Antena LIVE

Curs valutar

Ajuta-i sa zambeasca! Bolnavii de cancer, ucisi cu buna stiinta. Romania ignora de un deceniu folosirea radioterapiei ca tratament

Cancer. Este diagnosticul pe care il primesc 70 de mii de romani in fiecare an. In fata lui, chiar si cei mai optimisti cedeaza. Abia acum incepe lupta. Si nu atat impotriva bolii, cat a unui sistem care se vrea a fi Dumnezeu.

De la 25.03.2013, 23:09
WhatsApp
Vezi și:

Ani la rand, Romania a investit doar in citostatice. Nu a vazut si nu a auzit parca de alte tratamente. Asa am ajuns, ca in 2013, nici macar un sfert din bolnavi sa nu aiba acces la radioterapie.

Romania este singura tara din lume unde statul ignora de ani buni o terapie care ar putea salva, anual, mii de oameni. Un amestec mortal de nepasare, inconstienta, nepricepere si interese financiare obscure. O combinatie care trimite direct spre moarte bolnavii de cancer salvati peste tot in lume. In lumea civilizata.

Romanii diagnosticati cu cancer intr-un an ar putea umple un oras. In 2012, pentru 75.000 de suflete, un pas in spital a insemnat inceputul Golgotei. La fel cum inainte, a insemnat acelasi lucru pentru aproape jumatate de milion de romani.

Statisticile vorbesc deja despre probabilitatea unui bolnav la trei locuitori ai planetei. In 2012, 13 milioane de oameni au fost diagnosticati, si inca 7 milioane si jumatate au pierdut lupta cu boala. Mai exact, douasprezece decese pe minut. Sunt date in fata carora o lume intreaga se cutremura si reactioneza. Nu si Romania.

In fata diagnosticului, bolnavul de cancer primeste o sansa. Chimioterapie, chirurgie oncologica si radioterapie, o tehnica bazata pe raze care scad inmultirea celulelor canceroase. Un tratament pe care Romania il ignora aproape cu desavarsire de mai bine de un deceniu. Unul din patru bolnavi are acces la tratament si in fiecare an, patru zeci de mii de oameni sunt siliti sa isi plateasca sanatatea. La privat, sau dincolo de granite. Scapa cine poate. Ultima licitatie centralizata pentru aparatura a fost la inceputul anilor 2000. Si asta in ciuda unei lumi intregi care mizeaza pe radioterapie.

Romania nu stie nici cati bolnavi are, si cu atat mai putin cati ar trebui sa iradieze. Ultimul raport dateaza din 2007. Atunci, erau deschise, in sistemul de stat, 29 de laboratoare de radioterapie, iar din pacientii cu indicatie de iradiere tratam 27 la suta. Intre timp, zece centre s-au inchis, iar pe multe dintre cele ramase le asteapta aceeasi soarta in cateva luni.

Cenusereasa in tara, Cenusareasa si in Europa, unde media este de sase aparate la un milion de locuitori. Agentia Internationala a Energiei Atomice ne plaseaza pe locul 17 din 24, cu 28 de aparate. Daca ignoram numarul de locuitori, nu stam deloc rau. Situatia se schimba insa atunci cand raportam tehnica la oameni. Suntem codasii Europei si nici macar Bulgaria nu ne mai scapa de rusine. 1,5 aparate la un milion de locuitori, de sapte ori mai putin decat Danemarca.

In fata Europei, Romania si-a dat cuvantul ca renunta la aparatele cu cobalt, vechi de cel putin 12 ani. Cifrele arata clar ca avem vointa. doar pe hartie. Cu cele 16 cobalturi in uz, ramanem a treia tara din Europa cu cea mai invechita tehnica.

Asa se face ca punem lacatul, rand pe rand, pe cele mai multe dintre centre, unele cu tehnica din anii '70. In ultimii sase ani, noua unitati si-au pierdut autorizatia.

In 2007, Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare avea in registre 29 de spitale din sistemul de stat cu clinici de radioterapie si terapii similare in 18 judete, plus Capitala. In ultimii cinci ani, numarul centrelor care dispun de telecobaltoterapie si accelaratoare a ajuns la 10. La sfarsitul anului vor ramane doar 6, dupa ce Sibiu, Galati, Constanta si Targu-Mures isi pierd avizul de functionare.

Bacaul a sperat la un ajutor de la Ministerul Snatatii. Fara prea mult succes. In iulie se implinesc trei ani de cand niciun pacient nu a mai fost tratat in compartimentul de radioterapie. La Brasov avem aparatura, dar degeaba. Dupa experienta din Moldova, toti medicii au demisionat si au luat calea privatului.

Ce s-a intamplat cu miile de pacienti lasati in voia sortii aflati marti seara, la Observator.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

campanii observator social ajuta-i sa zambeasca bolnavii cancer ucis nepasare
Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024