Ghiozdanul, cea mai grea problemă a elevilor înainte de începutul şcolii
Odată cu şcoala, încep şi grijile părinţilor! Cea mai grea problemă a elevilor este, la propriu, ghiozdanul. Şi peste zece kilograme ajung să care în spate, iar asta le poate distruge definitiv sănătatea.
De Mădălina Iacob la 03.09.2019, 21:36Odată cu şcoala, încep şi grijile părinţilor! Cea mai grea problemă a elevilor este, la propriu, ghiozdanul. Şi peste zece kilograme ajung să care în spate, iar asta le poate distruge definitiv sănătatea. Deşi două legi care să limiteze greutatea ghiozdanelor au ajuns pe masa parlamentarilor, ambele au fost respinse. Dacă statul nu face nimic, părinţii trebuie să găsească soluţii să-şi protejeze copiii.
Astăzi m-am hotărât! Vreau să găsim ghiozdanul ideal. Am şi eu un rucsac, îl port pe un umăr şi nu, nu e deloc corect aşa să ştiţi că elevii au nevoie de cu totul altceva. Hai să vedem ce e cel mai potrivit pentru vârsta lor.
Dacă la raionul pentru clasele primare fac furori Barbie, Batman, Frozen şi alte desene animate, când vine vorba de elevii mai mari se schimbă preferinţele.
Gloria are 9 ani, iar Victoria are 15! Hai să vedem ce ghiozdan vă alegeţi fiecare.
Gloria: Îmi place că este drăguţ şi îmi încap multe caiete în el pentru că are trei buzunare. E cam mare. E cât mine!
Victoria: Le-am încercat pe toate de-a lungul timpului. Pe umăr nu îmi plăcea că mutam ba pe unul, ba pe celălalt şi îmi era greu. Cel cu troler făcea foarte multă gălăgie când mergeam cu el pe jos şi, în rest, mă deranjau barele dacă încercam să îl iau şi în spate. Rămân la modelul standard
Şi tehnologia schimbă moda. Ghiozdanele inteligente i-au cucerit pe elevii pasionaţi de gadgeturi.
Cel mai modern rucsac pe care l-am găsit este cu siguranţă acesta. Are un sistem antifurt foarte bine pus la punct, dar ce îl face cel mai popular printre tinerii elevi şi studenţi este funcţia de încărcare. Cu o simplă conectare eşti gata pentru cele mai bune selfiuri la şcoală.
Nimic nu este însă mai important decât sănătatea celor mici. Din cauza ghiozdanului, durerile de spate apar la vârste tot mai fragede.
Teo, elev de 12 ani: Într-o zi de marţi am română, mate, engleză, geografie şi istorie. Şi ghiozdanul meu arată cam aşa: aceasta este româna, aceasta este matematica, engleza, istoria şi geografia. Mai am pachetul cu mâncare, apă şi o culegere de matematică
Asta înseamnă în total cel puţin 10 kilograme. Fără să mai luăm în calcul şi echipamentul sportiv sau culegerile pentru afterschool.
Irina Olteanu, mama lui Teo: Ajunge atât de greu încât de multe ori îl car eu. Prefer, pentru sănătatea lui, să fac asta
Indiferent de tipul de ghiozdan- ortopedic, diplomat, geantă sau troler- poziţia copilului este cea mai importantă.
Dacă purtăm doar pe un umăr, vedem cum se deformează coloana. Va suferi o deficienţă, respectiv o scolioză. Este important să nu fie foarte larg pentru a nu schimba centrul de echilibru şi a nu îl trage pe spate.
Dacă avem o greutate prea mare, observăm cum are umerii aduşi în faţă şi apare cifoza.
Centura pentru ghiozdan şi bretelele late sunt soluţia. O ştiu cel mai bine cei care cară în spate zeci de kilograme, pasionaţii de drumeţii pe munte.
Costel Strava, specialist în corectare posturală: Îmi preia foarte mult din greutatea lui ceea ce mă face să am o poziţie şi corectă, având centura foarte bine pusă pe bazin, dar şi umerii sunt foarte drepţi. Îl ridicăm cât mai sus în aşa fel să nu am probleme la coloană atunci când am greutate foarte mare
Sunt trucuri care protejează sănătatea copiilor, atunci când autorităţile refuză să ia măsuri. Nu avem încă o lege care să limiteze greutatea ghiozdanului şi nici dulapuri individuale în şcoli, unde elevii să îşi lase manualele.
Mâine, la Observator, vedeţi ghidul complet de echipare al elevului de la oraş, faţă de cel al unui copil din mediul rural.