O intreaga echipa medicala, de care depinde viata a mii de bolnavi, a plecat din Spitalul de Oncologie de la Brasov
O intreaga echipa medicala, de care atarna viata a mii de bolnavi de cancer, a plecat din Spitalul de Oncologie de la Brasov, spital de stat. Specialistii s-au mutat la privat, iar bolnavii care au nevoie de radioterapie au ramas fara ei si fara tratament.
De Redactia Observator la 27.03.2013, 23:31NU salariile mai mari i-au ademenit, ci spaima. Aparatura pe care o foloseau in spitalul de stat nu va mai putea fi folosita. Culmea e ca statul n-a miscat un deget sa gaseasca o solutie.
Praf si o liniste care te patrunde de la primul pas. O sectie intreaga abandonata inainte de termen, un loc in care trei sute de bolnavi si-ar fi putut gasi vindecarea, sau macar alinarea in ultimele luni.
Printre ei, si Mosu, asa cum il stiu prietenii. In toamna anului trecut, Toader Chiticaru a fost diagnosticat cu cancer in gat. Operat la Bucuresti, barbatul are nevoie urgenta de radioterapie. Sarac si bolnav, Mosu a batut la usa sectiei de stat. Dar ea a ramas inchisa.
La fel ca Mosu sunt cateva sute, doar din judet. Lor li se adauga miile de pacienti din zonele care inainte isi trimiteau bolnavii la raze in Brasov.
1 iulie 2012, ziua in care ultimul angajat din sectia de radioterapie a Spitalului Judetean si-a strans lucrurile si a plecat. La fel ca un capitan care paraseste ultimul nava. Asa a facut intreaga echipa, care s-a evaporat in cateva luni. Un gest pe care multi l-au condamnat si pe care putini l-au inteles.
Dupa experienta centrului de la Bacau inchis in 2010 din cauza aparaturii invechite, echipa s-a speriat. Montat in anii 2000, cobaltul din Brasov are autorizatie de functionare pana in iunie si nimeni nu a vorbit pana acum despre schimbarea lui. Asa ca intreaga echipa de radioterapeuti a migrat la un centru privat deschis in oras. Trei medici, patru fizicieni, noua tehnicieni si o investitie de peste 20 de milioane de euro asigura acolo servicii medicale la fel ca in vestul Europei.
O gura de oxigen pentru medici si o condamnare pentru pacienti, multi dintre ei prea batrani si ingenunchiati de un sistem pentru care sunt doar niste cifre intr-un tabel. Cine are, plateste. Cine nu, nu. Rand pe rand, bolnavii saraci intra in clinica privata. Tot asa si ies. Pentru Mosu, pretul a cazut ca un trasnet. 7.200 de lei. Cu asa o factura, sansa mai vine doar de la stat, iar aici a ramas doar amintirea a ceea ce a fost candva sectia de radioterapie.
De cateva luni, spitalul sta cu solutiile pe masa. Nu si in conturi. Numai dezafectarea aparatului costa 250.000 de euro. Schimbarea si modernizarea pluseaza la 600.000.
Cu scop mai degraba informativ pentru ca la o asa cerere nu se poate primi decat un raspuns: nu sunt fonduri. Asa se face ca toti saracii Brasovului, sute de oameni bat disperati la usile centrelor din Sibiu, Targu Mures, Cluj si Bucuresti, acolo unde listele de asteptare se intind pe cateva luni.
Cum, si mai ales cat mai suporta sectiile functionale presiunea pacientilor, aflati joi, in Observator.