Antena LIVE

Curs valutar

Alege ţara de fapte: Afacerea care a îndulcit Dobrogea

Campania Alege ţara de fapte arată că un singur om poate face minuni pentru comunitate. Aşa s-a întâmplat în Dobrogea, unde o antreprenoare a transformat o reţetă tradiţională într-o afacere de milioane de euro, cu sute de angajaţi. A pornit de la zero, a pierdut totul, dar n-a renunţat niciodată. Acum, conduce cel mai mare lanţ de cofetării din regiune şi a însufleţit un colţ de ţară care s-ar fi pierdut sub povara sărăciei. 

De la 17.09.2020, 19:55
WhatsApp
Vezi și:

Paula Vals, antreprenoare: O ţară fără tradiţii nu are identitate. Suntem o ţară frumoasă, o ţară cu potenţial, o ţară de oameni frumoşi. 

Aşa priveşte Paula Vals oamenii şi România. E crezul pe care a construit o afacere din nimic altceva decât dragostea pentru tradiţie. Când a deschis prima patiserie, avea 22 de ani, doi angajaţi şi un vis. Să facă din reţelele bunicilor un business de succes. Şi să însufleţească satul Greci, aflat la poalele Munţilor Măcin. 

Paula Vals, antreprenoare: De ce Greci? Pentru că aici este localitatea unde m-am născut, aici sunt rădăcinile mele. Şi cred că e foarte important să simţi că ai rădăcini. De ce oamenii de aici? A oferi locuri de muncă şi mai ales în mediul rural chiar este o binecuvântare în locurile acestea şi nu sunt singura din această ţară. Sunt foarte mulţi oameni care au investit în mediul rural şi au dezvoltat. 

Ea a dezvoltat la sat un mic imperiu dulce. De la 2 angajați, acum sunt 250. De la câteva produse, acum sunt peste 100. De la un magazin, acum sunt 13 cofetării în toată Dobrogea, şi lanţuri de distribuţie în 7 judeţe. Exportă în Italia şi Spania, dar prăjiturile făcute la poalele munţilor Măcin ajung de fapt în toată Europa - pentru că Paula este furnizorul unuia dintre cei mai mari operatori aerieni. Se mândreşte cu 11 produse atestate tradiţional şi o plăcintă dobrogeană recunoscută la nivel european.  

În fabrica ei, singura din comuna Greci, lucrează oameni din trei localități. Mai bine de jumătate dintre angajaţi îi sunt alături de peste 20 de ani. Ea îi susține și dincolo de porțile fabricii.

Paula Vals, antreprenoare: Am avut situaţii dificile, în care oameni din firmă s-au îmbolnăvit, au ajuns destul de târziu la spital şi atunci am făcut următorul lucru - am adus medici de chirurgie, de ginecologie. Vorbim despre mediul rural, unde posibilităţile de a ajunge la un spital nu sunt atât de simple. E sentimentul ăla de responsabilitate, ca şi când aş fi mama lor. Şi atunci îmi iau rolul matern, de a-i susţine în partea personală, nu numai profesională.

O întreagă zonă defavorizată din județul Tulcea a renăscut pentru că ea a îndrăznit să creadă în oameni şi-ntr-un vis, să lupte cu birocraţia, să acceseze fonduri europene când abia intam în UE şi să ceară sprijin de la stat pentru mediul de afaceri. 

(Paula Vals): Atunci când vorbesc, acele vorbe să se transforme în fapte, lucru care ar trebui să se întâmple la nivel naţional. Pentru că degeaba promitem în campanii, dacă rezultatele sunt zero!

(Reporter): Ce aţi schimba dacă aţi avea o putere mai mare?

(Paula Vals): Introducerea acestor cursuri de antreprenoriat în şcoli. Care este foarte important. Nu toţi avem acest spirit de antreprenoriat, dar se poate dezvolta. 

România are un million 800 de mii de antreprenori, iar banii pe care ei îi pompează în bugetul de stat, sub formă de taxe și impozite, reprezintă motorul economiei. La sat însă, să construiești afaceri e o provocare.. pe care Paula Vals a reușit s-o depășească numai prin perseverență. Lupta a fost dublă pentru ea: pentru că a investit în unul dintre județele cu cei mai puțini antreprenori și pentru că a atins succesul într-un mediu dominat de bărbați, care conduc afaceri în procent aproape dublu față de femei. Un exemplu de curaj, în țara de fapte 

(Reporter): De ce avem nevoie pentru ca România să fie o ţară aşa cum ne-o dorim?

(Paula Vals): De ce avem nevoie? Avem nevoie în primul rând să fim nişte oameni sinceri, să fim nişte oameni corecţi, să fim determinaţi, să avem cultură, să avem cei 7 ani de acasa, sa ne intereseze şi să ne pese de tot ce avem, ce am moştenit şi ce transmitem mai departe generaţiilor viitoare. Avem nevoie de dragostea pentru oameni, avem nevoie de compasiune şi atunci cu siguranţă vom ajunge o ţară aşa cum ne dorim noi.

Alege țara de fapte - o campanie Observator

Când miști oameni, poți să miști munți. O demonstrează românii care au transformat o stare de fapt, într-o țară de fapte. Cei care, pornind de la propria nemulțumire, au visat și au schimbat. O stradă, un sat, un oraș, o lege, o mentalitate, o nedreptate. Cei care au pornit singuri la drum, dar i-au motivat și pe alții să îi urmeze. Oamenii care s-au ridicat din comunitate și au ridicat și comunitatea odată cu ei. Voluntari, antreprenori, oameni obișnuiți cu realizări neobișnuite. Ei sunt cei pe care îi prezentăm în campania Alege țara de fapte. Oameni care ne inspiră, în prag de alegeri, să înlocuim nevoile cu faptele.

Andreea Filip

Nu cred în coincidențe, cum nu cred că am ajuns întâmplător în această meserie. Unele lucruri sunt predestinate și, orice ai face, se întâmplă. ...

alege tara de fapte dobrogea greci
Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Leguma din România pentru care străinii ar putea sta la coadă. A fost...
Fanatik.ro
Publicat 23.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Cum vede alegerile MEDICUL român din Franța DECORAT de Macron. ”Țara...
Gandul
Publicat 23.11.2024
Cum arată polata construită în Clisura Dunării. Șoseua spectaculoasă din...
Adevărul
Publicat 23.11.2024
Cel mai scump obiect din garderoba Iulianei Pepene. Câți bani a dat...
A1
Publicat 22.11.2024
Horoscopul zilei de 24 noiembrie 2024. Balanțele au parte de o perioadă...
CaTine
Publicat 23.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Cum folosesc hackerii scrisorile fizice pentru atacurile cibernetice. Strategia de...
Useit
Publicat 23.11.2024
Doliu în lumea artistică din România! Artistul a suferit un infarct înaintea...
Redacţia.ro
Publicat 23.11.2024
Cine a ucis-o pe Cristina? Dosarul de crimă în care e implicat fiul unui...
libertatea.ro
Publicat 23.11.2024
Lady Gaga va lansa albumul „LG7” în 2025. Prima piesă de pe acest proiect...
ZU
Publicat 23.11.2024
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Hello taste
Publicat 22.11.2024
Cum să devii cea mai bună bunică din lume. Activitățile care te pot apropria...
Deparinti
Publicat 23.11.2024
România, înspre recesiune. De ce au ajuns previziunile economice să...
ziare.com
Publicat 23.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Legătura dintre acnee și sindromul ovarelor polichistice. Cum îți poate afecta...
Medicool
Publicat 23.11.2024