Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video De la cod roşu de caniculă, la cod galben de furtuni. Zonele lovite de fenomene meteo extreme

Două fenomene extreme peste ţară: este cod roşu de caniculă, dar şi cod galben de furtuni. Schimbările bruşte de vreme aduc oscilaţii de temperatură de 20 de grade de la o oră la alta, iar asta, spun specialiştii, poate fi foarte periculos pentru noi toţi. În a cincea zi de temepraturi extreme creşte bilanţul negru, avem şase morţi de caniculă

de Redactia Observator

la 17.07.2024 , 19:33

A cincea victimă a caniculei din această vară este un bărbat de 32 de ani din Iaşi. Tânărul a căzut din picioare după o zi de muncă în soare. Medicii care l-au dus la spital spun că avea 43 de grade temepratura corpului, cu două mai mult faţă de cât erau afară. 

"S-au început manevrele de răcire împreună cu susţinerea funcţiilor vitale. Am reuşit să-i reducem temperatura sub 40 de grade, dar din păcate au apărut complicaţiile care sunt extrem de frecvente în aceste situaţii", a declarat Diana Cimpoeşu, şef UPU SMURD Iaşi. 

Căldura a răpus şi un bărbat de 50 de ani din Timişoara care consumase alcool şi a plecat în vizită la un vecin prin soare. Este al şaselea mort de caniculă în ultimele zile. Un alt bărbat din Iaşi, de 74 de ani, a scăpat la limită după ce i s-a făcut rău în casă. Şi el lucrase toată ziua afară, în soare. 

Vezi și

Zeci de oameni au leşinat din cauza căldurii extreme. Este a cincea zi de cod roşu si a 11-a consecutiva de caniculă. Medicii recomandă oamenilor care au drumuri urgente de făcut să aleagă haine largi, deschise la culoare, care să acopere cât mai mult din suprafaţa pielii. 

Pe acelaşi subiect

47 de grade s-au resimţit la Gura Portiţei, în Delta Dunării

Astăzi a fost apogeul valului de caniculă. 47 de grade s-au resimţit la Gura Portiţei, în Delta Dunării. La Constanţa s-au resimţit 46, la fel în Brăila şi Olteniţa. În mare parte din ţară codul roşu de caniculă s a suprapus cu cod galben de furtuni. Vijelii din senin au lovit pana si in zone care nu erau sub avertizare de vreme instabilă. 

În Vaslui, rafalele puternice de vânt au scos un copac din rădăcini. Iar în Suceava, a căzut o perdea de gheaţă şi abia s a mai văzut la 50 de metri distanţă. Valul de apă a ajuns în mai multe curţi, iar pompierii au fost chemaţi să intervină cu motopompele.  

Temperaturile, un pericol pentru sănătate

Schimbările vremii aduc oscilaţii de temperatură care sunt şi ele extrem de periculoase pentru sănătate, atrag atenţia specialiştii. Ieri, de exemplu în Capitală, la ora 17, erau 41,5 grade Celsius, aproape de recordul absolut stabilit acum 24 de ani, când s-au înregistrat 42,4 grade Celsius. 

O oră mai târziu a fost rupere de nori, iar temperatura a scăzut aproape la jumătate. Termometrele indicau 23 de grade. Apa de ploaie s-a evaporat şi afară s-a format un efect de seră. Aşa a apărut disconfortul termic extrem de ridicat. 

"Dacă omul e deshidratat, fumător, de la 50 de grade intră la 20 de grade şi i se pune un spasm pe artera aia, el poate să facă angină pectorală, adică să aibă doar durere în piept sau în situaţii mai severe se face cheag de sânge, se înfundă, şi discutăm practic de apariţia unui infarct de miocard", explică Ştefan Busnatu, medic cardiolog.

Vremea rămâne la extreme toată vara

Mâine urmează a şasea zi de cod roşu. Şi vremea rămâne la extreme toată vara. "Se accelerează această încălzire globală, ceea ce înseamnă fenomene extreme mai frecvente, mai intense. Valurile de căldură durează mult mai mult sunt mai frecvente mai intense, iar instabilitățile sunt cu atât mai puternice cu cât valul de căldură a fost mai intens", spune Roxana Bojariu, climatolog.

Spre finalul săptămânii vor fi coduri galbene şi portocalii de caniculă, cu temperaturi de până în 39 de grade. Abia duminică vremea se mai răcoreşte. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 8 voturi
Întrebarea zilei
Vă plătiţi datoriile până pe 15 decembrie, ca să scăpaţi de dobânzi şi penalităţi?
Observator » Vremea » De la cod roşu de caniculă, la cod galben de furtuni. Zonele lovite de fenomene meteo extreme