Antena LIVE

Curs valutar

Reunim România! Şcoala cu suflet românesc din cel mai sărac cartier al Capitalei Kenyei

La cinci mii de kilometri distanţă de ţara noastră, românii aduc speranţa în mijlocul disperării. Într-unul dintre cele mai aglomerate şi mai sărace cartiere ale lumii, un talentat caricaturist din Timişoara şi familia lui schimbă destinele unor copii.

De la 07.12.2018, 10:46
WhatsApp
Vezi și:

La cinci mii de kilometri distanţă de ţara noastră, românii aduc speranţa în mijlocul disperării. Într-unul dintre cele mai aglomerate şi mai sărace cartiere ale lumii, un talentat caricaturist din Timişoara şi familia lui schimbă destinele unor copii. Le-au ridicat o şcoală şi le oferă zilnic o masă caldă, din donaţiile altor români din ţară şi din străinătate. Campania "Reunim România" ajunge lângă Nairobi, în Kenya, ca să descopere alţi români care ne fac mândri.

În căutarea românilor care ne fac cinste peste hotare, am ajuns în capitala Kenyei, Nairobi. Un oraş cu 3 milioane de locuitori, aflat la 5.200 de kilometri distanţă de Bucureşti. Drumurile ne-au purtat către mahalaua Kibera, a doua cea mai mare din lume. Se vehiculează că aici ar locui în jur de un milion de oameni, toţi extrem de săraci. 

Kibera, mahalaua îngropată în sărăcie

De altfel, Kibera e una dintre cele mai sărace zone de pe glob. Oamenii se-adună aici din toată ţara, în speranţa că-şi vor găsi o slujbă în capitala aflată la câţiva kilometri depărtare. Unii reuşesc să se angajeze după ce două generaţii înaintea lor - bunici şi părinţi - au aşteptat în zadar.

Pe tărâmul sărăciei supreme şi al bolilor fără leac, câţiva români aduc speranţa. Copiii ţipă isteric în faţa unei cutii cu bomboane. Radu Cleţiu, Andreea - fiica lui şi Denis Ianchiş - nepotul său - le aduc zâmbetele pe buze.

"Nu au soluţii de supravieţuire"

În Kibera, bucuriile vin din lucruri mărunte. Un pet legat de stâlp e minge pentru doi băieţi, în timp ce, în curte, fetele joacă elasticul, în aşteptarea prânzului. Mâncarea de bază este ugali, o mămăligă din mălai alb şi varză fiartă. Asta mânâncă toţi copiii în fiecare zi. Este o masă caldă fără de care nu ar mai prinde ziua următoare.

RADU CLEŢIU, voluntar român în Africa: Totul m-a şocat, lipsa hranei şi conştientizarea că acei oameni funcţionează, motorul lor interior merge cu o lingură de orez pe zi. 

Radu Cleţiu este un artist plastic din Timişoara. Unul din cei mai buni ai ţării. Caricaturile la minut i-au adus faima, în special în străinătate. Aşa a reuşit să cunoască oameni de bine care donează bani pentru proiectul său. 

RADU CLEŢIU, voluntar român în Africa: Ei nu au soluţii de supravieţuire. Fără un ajutor venit din afară nu s-ar putea descurca. Este foarte greu să găseşti un ritm al vieţii normale ca să poţi supravieţui acolo.

"Măcar o masă pe zi pentru copii"

În fiecare an, Radu, Andreea şi Denis stau câteva săptămâni bune în mahalaua kenyană. Scopul lor e să ţină în picioare o şcoală unde copiii primesc educaţie, dar, şi mai important, hrană. La început, clădirea arăta ca un grajd pentru cai. A fost pusă la pământ şi în loc a apărut una modernă.

RADU CLEŢIU, voluntar român în Africa: Asta a fost ideea, să asigurăm hrană, măcar o masă pe zi pentru nişte copilaşi, aşa a pornit proiectul acestei şcoli. De la 30 de copi, acum, după 10 ani, sunt 500 şi vor să ajungă 700.

Radu a ajuns în Africa în 2009, alături de mai mulţi cercetători şi lingvişti, în cadrul unui proiect internaţional. Rolul lui era să surprindă în desene de mână sărăcia în care trăiesc aceşti oameni. Călătoria i-a schimbat viaţa pe care şi-o dedică acum ajutorării acestor oameni.

Profesorul care locuieşte într-o magazie

Ne întoarcem în mahala. Roger este profesor de matematică la şcoala modernizată de românii noştri. Îşi împarte timpul între clasă şi familie. La rândul lui, are 8 fraţi de care trebuie să aibă grijă. Locuieşte într-o magazie căreia cu mândrie îi spune casă.

"Acesta este palatul meu, castelul meu. Asta ar trebui să mă protejeze atunci când picură, de la ploaie", explică Roger.

Într-o găleată ţine mâncarea pe o lună.

"Acesta e zahăr, aici am făină şi aici sunt nişte spaghetti. Am aici mâncare cât să supravieţuiesc până la sfârşitul lunii", mai spune Roger.

"Hrănirea unui copil e 5 Euro pe lună"

Fiecare locatar are un ciocan la îndemână. Aşa-zisele case în care stau se prăbuşesc des, aşa că mereu sunt pregătiţi să mai bată câte un cui. Pentru "luxul" de a avea un acoperiş deasupra capului, Roger plăteşte o chirie de 15 dolari pe lună. Cei care au norocul să-şi găsească un loc de muncă primesc un salariu de maximum 100 de dolari. 

Se face o lună de când familia Cleţiu s-a întors acasă, din Kenya, unde are în grijă alte suflete. Nu-şi uită nicio clipă misiunea. Caută finanţare pentru a construi încă o clasă. Cel mai mult îi ajută prietenii, dar şi românii din diaspora.

"Hrănirea unui copil este cam 5 Euro pe lună, adică 10 cenţi pe zi. Pare pentru noi... dar pentru ei este vital ce se întâmplă", declară Radu.

Reunim România, o campanie Observator

În fiecare zi, Radu ţine legătura cu cei din Kenya. Pentru el, Andreea şi Ianis, să fii român înseamnă să fii mereu mai bun. La fel şi pentru milioane de alţi conaţionali aflaţi în toate colţurile lumii. La 100 de ani de când existăm ca ţară, noi, toţi, REUNIM ROMÂNIA!

Cristi Popovici

Nu poți să fii jurnalist dacă nu iubești adrenalina, provocările și, mai ales, oamenii. Este una dintre cele mai palpitante meserii din lume. ...

campanii observator capitala kenya mahala observator19 viata
Întrebarea zilei
Copiii voştri întâmpină probleme în a-şi găsi un loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025