Se schimbă Codul Rutier: Șoferii agresivi riscă amenzi de 3.000 de lei dacă dau flash-uri sau cloxonează în trafic
Şoferii agresivi ar putea fi disciplinaţi prin lege. Un nou proiect de modificare a Codului Rutier propune sancţiuni mult mai dure pentru teribilişti şi inconştienţi. Astfel, cei care intră pe contrasens pe autostradă vor rămâne pietoni pentru patru luni, iar cei care dau flashuri vor trebui să plătească 3.000 de lei amendă.
De Andreea Petrescu la 21.11.2021, 20:21Cei care cloxonează sau dau flash-uri ar putea plăti scump gestul lor: între 1.300 şi 2.900 de lei. Acum de exemplu nu pot fi sancţionaţi.
Bogdan Ghebaur, purtător de cuvânt IGPR: ”Vorbim de circulaţia foarte apropiată de maşina din faţă sau cea din spate, folosirea sistemelor luminoase sau a claxonului, sau schimbarea benzilor de circulaţie foarte rapid”
Proiectul de schimbare a Codului Rutier prevede şi alte sancţiuni dure. Şi asta după ce s-a ajuns la situaţii incredibile. În luna iulie mai mulţi şoferi au întors pe Autostrada Soarelui şi au circulat pe contrasens.
Ce sancțiuni riscă șoferii care circulă pe sens interzis
- Aproape 60.000 de șoferi așteaptă să fie despăgubiți, după falimentul City Insurance. Când ar putea primi banii
- Amenzi mai mari pentru şoferi. Proiectul prevede sancţiuni dure pentru greşeli omise în Codul Rutier până acum
- Sute de şoferi, opriţi să urce în maşinile Tesla din cauza unei defecţiuni. Reacţia lui Elon Musk
Dacă în vară au plătit inconştienţa cu câteva sute de lei, în curând un astfel de gest îi va lăsa fără permis 4 luni şi le va aduce o amendă de aproape 3.000 de lei. Pe de altă parte exact aceleaşi sancţiuni le riscă şi cei care intră pe sens interzis, potrivit noului proiect.
Fără permis şi tot 4 luni vor rămâne şi cei care nu opresc la calea ferată. Specialiştii rutieri consideră că pedepsele sunt tot prea blânde.
Constantin Alecsa, profesor legislație rutieră: ”Citind aceste propuneri mi se par destul de blânde la noi, mergând doar până la 180 de zile pentru unii care greşesc. Vă dau exemplu Franţa, unde duc suspendarea până la doi ani”.
Șoferii nu sunt convinși că amenzile mari îi disciplinează pe cei agresivi
Nici şoferii nu sunt convinşi că înăsprirea pedepselor aduce disciplina în trafic.
Șofer: ”Şi pe autostradă, dacă mergi pe banda doi, vine unul cu o maşină mai şi nu te lasă să depăşeşti, nu te lasă să depăşeşti un tir îţi dă aşa cu flashuri. Noi suntem ţara claxonagiilor”.
Șofer: ”În Bucureşti e haos, e junglă”.
1.646 de români au murit numai anul trecut, pe şoselele din România.