Greșeala clasică atunci când dai drumul la aer condiționat în mașină. Ce trebuie să știe șoferii
Dacă în casă mai putem păstra confortul prin alte metode de răcorire, în maşină, nu avem absolut nicio şansă fără aerul condiţionat. Însă atenţie, chiar şi un drum de 20 de minute ne poate îmbolnăvi, mai ales dacă nu avem filtrele curăţate sau sistemul de climatizare pus la punct. Service-urile auto lucrează la foc automat în acest zile caniculare.
De Simona Vasiac la 18.07.2024, 17:30În zilele caniculare, specialiştii ne recomandă să folosim funcţia de recirculare a aerului: "Activăm butonul de recirculare în care el își ia aerul din habitaclu și atunci aerul va fi mult mai rece, iar sistemul de climatizare nu se forțează".
Dacă nu este folosit corect, aerul condiționat poate deveni un dușman pentru sănătate. Mai ales dacă aerul trece printr-un filtru îmbâcsit de bacterii sau praf. Motiv pentru care, cererea şoferilor pentru verificarea instalaţiilor a crescut odată cu gradele din termometre.
"Am schimbat freonul la mașină în urmă cu trei zile. Am revigorat freonul în maşină pentru că am un băiețel mic, iar pe caniculă e absolut necesară climatizarea în autovehicul. În special în zilele caniculare cum e și în prezent îl folosim aproape la capacitate maximă", spune un șofer.
Schimbarea freonului costă 200 de lei
La capacitate maximă se lucrează în această perioadă şi în service-urile auto. În medie, 5-6 şoferi vin în fiecare zi să îşi schimbe freonul din sistemul de climatizare. Procedură care costă aproximativ 200 de lei. "Dacă după câțiva ani sistemul de climatizare nu își mai face treaba, nu mai face la fel de rece, se schimbă gazul cu aceste aparate. Este vorba despre două sisteme de aer condiționat - aerul condiționat vechi, cu freonul vechi, cu gazul vechi care este nociv și pentru sănătatea umană și pentru stratul de ozon și aparatul model nou", explică Florin Pocol, administrator service auto.
Indiferent de tipul de gaz folosit, pentru şoferi, aerul condiţionat este indispensabil în zilele caniculare. "Nu ai cum altfel pe căldura asta", spune o șoferiță. "Eu zic că fără aer condiționat nu poți, nu ai cum. Bine, nu e sănătos pentru corp, dar nu avem ce să facem, e căldura foarte mare", adaugă un șofer.
Confortul din maşină ne poate afecta sănătatea
Confortul din maşină ne poate afecta însă sănătatea, mai ales în cazul celor care suferă de anumite boli. "Pacienții alergici în mod special sunt afectați de aerul condiționat. La fel patologia respiratorie, pacienții asmatici, pacienții cu boli cronice respiratorii. De asemenea pacienții din sfera ORL suferă de rinosinuzite, trebuie periodic să își inspecteze mașina, să schimbe filtrele de aer condiționat", precizează Diana Szasz, medic alergolog.
Specialiștii ne recomandă să fim atenți și la modul în care orientăm aerul condiționat în interiorul mașinii. Indicat este ca aerul să fie eliberat spre plafon.