Ce spun românii din Marea Britanie după Brexit
Nu e finalul, este începutul! Aşa simt milioane de britanici după Brexit. Câteva mii de oameni au sărbătorit în stradă despărţirea de Uniunea Europeană. O echipă Observator a fost printre manifestanţi.
De Bianca Iacob la 01.02.2020, 22:11Nu e finalul, este începutul! Aşa simt milioane de britanici după Brexit. Câteva mii de oameni au sărbătorit în stradă despărţirea de Uniunea Europeană. O echipă Observator a fost printre manifestanţi. Printre uralele de bucurie, îşi fac loc însă şi voci îngrijorate. Scoţienii vorbesc despre independenţă. Mulți români din regat sunt însă, în continuare, optimiști.
A fost bucuria britanicilor care au făcut din despărţire o sărbătoare și din finalul relaţiei cu Uniunea Europeană - un nou început.
”Suntem a cincea economie a lumii! Nu avem nevoie să fim parte dintr-un bloc comunitar. Suntem liberi, putem face ce vrem”, spune un britanic.
NIGEL FARAGE, preşedintele Partidului Brexit: Devenim o naţiune democrată, cu guvernare proprie, independentă şi, sper eu, mândră.
În piaţa din faţa Parlamentului, pe străzi şi-n puburile englezeşti, mii de britanici şi-au cântat libertatea - aşa cum numesc cei mai mulţi divorţul de restul Europei.
”Iubim Europa, doar că pur şi simplu nu ne place Uniunea Europeană”, exclamă un alt britanic.
”Pentru ei e un moment istoric. Pentru Europa în general e un moment istoric. Personal, cred că pentru noi, restul Europei, e o pierdere”, spune un român din Londra.
O pierdere pe care însă n-o vom resimţi până la finalul anului, când se încheie perioada de tranziţie. Românii care studiază sau lucrează în Regat pot rămâne în continuare acolo.
LIVIU NEAGU, român din Marea Britanie: Sunt sigur că porţile vor rămâne deschise aici în Marea Britanie, iar românii care vor să vină aici vor fi bineveniţi.
Liviu s-a stabilit în Marea Britanie în urmă cu aproape şapte ani. Brexit nu-l sperie, chiar dacă ruptura de Europa înseamnă şi o ruptură în interiorul Regatului Unit. Scoţienii vor independenţa, pentru a rămâne în continuare în UE, şi cer organizarea unui nou referendum.
LIVIU NEAGU, român din Marea Britanie: Am trăit pentru un an în Scoţia şi am fost în Scoţia în momentul votului pentru independenţă. E foarte greu şi cred că va fi vorba doar de o luptă politică întinsă pe mai mulţi ani, mai degrabă decât un referendum care să se întâmple.
La fel simt şi românii pe care i-am întâlnit în Scoţia.
RADU MARDARE, profesor român din Scoția: Cu independenţa o să fie o grămadă de gălăgie în jur, dar Londra nu o să permită niciun fel de acţiune în sensul ăsta.
Radu Mardare este cercetător în filosofia matematicii, în Glasgow, unde s-a mutat în urmă cu doar şase luni.
RADU MARDARE, profesor român din Scoția: M-am simţit din prima clipă foarte binevenit. Când am venit cu camionul cu lucruri în Glasgow, cu soţia, cu doi copii, tot blocul în care locuiam au venit să ne ajute să descărcăm camionul, nici nu-i cunoşteam, toţi s-au oferit să ne ajute. Incredibil, m-am simţit atât de bine din prima zi, nu am cuvinte.
Calculele sunt simple, spune el. Atâta vreme cât respecţi regulile Brexit, poţi să rămâi în continuare în Regat.
IOAN OLTEAN, avocat: Neoficial, avem în jur de 35 de mii de români care locuiesc în Scoţia la momentul de faţă. Sunt încă foarte mulţi concetăţeni care nu au aplicat pentru rezidenţă şi eu i-aş încuraja pe toţi să facă lucrul acesta. Este obligatoriu.
Anca şi Claudiu Hurezeanu au aplicat împreună pentru statutul de rezident al Scoţiei, ţară unde s-au mutat în 2017. Încă aşteaptă un răspuns.
(Reporter): Ce lucraţi acum aici?
(Claudiu Hurezeanu): Momentan la o pizzerie. Am lucrat în jur de un an şi jumătate.
(Anca Hurezeanu): După care am încercat să deschidem o mică afacere.
(Claudiu Hurezeanu): Am avut un magazin de antichități în zona unde stau mulți români.
Şi ei sunt convinşi că drumul lor în Marea Britanie nu se încheie aici - chiar dacă drumul ţării în Uniunea Europeană tocmai s-a încheiat.