Antena Meniu Search
x

Video Iese la iveală realitatea cruntă din unele spitale românești. Mizerie, nepăsare și pacienți claie peste grămadă

Încet, încet, iese la iveală puroiul din tot mai multe spitale. Datorită dumneavoastră, pentru că aţi tras linie şi aţi decis că este prea mult, scoatem la iveală realitatea cruntă a spitalelor din România. În Iaşi, fiica unei paciente şi-a primit mama după două săptămâni în spital cu răni pe spate şi la călcâie, cu vânătăi pe mâini şi incapabilă să mai mănânce singură. În Constanţa, pacienţii stau claie peste grămadă, acoperiţi cu saci de plastic pe post de protecţie. Iar în Reşiţa, după reportajul Observator de ieri, Ministerul Sănătăţii a trimis Corpul de Control.

de Redactia Observator

la 02.12.2020, 19:47

Vezi și
  • Observator vă aşteaptă să vă scrieţi experienţa la adresa de email [email protected]

Fiica unei paciente: Când am scos-o din spital şi când m-a văzut atât mi-a zis: şi-a bătut joc de mine! Pe seară, când am zis să o schimb, m-am speriat ce era acolo. Au lăsat-o aşa...în urină, în materii fecale.

Este povestea unei femei din Iaşi, care şi-a internat mama infectată cu COVID la Spitalul Sfântul Spiridon. Femeia de 73 de ani, suferind de demenţă, a intrat în spital pe picioarele ei. A fost ţinută 27 de ore la urgenţă şi apoi internată. Două săptămâni mai târziu, nu mai ştia să meargă sau să mănânce. Iar călcâiele şi spatele îi erau acoperite de răni. 

Fiica unei paciente: Ea două săptămâni nu a mers. E vânătă toată pe mâini. Nu i s-a dat mâncare, numai sondată a fost. Eu acum mă chinui, numai pasate, să pot să o învăţ să mănânce. 

Şi mamă, şi fiică au fost tratate inuman de către medici. 

Pacientă: Un medic de-acolo mi-a spus, doamnă, oricum o să moară. Că era Dumnezeu şi ştia ce se întâmplă. Îşi bat joc de oameni, nu altceva, îşi bat joc. 

Culmera ironiei, spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi a fost decorat de 1 decembrie de autorităţile locale cu Ordinul Meritul Sanitar. Pentru eroii în alb şi eforturile lor din pandemie. 

Ioan Bârliba, manager Spitalul Sf. Spiridon: Am cerut câteva relaţii cu privire la această pacientă. Dacă se adevereşte vom lua măsurile ce se impun.

Imagini şocante ies la iveală şi dintr-un spital aflat în celălalt capăt al ţării. La Constanţa, pacienţi sunt ţinuţi claie peste grămadă, cu celofan pe ei, aşteptând radiografia pulmonară. Celofan "de protecţie", dat de la un pacient la altul, ne-a povestit o martoră.

Pacientă: M-au ţinut de la ora două până la ora zece noaptea, în urgenţă, acolo amestecaţi cu toţi. Deci nu ştiam dacă am COVID sau gripă. Nu am văzut pe nimeni să dezinfecteze un pat. Nimic! Sunt şocată de ce am văzut!

În Reşiţa, puroiul de la Spitalul de Urgenţă din oraş abia începe să supureze. Observator a primit noi imagini ale dezumanizării. 

Pentru că personalul este puţin, nimeni nu stă cu pacienţii permanent. Bolnavii primesc numerele de telefon ale asistentelor şi sună... la nevoie. 

Dr. Miatovici Svetozar: Ne anunţă prin telefon: vedeţi că îi e rău lui cutare. Noi în cinci minute ne echipăm, urcăm imediat sus pe secţie.

Cât de bine funcţionează sistemul, povestesc pacienţii. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ieri v-am arătat imagini din acelaşi spital, cu pacienţi care zac pe jos, oameni imobilizaţi la pat în aşternuturi murdare şi cadavre lăsate în salon lângă ceilalţi pacienţi. Astăzi, ministerul Sănătăţii a anunţat că trimite Corpul de Control în inspecţie, şi la Spital, şi la DSP. Inspectorii sanitari din oraş au mers deja în control şi au dat amenzi de peste 18.000 de lei. 

Romeo Dunca, preşedintele Consiliului Judeţean Caraș-Severin: La vechimea spitalului, cum arată el înăuntru, e maximul ce se poate face din el. E relativ curat. Trebuie să analizăm să vedem culpa fiecăruia.

Alina Stancovici, manager spitalul Reşiţa: Situaţia s-a perpetuat şi nu cred că poate fi imputabilă managerului de acum. 

Doar că empatia şi grija nu ţin de administraţie. Nici autorităţile şi nici cadrele medicale nu au găsit de cuviinţă să îşi ceară scuze faţă de pacienţi. În schimb, şi-au găsit scuze. 

Romeo Dunca, preşedintele Consiliului Judeţean Caraș-Severin: Femeie care a fost căzută jos, ea în mod normal trebuia să stea într-un pat cu grilaj. Familia a venit şi a făcut scandal, că ce-i aia, să o pună pe un pat normal, au pus-o, a căzut jos. 

Asistentă medicală: Îşi fac campanie electorală pe chinul nostru şi pe bătaia noastră de joc. Pozele sunt făcute acum cel puţin o lună, nu-s făcute de-acum. Pacienţii ăia care erau pe jos erau cu probleme psihice.

Din păcate aceste fotografii nu sunt singulare şi arată de fapt realitatea de dincolo de paravan, din spitale... Spuneţi povestea pe [email protected] și o poate afla o țară întreagă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Campanii » Iese la iveală realitatea cruntă din unele spitale românești. Mizerie, nepăsare și pacienți claie peste grămadă