Cea mai puternică echipă de robotică a României face performanță pe banii din buzunar
Trei băieți din Sibiu au format Herotech, cea mai puternică echipă de robotică din țară. Dovadă e medalia de aur cu care s-au întors de la Olimpiada Geniilor din SUA. Pentru că așa se întâmplă deseori în România, cei trei prieteni și colegi fac performanță pe banii lor.
De Mădălina Iacob la 30.11.2019, 12:55- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Trei băieți din Sibiu au format Herotech, cea mai puternică echipă de robotică din țară. Dovadă e medalia de aur cu care s-au întors de la Olimpiada Geniilor din SUA. Pentru că așa se întâmplă deseori în România, cei trei prieteni și colegi fac performanță pe banii lor. Povestea lor a fost dezvăluită în campania Ajut Eu, lansată de Antena 1, Observator și Fundația Mereu Aproape.
Ei sunt Herotech: Daniel, Alex şi Codrin. Trei băieţi simpatici, colegi de şcoală şi parteneri în cea mai puternică echipă de robotică de la noi. S-au născut şi s-au făcut mari la Sibiu, în centrul ţării. Ar avea, deci, toate motivele să se creadă buricul pământului.
DANIEL, membru echipa Herotech: Cred ca suntem altfel, avem altă modalitate de a gândi si de a percepe lucrurile, gândim global, ceea ce e foarte bine, si avem cu totii aceeasi pasiune, tehnologia, și dorința de a crea lucruri noi si interesante. Electronica reprezinta o pasiune, in primul rand, dar si o meserie, dearece m-as vedea lucrand in acest domeniu.
ALEX, membru echipa Herotech: Am inceput prima data acum vreo 5 ani să mă joc cu piese lego, să asamblez diferiti roboței, mașinuțe, nu după schemele de la Lego, ci dupa propria imaginatie. Primul meu robot este acest mic robotel galben. Este unul simplu. Pur si simplu are un motor de bormasina de la una stricata, doua baterii de 4.5w si e combinat cu piese lego pe care le-am avut prin casa. Tot ce face el e doar sa invarta senilele. Nu e teleghidata, dar pentru un prim proiect cu scoci si banda adeziva, e un prim pas.
CODRIN, membru echipa Herotech: Ce-mi place mult la programare e ca singura limita e imaginiația ta, poți face ce te taie pe tine capul.
Iar el, fix asta a făcut, împreună cu prietenii săi. Lucru care i-a propulsat direct la Olimpiada Geniilor de la New York. S-au întors de acolo cu medalia de aur. Şi cu mai multe idei.
Programarea nu e pentru oricine. Iar cei aleşi să facă asta, chiar ar putea să schimbe lumea. La propriu.
(Reporter): Cât a durat să construiți acest robot?
(Alex și Daniel): 2 luni.
(Reporter): A meritat?
(Alex și Daniel): Cu siguranță, am luat medalia de aur!
Asta visează să se întâmple şi anul viitor, în Japonia. Vor să ajungă la World Robbot Summit 2020, să reprezinte România la cea mai importantă competiţie de robotică din lume, şi să demonstreze tuturor că, n-om fi noi buricul pământului, dar nici departe nu suntem. Cei trei băieţi de la Sibiu sunt pregătiţi să demonstreze planetei întregi ce e stare să facă inteligenţa autentică, românească.
”Lucrăm la acest robot. Va ajuta oamenii să clădească anumite construcții. Ia niște blocuri și le așază unele peste altele. Ideea e să creăm blocuri cât mai mari, pentru că știm că avem probleme cu suprapopularea și spațiul începe să devină o problemă”, spun tinerii.
Inclusiv pentru ei. Spaţiul în care lucrează a fost obţinut cu greu. Echipamentele pe care lucrează tinerii sunt costisitoare. Dacă n-ar fi bătut părinţii lor pe la uşile marilor companii, pentru sponsorizări, azi Herotech n-ar fi existat. Deşi, toţi cei care îi cunosc sunt convinşi de valoarea lor şi de faptul că învestiţia în astfel de proiecte înseamnă, de fapt, investiţia într-un viitor mai bun pentru noi toţi.
HERBERT OPREA, directorul unei companii de electronică și sponsor: Generația asta este altfel și mi-am dat seama că sigur au o șansă. Chiar dacă sună wow, Olimpiada Geniilor din America, 3 băieți din Sibiu de clasa a X-a. Și așa a fost! Eu cred că au șanse să facă mai mult decât ce facem noi.
(Herotech): Vrem să continuăm proiectele noastre, însă avem nevoie de susținere financiară, deoarece robotica este un domeniu destul de scump și nu ne putem permite să achiziționăm toate piesele necesare.
(Reporter): Cât e de scump?
(Herotech): Foarte! O placă pentru acel robot este peste 150 de Euro. Ceea ce este destul de scump. Din moment ce noi am încercat să ne ocupăm singuri de partea financiară, am dat peste 200 - 300 de mailuri, am fost la numeroase companii cu contractele în mână să le cerem ajutorul, cei mai mulți nici nu răspund la mailuri, măcar să zică nu.
(Reporter): Și cum e să bați la ușa omului?
(Herotech): Când te duci la o firmă în persoană să îi dai contactele, ești întâmpinat frumos, vin și spun că o să ia în considerare, că ajută și alte echipe și când încerci să te duci din nou la ei, nu-ți mai răspund la telefon, nimic. Te sunăm noi, nu?
(Reporter): Și nu mai sună?
(Herotech): Nu. Foarte puține firme te ajută pe această cale.
Aşa că mai toate proiectele lor rămân un vis. Inclusiv plecarea la concursul din Japonia. Ar avea nevoie de 10 mii de euro ca să devină campioni internaţionali de robotică. Ei cred cu tărie în forţa lor. Doar că au nevoie de puţin ajutor.
ANDREEA DEMCO, profesoară de informatică: Merită, pentru că sunt pasionați. Sunt pasionați și serioși, pentru că își dăruiesc nopțile uneori pentru că învață foarte mult pe cont propriu, fac foarte mult de unii singuri.
(Reporter): Ce ați face cu o mie de Euro, ce ați face cu un milion de Euro?
(Herotech): Cu o mie de Euro am participa la un curs care ne-ar dezvolta pentru viitor. Dacă am avea un milion, am investi într-o companie bazată pe tehnologie și robotică și, dacă totul merge bine, sperăm să putem să ajutăm și alți elevi care au pornit ca noi.
(Daniel): Vrem ca lumea să ne susțină, deoarece proiectele noastre până acum au ajutat societatea, iar în viitor vrem să dăm înapoi celor care ne-au ajutat.
(Alex): Susțineți echipa Herotech, deoarece noi suntem generația care poate schimba România!
(Codrin): Sprijiniți-ne, pentru că noi facem un efort în plus și vrem să creăm o lume mai bună! Herotech!