Antena Meniu Search
x
LIVE

Femeia care a clădit de la zero cea mai mare companie producătoare de scaune auto din Europa

Are o inimă de aur şi o voinţă de fier. E una dintre cele mai bogate antreprenoare ale României, dar spune că-şi măsoară averea în fapte, nu în bani. Doina Cepalis conduce cea mai mare companie producătoare de scaune auto din Europa. De la zero, a ridicat în Paşcani o afacere de zeci de milioane de euro şi aproape o mie de angajaţi. Unul din zece salariaţi din oraş lucrează pentru ea. Nu doar lor le-a oferit o şansă. A luat sub aripă zeci de copii care o aşteptau în fiecare dimineaţă în faţa fabricii şi le-a oferit hrană, haine şi educaţie. În campania Alege ţara de fapte, Doina Cepalis e exemplul că poţi face diferenţa în comunitate, când investeşti în oameni şi nu renunţi nici când pierzi totul. Aşa cum ei i s-a întâmplat. 

De Clara Mihociu la 07.01.2021, 10:11
Vezi și
  • 9000 de accesorii auto pornesc zilnic din compania condusă de Doina Cepalis.
  • Fabrica asigură aproximativ 10% din totalul locurilor de muncă din zonă.
  • Cele mai importante ştiri ale zilei sunt la Observator 19.

Doina Cepalis, antreprenoare: Aici era o filatură, aici făceam fire de in şi de cânepă, toţi pereţii ăştia erau negri. Tocmai cumpărasem cu un an înainte aceste echipamente şi erau noi.

Succesul Doinei Cepalis a început cu un eşec. Când a deschis prima fabrică în Paşcani, a pierdut, în doar o săptămână, tot ce investise. 600 de angajaţi români riscau să intre în şomaj, pe o piaţă invadată de produse chinezeşti. Dar ea nu s-a gândit o clipă să-i abandoneze. 

Doina Cepalis, antreprenoare: Am reuşit de frică, pentru că eu, sincer, le-am primis acestor oameni că eu vin aici în această fabrică, ca să continui, nu ca să mă opresc, nu ca să distrug, nu ca să vând şi să plec. 

Aşa că s-a reinventat. A început să producă scaune de maşină pentru copii şi centuri de siguranţă. A învăţat că poţi să pierzi tot, dar, dacă nu-ţi pierzi oamenii, eşti salvat. De atunci, tot ce face - face pentru oamenii din jur. Cărora le-a oferit o şansă şi un viitor. 

În fiecare zi, de aici pleacă 9.000 de accesorii auto, care protejează vieţile copiilor din 50 de ţări. E cea mai mare fabrică de acest gen din Europa - şi mană cerească pentru oraşul cu 30 de mii de locuitori din mijlocul Moldovei. 

Aproape 10.000 de oameni din Paşcani au un loc de muncă în acest moment, doar în această fabrică sunt 900 de angajaţi cu aproximaţie, asta înseamnă aproape 10% din totalul salariaţilor din zonă.

(Reporter): E o şansă pentru oameni faptul că există o fabrică cu atâtea locuri de muncă?

(Angajat): Normal că e ceva foarte bun. Pentru oraş şi pentru noi, pentru familişti! 

(Angajată): Îmi place ceea ce fac, muncesc cu drag. Să meargă înainte şi să ies la pensie de aici! 

Doina Cepalis, antreprenoare: Eu am avut acest scop, acest vis. Să las ceva fiicelor mele şi generaţiilor următoare. 

Pentru acelaşi vis a luat sub aripă şi zeci de copii, cărora le oferă hrană, cărţi, haine, asistenţă şi ore de afterschool. 

(Doina Cepalis): Mă aşteptau în faţa fabricii. Şi le dădeam dulciuri, le mai dădeam nişte bănuţi. Şi mi-am dat seama că le pot oferi mai mult decât nişte bani. Le pot oferi educaţie, dragoste, atenţie şi mai ales le pot oferi credinţa că şi ei sunt ca ceilalţi copii.

(Reporter): Şi ce s-a născut din asta?

(Doina Cepalis): S-a născut bucurie. 

Cu aceeaşi bucurie, Doina Cepalis a transformat şomeri în specialişti, copii fără şanse în elevi premianţi şi o întreagă comunitate - într-o mare familie. A construit un business de zeci de milioane de euro, fără experienţă, fără cunoştinţe, fără capital şi fără ajutorul statului, pe care nu s-a bazat niciodată prea mult. Câteva lucruri ar schimba totuşi dacă ar avea puterea aleşilor: mai puţină birocraţie, mai multă încredere în antreprenori şi încă ceva:

Doina Cepalis, antreprenoare: Să ne facă autostrăzi! Să putem să traversăm munţii ăştia odată în condiţii normale. Şi angajaţii mei să beneficieze de servicii medicale mai bune şi, în felul ăsta, statul mă ajută pe mine. Dacă îi ajută pe ei. Pentru că merităm. Şi pentru că putem să facem lucruri foarte bune, competitive, putem să producem, şi ştiu foarte bine că suntem la nivelul tuturor ţărilor din Europa. 

Doina Cepalis este dovada că România poate creşte, acolo unde oameni ca ea se ridică - şi ridică şi comunitatea. 

Doina Cepalis, antreprenoare: Presa mai scrie - "cea mai bogată femeie". Nu e vorba de bogăţie. Sunt bogată în realizări. Prin şansă, prin muncă, prin dăruire, am făcut ceva. Şi am făcut în comunitatea asta. Şi atunci nu trebuie să dăm ceva şi comunităţii?

Alege țara de fapte - o campanie Observator

Când miști oameni, poți să miști munți. O demonstrează românii care au transformat o stare de fapt, într-o țară de fapte. Cei care, pornind de la propria nemulțumire, au visat și au schimbat. O stradă, un sat, un oraș, o lege, o mentalitate, o nedreptate. Cei care au pornit singuri la drum, dar i-au motivat și pe alții să îi urmeze. Oamenii care s-au ridicat din comunitate și au ridicat și comunitatea odată cu ei. Voluntari, antreprenori, oameni obișnuiți cu realizări neobișnuite. Ei sunt cei pe care îi prezentăm în campania Alege țara de fapte. Oameni care ne inspiră, în prag de alegeri, să înlocuim nevoile cu faptele.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Campanii » Femeia care a clădit de la zero cea mai mare companie producătoare de scaune auto din Europa