnat la încălcarea ordinii constituționale și la schimbarea fundamentelor democratice ale statului român. Motivarea curții arată că nu pot fi tolerate manifestări și derapaje anarhice din partea unui candidat la alegerile prezidențiale.
O judecătoare a avut o opinie separată
Judecătoarea Iuliana Scântei a făcut însă opinie separată la hotărârea adoptată prin votul celor 5 judecători numiți la Curte cu sprijinul PSD și UDMR. Scântei a criticat decizia și a precizat că Diana Şoşoacă NU ar fi trebuit exclusă din lupta prezidenţială deoarece CCR nu are atribuții pentru a judeca declarațiile și comportamentul unor lideri politici.
"Nu poți tu curte să emiți o hotărâre de împiedicare a candidaturii unui om, a unui cetățean român, decât dacă ai o condamnare obligatorie definitivă în instanță în care eu să îmi fi spus punctul de vedere", a adăugat Diana Şoşoacă, europarlamentar SOS România.
"Oare la comportamente care nu au niciun fel de limite, nu trebuie să se pună o limită. Ridicarea imunității în Parlamentul European este foarte ușoară, nu e ca în Parlamentul României, unde doamna Şoşoacă, ca și alții, putea să spună orice și erau protejați de imunitate în numele libertății de exprimare", explică Cristian Pîrvulescu, analist politic.
Şoşoacă va candida pentru un nou mandat de senator
Interzisă în cursa prezidenţială, Diana Şoşoacă a anunțat că va candida pentru un nou mandat de senator, la alegerile parlamentare. "La parlamentare se va vota în principal în funcție de la rezultatul din primul tur al prezidențialelor, oricât de prezentă va fi pe TikTok poate va reuși...sau nu. Una e să fie candidată la prezidențiale și să aibă acea tribună, altă e să fie doar candidat la Senatul României", adaugă Cristian Pîrvulescu, analist politic.
Deși nu mai are nicio cale de atac pe plan intern, şefa formaţiunii SOS România spune că va sesiza Curtea Europeană a Drepturilor Omului și Curtea de Justiție a Uniunii Europene. În următoarele zile, ea ar putea fi citată pentru audieri la Parchetul General. Procurorii s-au autosesizat după ce fosta senatoare a glorificat Mișcarea Legionară - lucru interzis de legile din România.
Între timp, Diana Şoşoacă a fost sancţionată deja de Parlamentul European după scandalul monstru din luna iulie, atunci când a apărut cu botniţă la gură și a fluturat un sac pentru cadavre în plenul de la Strasbourg. "Am dreptul să vorbesc. Am fost votată de români. Ați omorât oameni în România. Acesta e un sac", spunea atunci Diana Şoşoacă, europarlamentar SOS România.
Pentru acest comportament, nu mai poate intra în plenul Parlamentului European și nu va participa la sesiunile plenare, în următoarele 7 zile. În plus, nu va primi nici indemnizația pentru această perioadă.