Permisul categoria B, bun și pentru motociclete. Experții avertizează: "Nu trebuie să fie chiar la îndemâna oricui"
Modificare importantă în Codul Rutier: şoferii care au permis categoria B vor putea conduce în curând şi motociclete. Condiţia este ca vârsta să nu fie mai mică de 24 de ani, iar motocicleta să nu depăşească 125 de centimetri cubi. Dacă iniţiatorii acestei modificări au adus ca argument principal fluidizarea traficului, unii experţi se tem că numărul de accidente rutiere ar putea creşte.
De Redactia Observator la 15.06.2023, 08:49Andrei face şcoala pentru că vrea să obţină permisul de motocicletă. Este deja la a patra oră. Are permis categoria B de doi ani şi spune că nu a fost deloc greu să treacă de la patru la două roţi.
Andrei Vîlceanu, elev şcoală moto: Foarte uşor, e ca mersul pe bicicletă. Am mai condus scuter, dar nu pot să zic că o perioadă foarte lungă, iniţial pe bicicletă, e mai uşor decât pe bicicletă.
Românii care vor să conducă o motociletă cu capacitatea cilindrică de până în 125 de cm cubi trebuie să fi obţinut permisul categoria B cu cel puţin trei ani înainte şi trebuie obligatoriu să facă dovada absolvirii a 10 ore la o şcoală de profil.
Roxana Dinu, instructor moto: Va fi complicat în funcţie de persoană, adaptăm situaţia la persoane. Probabil cei care nu vor reuşi în cele 10 şedinţe să împlinească condiţiile, probabil că nu vor primi adeverinţa.
- Șoferii cu permis categoria B vor putea conduce și motociclete, în anumite condiții. Proiectul a trecut de...
- Infracţiuni pe bandă rulantă: Un bărbat din Gorj a ajuns în spatele gratiilor, după ce s-a urcat drogat şi...
- Polițiștii au reținut 766 de permise de conducere într-o singură zi: 79 dintre şoferi erau beţi, 8 erau drogaţi
Cât de grea este trecerea de la maşină la motocicletă?
Roxana Dinu, instructor moto: Implică coordonare. Marea majoritate a comenzilor le avem la mână, avem ambreiaj la mână, schimbătorul e la picior, avem frână iarăşi pe mână şi pe picior, ceea ce la maşină nu e, deci implică un pic mai multă coordonare mâini-picioare, implică echilibru, implică neapărat atenţie distributivă ca să nu ajungem la mai multe accidente.
Până acum, şoferii care aveau permisul pentru categoria B puteau conduce motociclete şi scutere cu o capacitate cilindrică de 50 de cm cubi. Diferenţa înseamnă automat şi o viteză mai mare.
Remus Enache, instructor moto: Diferenţele sunt în primul rând de capacitatea motorului. Puteam merge legal cu 50 cmc, iar viteza maximă construibilă era de 45 km/h. Acum puteţi merge şi cu o capacitate de 125 cmc, iar viteza poate să ajungă şi la 120 km h.
Sorin Ene, specialist conducere defensivă: Sunt multe mopede care sunt electrice, motoarele electrice au calitatea de a dezvolta cuplul aproape instant. Nu trebuie să fie chiar la îndemâna oricui să poată accesa un asemenea scuter dacă nu ştii să mergi. Deci nu trebuie să ai acele 10 ore sau acea acreditare din partea unei şcoli, trebuie să am şi experienţa necesară.
Proiectul de lege prin care le este permis posesorilor de permis auto să conducă şi motorete a trecut de parlament şi merge la promulgare.