România în bucate: deliciile lipoveneşti din Jurilovca
Turul României în bucate ne poartă în comunitatea lipovenilor din Delta Dunării. Aici, mâncarea tradiţională se găteşte în atmosferă de carnaval. Este o stare de spirit cu totul specială.
De Redactia Observator la 04.11.2018, 21:32Turul României în bucate ne poartă în comunitatea lipovenilor din Delta Dunării. Aici, mâncarea tradiţională se găteşte în atmosferă de carnaval. Este o stare de spirit cu totul specială. Lipovencele din Jurilovca şi-au păstrat portul tradiţional, iar veselia din bucătărie se menţine prin cântece vechi ruseşti, acompaniate la chitară. Chiftelele din peşte şi crapul pe varză sunt specialităţi locale, reinterpretate. Desertul vine însă din vechia Rusie şi se numeşte: piroshki.
Lipovencele sunt regine în bucătărie. Şi o dovedesc nu doar prin măestria prin care dau gust mâncării, dar şi prin ţinută.
În Jurilovca, nu doar mâncarea aminteşte de originile ruseşti ale localnicilor, ci şi portul.
VALENTINA KOKER, localnică: Cu aceste capuşnice se participă la festivităţi, la concursuri, la nunţi.
Chifteluțe lipovenești din pește
Însă sărbătoarea înseamă şi gătit în bucătărie, nu dar în faţa oglinzii. Gazdele noastre încep pregătirea festinului cu un aperitiv.
VALENTINA KOKER, localnică: Fiind tradiţionale ruşilor lipoveni, chifteluţele din peşte se pot servi ca aperitiv, se poate face şi o mâncărică din chifteluţe şi sunt preferate şi de bătrânii noştri.
În chiftelele lipoveneşti intră orice fel de peşte poţi să prinzi în Deltă: caras, şalău, ştiucă, crap. Carnea este tocată de două ori, pentru fineţe. Lipovencele trebuie să se asigure că niciun os nu a rămas în amestec, înainte de a pune chiftelele la prăjit. Ca să nu se plictisească, orice distracţie este binevenită - o melodie la chitară.
Varză cu crap pescuit din Dunăre
Cu elanul dat de cântec, se apucă de felul principal. Un crap abia pescuit din Dunăre este pus la prăjit. Într-o oală separată, varza este înăbuşită şi se adaugă roşiile tocate. Pentru a primi savoare, combinaţia intră apoi într-o oală de lut.
VALENTINA KOKER, localnică: Această varză cu crap va pleca la cuptor!
Desertul străvechi din Rusia
Nu mai rămâne de făcut decât desertul. O umplutură făcută din orez aromat cu vanilie, stafide opărite şi rahat este pusă în bucăţele mici de aluat. Sunt faimoasele piroshki. Un desert străvechi pe care l-au adus din mama Rusie.
OLGA ALEXEI, localnică: Dacă părinţii noştri au făcut, bunicii noştri au făcut şi noi am luat de la ei reţeta şi am început şi noi.
Festinul lipovenesc este gata. Gazdele noastre pot începe sărbătoarea.
România în bucate, episodul 3
Continuăm să facem Turul României în bucate. În următorul episod al campaniei Observator vom explora savoarea multiculturală din Dobrogea.
Observator - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰
Stiri Sportive Citește și