Copiii nu sunt de vânzare! Mama şi copilul costă 25.000 de euro
25 de mii de euro. Atât costă un copil în România. Pentru multe femei, bebeluşii sunt o marfă. Sunt mame care şi-ar oferi pântecul pentru nouă luni cât ai clipi. Dar nu gratis, ci pentru preţul unei locuinţe
De Redactia Observator la 12.05.2015, 19:2425 de mii de euro. Atât costă un copil în România. Pentru multe femei, bebeluşii sunt o marfă. Sunt mame care şi-ar oferi pântecul pentru nouă luni cât ai clipi. Dar nu gratis, ci pentru preţul unei locuinţe
Iar femeile nu se feresc să-şi facă reclamă - că sunt sănătoase şi fără vicii şi că fac copii frumoşi. Mamele surogat au ajuns o afacere neagră, pentru că legea nu este deloc clară. La trei ani după ce Observator a difuzat campania Copiii nu sunt de vânzare, negoţul cu vieţi de copii merge în continuare nestingherit în România. Sub ochii autorităţilor. Iată încă o tranzacţie cu viaţa, în exclusivitate, la Observator.
25 de mii de euro reprezintă preţul pentru care Gabriela şi Claudiu sunt dispuşi să ne ajute. O monedă de schimb pentru o sumă care echivalează cu preţul unei garsoniere. Deşi tânara de 22 de ani este cea care va purta copilul, bărbatul ia deciziile. Împreună negociază ca pentru o marfă. Mai mult, la întâlnire vin cu băieţelul lor de patru ani. Aşa speră să ne convingă de calitatea. produsului.
Negocierea dezvăluie drame de ambele părţi. Pe de o parte, reporterul Observator pretinde că este o femeie care, din motive medicale, nu poate avea un copil, iar pe de cealaltă, cei doi apelează la o astfel de metodă pentru a-i asigura un viitor băieţelului lor.
În februarie, Gabriela spune a născut pentru o altă familie.
În jur de o sută de cupluri apelează la mame purtătoare în fiecare an, în România. Însă, cum nicăieri nu se contabilizează aceste practici, cifrele sunt mult mai mari, spun specialiştii.
Proiectul privind sănătatea reproducerii şi reproducerea umană asistată medical, care ar stabili statutul mamelor purtătoare, a fost adoptat de Camera Deputaţilor, dar nu a ajuns să fie niciodată promulgat ca lege de preşedinte.
Asta în timp ce vânzarea de copii a ajuns un fenomen în multe zone din ţară.
Reporterii noştri au ridicat semnalul de alarmă asupra unor adevărate focare în Bistriţa-Năsăud, Bacău şi Vâlcea în campania Copiii nu sunt de vânzare.