Şoferii care vor conduce fără permis merg direct la închisoare. Pedepse mai mari şi condamnări doar cu executare
Accidentul teribil, în urma căruia un băieţel de 7 ani din Capitală a murit, iar sora lui a rămas fără un picior, va schimba legea. Cei care conduc fără permis, dar şi cei care le dau pe mână maşinile vor primi pedepse mai mari. În primele şase luni ale anului, peste 50 de oameni au murit din cauza celor care se urcă la volan fără a avea carnet.
De Denisa Dicu la 15.08.2024, 19:32Un tănăr fără carnet şi cineva care i-a împrumutat maşina. Sunt cele două fapte care au condus la uciderea unui copil şi mutilarea altuia. Pentru ca astfel de nenorociri să nu se mai întâmple, se cere modificarea Codului penal.
Cei care se urcă la volan fără permis fac ravagii pe şoselele din întreaga ţară. Doar în primele şase luni ale anului, au provocat 71 de accidente rutiere, în urma cărora au murit 52 de oameni şi au fost grav răniţi alţi 28.
Cei care se urcă la volan fără permis ar putea primi între 3 şi 7 ani de închisoare
Proiectul de lege înlăturarea pedepselor cu suspendare pentru cei care conduc fără permis. Persoanele care nu au carnet, dar şi şoferii care le împrumută maşinile ar putea primi între 3 şi 7 ani de închisoare, în condiţiile în care pedeapsa maximă este acum de 5 ani.
- Graba l-a costat scump. Momentul în care un timișorean depășește o coloană de mașini aflată la semafor și...
- Un şofer din Piteşti a blocat toată Poliţia: a parcat fix pe aleea de acces din faţa secţiei, în faţa...
- Ei sunt tinerii morţi în accidentul de pe Centura Drobetei. Dragoş se pregătea să devină şofer de TIR, iar...
"În momentul în care interzici posibilitatea suspendării pedepsei, în momentul ăla, chiar dacă aplici circumstanţele atenuante, omul nu scapă şi pentru el va fi ca să zic aşa o teamă să se urce la volan fără carnet sau să încredinţeze fără carnet", spune Fenechiu Daniel, iniţiator proiect de lege.
În cazul în care accidentul produs de o persoană fără permis duce la pagube materiale sau vătămare corporală, pedeapsa va fi între 4 și 8 ani de închisoare. Dacă evenimentul rutier se soldează cu decesul victimei, vinovatul va sta la închisoare între 5 şi 10 ani.
"Toată lumea să plătească, indiferent de nivelul social şi nivelul de bani din cont şi atunci da, poţi să spui că rezolvă această problemă care, cum am spus, este un fenomen. La noi în România nu există accidente, noi nu avem accidente. Noi avem un fenomen. Accidentul înseamnă că se întâmplă ocazional, dintr-o întâmplare", spune Alex Vîlvoi, fondator asociaţia Romania fara gropi.
Până la a fi pus în aplicare proiectul de lege mai e cale lungă. Asta se va întâmpla abia după ce va trece de Senat, de Camera Deputaţilor, ca mai apoi să fie promulgat de preşedintele României.
O altă tragedie rutieră a dus la modificarea legilor: legea Anastasia a fost adoptată după moartea unei fetiţe de patru ani. Astfel, şoferii vinovaţi de accidente mortale nu mai scapă cu pedepse cu suspendare, ci fac închisoare.