Video Semnul rutier care îi încurcă pe candidaţi la examenul de permis. "E cedează la ceva"
Şase din 10 şoferi care dau examen ca să îşi recupereze permisul de conducere suspendat de poliţişti pică la prima încercare. Legislaţia rutieră se schimbă frecvent, iar mulţi nu îşi mai bat capul să se pună la punct cu ea. Cel mai mult îi încurcă semnele de circulaţie şi regulile de prioritate.
Peste 15.000 de şoferi dau examen, anual, ca să îşi recupereze permisul de conducere doar în Bucureşti. Mulţi sunt derutaţi de indicatoarele care au apărut după ce şi-au luat ei carnetul. Triunghiul roșu cu un punct negru în centru este capcană pentru mulţi. Înseamnă "zonă cu risc ridicat de accidente", dar unii o iau pe ghicite.
"Presupun că drum cu denivelări, ceva gropi", spune un bărbat.
"E cedează la ceva, dar nu pot să imi dau seama la ce", spune un alt bărbat.
Acest indicator rutier este întâlnit pe sectoarele de drum pe care, într-o perioadă de 5 ani consecutivi, s-au înregistrat minimum 10 accidente grave de circulație în care cel puțin 10 persoane au decedat sau au fost rănite grav.
- Şofer de 30 de ani, pieton pentru patru luni, după ce a fost prins gonind cu 238 km/oră pe un Drum Expres din Olt
- La doar 19 ani, un tânăr a bifat toate infracţiunile într-o noapte: A furat o maşină, a urcat la volan băut,...
- S-a urcat fără permis la volan și a fost urmărit de poliție. Timișoreanul a făcut apoi schimb de locuri cu...
Semnul de circulaţie care le pune probleme şoferilor
Semnul de circulaţie care le dă bătăi de cap multor şoferi a apărut în legislația națională acum 10 ani, dar este încă o enigmă pentru mulţi.
"În Capitală, în primele şase luni ale anului 2024, rata de promovabilitate este de 66%. Vorbim despre testul de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie şi aici ne referim atât la testarea de reducere a perioadei de suspendare cat si la testarea obligatorie. Pentru a promova testul, trebuie să răspunzi corect la 13 intrebări din 15", spune Andra Arsintescu, Brigada Rutieră.
Numai în ultimii cinci ani, în București au fost montate 34 de astfel de indicatoare rutiere de avertizare. Acestea recomandă şoferilor să reducă viteza şi să nu facă manevre bruşte.
"Este ingrijorător si nu este bine pentru un conducător auto. Este ca orice profesie, el tot timpul trebuie sa se perfectioneze, să se informeze cu noile reglementări", spune Aurel Moraru, specialist domeniu rutier.
O regulă de circulaţie schimbată recent modifică circulaţia în sensul giratoriu. Şoferii din zona centrală trebuie să semnalizeze și să acorde prioritate celor care se află în dreapta lor la ieşirea din rond. Iar un vehicul care a intrat în sensul giratoriu poate continua deplasarea fără să dea prioritate doar dacă este pe prima bandă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰