De astăzi, schimbare majoră pentru șoferii români implicați în accidente. Amiabila se poate completa online, pe telefon
Schimbare majoră pentru șoferii implicați în accidente pe șoselele din România. De astăzi, nu mai trebuie să își facă griji dacă nu au la ei un formular de înțelegere amiabilă, pentru că documentul poate fi completat și online. Nu tebuie decât să descarce aplicația mobilă "Amiabila", să creeze un cont, iar la final să trimită constatarea completată direct firmei de asigurări. Șoferii vor putea inclusiv să deseneze schița accidentului.
De Redactia Observator la 17.10.2022, 09:03Șoferii au acces, începând de astăzi, la o aplicație de mobil conectată la toți asigurătorii RCA, prin care vor putea completa în format electronic constatarea amiabilă de accident.
Aplicația "Amiabila" are și un site de prezentare, în care este descris cum va funcționa.
Cum funcționează aplicația Amiabila
- Accident mortal filmat la Gugești, în Vrancea. Motociclistul a fost aruncat zeci de metri pe șosea, după un...
- "Tăticul nostru, haide acasă!". Tânăr de 26 de ani, moarte fulgerătoare în Satu Mare. Alin se căsătorise anul...
- "Uitați-vă ce a făcut! Nici nu știe ce se întâmplă". Un șofer rupt de beat a făcut prăpăd cu BMW-ul pe o...
1. Descarcă aplicația pe telefonul mobil
Primul pas este să descarci gratuit aplicația din Google Play Store sau App Store direct pe telefonul mobil.
2. Acum trebuie să iși creezi un cont de utilizator în aplicația Amiabila.
După ce ți-ai creat și verificat contul, poți incepe procesul.
3. Ține evidența constatărilor pe termen lung
Constatările au rubrică separată, unde poți urmări istoricul propriu sau de unde poți crea oricând o nouă constatare amiabilă cu butonul “Adaugă Constatare”.
4. Completarea datelor personale
Aplicația integrează un sistem de recunoaștere a textelor din documente scanate (OCR)
5. Completarea datelor referitoare la momentul accidentului
Amiabila dispune de localizare exactă prin GPS și autocompletarea adresei unde s-a petrecut accidentul, în cazul în care nu știi adresa.
6. Selecția daunelor provocate
Pentru a descrie cât mai obiectiv accidentul, ai posibilitatea de a selecta direcția impactului cât și avariile suferite de vehicul.
7. Construiește circumstanțele accidentului
Imprejurările selectate de tine influențează individual construcția schițelor și oferă participanților la accident ocazia de a își exprima punctul de vedere. Rezultatele și fotografiile de la locul accidentului contribuie la stabilirea vinovăției.
8. Completarea datelor vehicului B
Conducătorul vehiculului B trebuie sa parcurgă același proces pe care l-a parcurs și vehiculul A, pe același telefon pentru a contribui la desenarea schiței impreună. Astfel aplicația poate completa documentul din aceeași perspectivă, la final fiind posibilă trimiterea documentelor comune către asiguratorii ambelor părți implicate.
9. Crearea schiței accidentului
În funcție de circumstanțele selectate de ambii conducători, aplicația selectează 3 dintre cele mai probabile circumstanțe în care accidentul ar fi putut să se întample.
10. Ultimul pas este de a semna și trimite documentele asiguratorilor
După ce participanții sunt de acord cu circumstanțele create în urma procesului de înregistrare, este nevoie de semnatura ambelor părti implicate. Ai opțiunea să trimiți documentele asiguratorilor RCA ai celor doua parti.
Despăgubiri RCA pentru victimele accidentelor rutiere. 10.000 de lei pentru trei coaste rupte și peste 15.000 de lei pentru un cap spart
Despăgubirile se calculează în funcție de valoarea salariului minim de la momentul producerii accidentului și gravitatea leziunilor. Concret, a fost stabilită o grilă în care fiecare leziune a primit un coeficient, un punctaj. Acesta din urmă se înmulțește cu dublul salariului minim brut în România și, astfel, rezultă suma pe care ar trebui să o primească drept despăgubire victima accidentului rutier. De exemplu, pentru trei coaste rupte, valoarea despăgubirii depășește 10.000 de lei.
Pentru o fisură craniană, peste 15.000 de lei, iar pentru un picior rupt despăgubirea pornește de la 51.000 și poate ajunge la 66.000 de lei, ceea ce înseamnă peste 13.000 de euro. Valoarea exactă a despăgubirilor se stabilește, însă, în urma unui control amănunțit, pe care îl va face un medic specialist, iar asta doar în cazul în victima și vinovatul de producere a accidentului încheie o amiabilă.